Skip to content

Ponovno podražitev bencina in dizla

Ob nespremenjenih trošarinah bodo najvišje dovoljene maloprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja od torka, 13. februarja, do vključno ponedeljka, 26. februarja, znašale 1,445 evra za liter bencina, 1,498 evra za liter dizelskega goriva in 1,159 evra za liter kurilnega olja, je v ponedeljek sporočila vlada.

Liter bencina bo tako dražji za 3,4 centa, medtem ko pa bo za liter dizla potrebno odšteti 4,1 centa več. Marže trgovcev ostajajo omejene in lahko znašajo največ 0,0683 evra za liter dizelskega goriva in 0,0694 evra za liter bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

»V zadnjih dneh na trgih črnega zlata zaradi stopnjevanja konfliktov v Rdečem morju zaznavamo podražitve, povišanja pa bomo po naših ocenah občutili tudi pri slovenskih reguliranih cenah goriv,« je že v soboto za Moje finance pisal Jure Ugovšek.

Vlada je predstavila nove cene pogonskih goriv, ki bodo od torka naprej višje. Vir slike: Reuters.

Vlada je predstavila nove cene pogonskih goriv, ki bodo od torka naprej višje. Vir slike: Reuters.

Izpostavil je, da tako bencin kot dizel sledita podobnemu trendu podražitev, vse skupaj pa je šel bolj podžgal padec vrednosti evra proti ameriškemu dolarju.

»Polnjenje rezervoarja bo stalo približno toliko kot februarja leta 2022, predenj se se je začela ukrajinska vojna,« je spomnil.

Dražje gorivo tudi v tujini

Kot pišemo v zadnjem času, je mogoče trend podražitev na trgu pogonskih goriv mogoče opaziti tudi v Italiji in na Hrvaškem.

V Italiji se trenutno cene na samopostrežnih črpalkah gibljejo pri povprečno 1,850 evra na liter bencina ter pri 1,817 evra na liter dizla.

Na Hrvaškem, kjer se nove cene določijo na isti dan kot pri nas, bo potrebno za bencin odšteti 1,45 evra na liter (3 cente več kot v prejšnjem obdobju), za dizel pa 1,48 evra na liter (5 centov več).

Predvsem dizel bi se lahko še podražil

Pri Reuters medtem opozarjajo na novo težavo. Zaloge dizelskega goriva in kurilnega olja so bile v Severni Ameriki, Evropi in Singapurju januarja pod desetletnim sezonskim povprečjem, kar je začelo povzročati pritisk na rast cen goriv, so zapisali.

V nobeni od regij ni prišlo do kopičenja zalog, čeprav je bila industrijska dejavnost v zadnjem letu oslabljena.

Predvsem dizel bi se lahko še podražil. Vir slike: Reuters.

Predvsem dizel bi se lahko še podražil. Vir slike: Reuters.

Oskrba z gorivi je motena zaradi napadov ukrajinskih brezpilotnih letal na naftne rafinerije v Rusiji ter napadov Hutijev na ladijski promet v Rdečem morju in Adenskem zalivu, ki so onemogočili pretok med vzhodom in zahodom.

Zaradi preusmeritve tankerjev z Rdečega morja in Sueškega prekopa na veliko daljšo pot okoli Afrike na milijone sodov dizelskega goriva in kurilnega olja ostaja na ladjah.

Dizelsko gorivo in drugi podobni naftni proizvodi so delovna sila industrijskega gospodarstva, saj se pogosto uporabljajo v proizvodnji, tovornem prometu in gradbeništvu, zato so najbolj občutljivi na razmere v poslovnem ciklu. Če si bosta ameriško in evropsko gospodarstvo opomogla, bi se lahko cene še naprej dvigovale.

Evropski proizvajalci so doživeli hud šok predvsem zaradi skokovitega dviga cen energije po začetku vojne v Ukrajini leta 2022. Vendar pa obstajajo znaki, da je najhujše že mimo in da bo sektor do konca leta ponovno doživel rast.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice