Skip to content

Kmetje s protesti po več slovenskih mestih: »Ko kmet protestira, država že krvavi«

V četrtek so po več mestih v Sloveniji potekali protestni shodi kmetov. Med drugim so se zbrali v Murski Soboti, Gornji Radgoni, na Ptuju in v Celju. S shodi so opozarjali na trenutno zaskrbljujoče stanje v kmetijstvu. Svoje zahteve do vlade so predstavili v 35 točkah.

Tako zahtevajo takojšnjo zaščito kmetijskih zemljišč in ostro nasprotujejo postopkom hitrih razlastitev, zahtevajo rešitev glede izvzetja plačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost (OMD) iz obdavčitve, določitev odškodnine v primeru prepovedi kmetijske obdelave na območju vodnih pasov, spremembo zakona o zaščiti živali ter več lokalno pridelane hrane v lokalnih zavodih.

S shodi so kmetje opozarjali na trenutno zaskrbljujoče stanje v kmetijstvu. Vir slike: KGZS.

S shodi so kmetje opozarjali na trenutno zaskrbljujoče stanje v kmetijstvu. Vir slike: KGZS.

Podpora kmetijskih organizacij

Kot je dejal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved, je bil četrtkov protest del skupnega gibanja vseh evropskih kmetov.

Kmečki protesti po večini evropskih držav potekajo že skoraj dva meseca, začeli pa so se z opozorilnim shodom nemških kmetov konec decembra lani.

Kmetje želijo opozoriti nase in pritisniti na vlade in Evropsko unijo, da ublažijo okoljska pravila in jih zaščitijo pred naraščajočimi stroški in poceni uvozom, predvsem uvozom žit iz Ukrajine, pa tudi poceni mesom, jajci in sladkorjem.

»Vodstvo Evropske unije je evropske kmete spravilo v negativne stroškovne škarje, zaradi zelenega prehoda in napačnih geopolitičnih odločitev. Kot prebivalci EU smo tudi slovenski kmetje zelo zaskrbljeni nad dejanji in politiko, ki jo vodi naša skupna evropska politika,« je Sindikat kmetov sporočil v izjavi za javnost.

Podporo protestom so izrazile tudi kmetijske organizacije. Vir slike: Celjan Časopis.

Podporo protestom so izrazile tudi kmetijske organizacije. Vir slike: Celjan Časopis.

»Čas je, da prebivalce in kmete postavimo v enakopraven položaj in jim zagotovimo zares kakovostno pridelano hrano, kmetom pa enake možnosti pridelave in življenja.« Dodali so, da so protesti samoorganizirani in za njimi ne stoji sindikat. »Ob tem bi vse državljane Republike Slovenije prosili za razumevanje naših težav, ki so v končni fazi posledično težava vseh prebivalcev.«

Podporo protestom so izrazile tudi ostale kmetijske organizacije, s Kmetijsko gospodarsko zbornico Slovenije na čelu.

Napovedano zaostrovanje protestov

V Murski Soboti so se kmetje s približno 80 traktorji zbrali na obrobju mesta ter se nato popeljali po Industrijski ulici do soboške obvoznice in proti Rakičanu. Za STA so dejali, da kljub temu, da imajo številne zahteve, so te jasne, kmetje pa so enotni.

Kmetje s protesti po več slovenskih mestih. Fotografija kmečkega protesta na Ptuju. Vir slike: Ptujska Televizija PeTV.

Fotografija kmečkega protesta na Ptuju. Vir slike: Ptujska Televizija PeTV.

Boris Gumilar iz Markišavcev pri Murski Soboti je povedal, da z mirnim protestom ne želijo nikogar ovirati, radi bi le opozorili na to, da mislijo resno. »Vlada naj si neha izmišljevati in pred subvencijsko kampanjo spreminjati pogoje,« je bil jasen. Proračunski denar, namenjen za kmetijstvo, naj tudi dejansko pride v kmetijstvo, zahtevajo kmetje. »Ne vem, kaj razmišlja EU. Tako kot država zaščiti potrošnika, mora zaščititi tudi proizvajalca,« je Gumilar komentiral evropsko spodbujanje poceni uvoza iz Ukrajine.

V Vučji vasi se je na protestni vožnji zbralo okrog sto prleških kmetov, ki so se nato odpeljali do Gornje Radgone in se tam nekajkrat zapeljali po ulicah. Med drugim so opozorili na zaostrene slovenske ukrepe glede skupne kmetijske politike, med njimi štiriodstotno obvezno praho in pasove ob izsuševalnih kanalih, s katerimi izgubljajo obdelovalne površine.

Kmetje napovedujejo zaostrovanje protestov. Vir slike: Silvo Mesojedec, Facebook.

Kmetje napovedujejo zaostrovanje protestov. Vir slike: Silvo Mesojedec, Facebook.

Na Ptuju se je zbralo 50 do 60 kmetov s traktorji, ki so najprej pred trgovskim centrom izrazili nezadovoljstvo zaradi aktualnih razmer, v katerih po njihovem zaradi številnih omejitev ni mogoče več normalno kmetovati.

Na protestu v Šmarjeti pri Celju se je zbralo okoli 200 kmetov. Kot je povedal šentjurski kmet Franc Jagodič, protestirajo zaradi davčne zakonodaje, ki zelo obremenjuje manjše kmetije. »Subvencijo, ki jo prejmejo kmetje, bodo obdavčili 50-odstotno in bo šla v dohodnino, za kmete pa je to nesprejemljivo,« je dejal v izjavi za medije. Jagodič je napovedal še, da bodo zahteve stopnjevali. »V prihodnjih dneh bomo napovedali vseslovenski večji protest, ki bo mogoče trajal tudi več dni,« je dodal.

Morebitno zaostrovanje aktivnosti je omenil tudi Gumilar. »Danes so protesti minili mirno. Če bo treba, pa bomo pripravili pravi protestni shod, ko bomo s traktorji tudi ovirali. Kot po drugih evropskih državah,« je zaključil.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice