Skip to content

Liter bencina že skoraj evro in pol: tretja zaporedna podražitev

Ob nespremenjenih trošarinah bodo najvišje maloprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja od torka, 27. februarja, do vključno ponedeljka, 11. marca 2024, znašale 1,491 evra za liter bencina, 1,523 evra za liter dizelskega goriva in 1,170 evra za liter kurilnega olja, so v ponedeljek sporočili z vlade.

Bencin bo torej dražji za kar 4,6 centa na liter, dizel pa za 2,5 centa na liter. S tem je to tudi tretja zaporedna podražitev. Cena bencina se tudi približuje evru in pol na liter, meji, ki jo je zadnjič presegla konec novembra lani.

Marže trgovcev so zunaj območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0783 evra za liter dizelskega goriva in 0,0794 evra za liter bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter. Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Bencin bo dražji za 4,6 centa na liter, dizel pa za 2,5 centa na liter. Vir slike: Metromile.

Bencin bo dražji za 4,6 centa na liter, dizel pa za 2,5 centa na liter. Vir slike: Metromile.

»V zadnjih dveh tednih se je cena črnega zlata stabilizirala med 82 in 83 dolarjih za sod, kar je več kot v prejšnjem dvotedenskem obdobju,« je Jure Ugovšek predstavil v svoji oceni trga goriv za Moje finance.

»Takšno povišanje cen bomo po naših ocenah občutili tudi pri slovenskih reguliranih cenah goriv, deloma tudi zaradi zvišanja marže trgovcev za 0,01 evro. Je pa marža še vedno 0,02 evra nižja kot je bila pred decembrskim trimesečnim znižanjem. Gibanje evra tokrat nima opaznejšega vpliva na oblikovanje končne cene,« je še dodal.

Na Hrvaškem tako bencin kot tudi dizel po 1,49 evra na liter

Podražitvam niso ubežali niti prebivalci naših sosednjih držav. Na Hrvaškem se je v torek bencin podražil za štiri cente, dizel pa za en cent. Obe gorivi tako staneta 1,49 evra na liter.

V Italiji, kjer se cene tudi dnevno spreminjajo, se je bencin v zadnjih šestih tednih podražil za 5,3 odstotka, dizel pa za 6,3 odstotka.

Skladišče nafte družbe Enbridge Energy v Oklahomi, ZDA. Vir slike: CNBC.

Skladišče nafte družbe Enbridge Energy v Oklahomi, ZDA. Vir slike: CNBC.

Kritične razmere je javno obsodilo tudi italijansko združenje za varstvo potrošnikov Assoutenti. Gabriele Melluso, predsednik združenja, je dejal, da »obstaja resnična nevarnost, da bo nov val podražitev na črpalkah povzročil inflacijsko spiralo zaradi zvišanja maloprodajnih cen blaga, ki potuje po cesti in predstavlja 88 odstotkov blaga, prodanega v Italiji«.

Na samopostrežnih črpalkah je potrebno v Italiji za bencin odšteti približno 1,859 evra na liter, za dizel pa približno 1,828 evra na liter.

Analitiki nadaljnjo rast cen surove nafte ter posledično bencina in dizla pripisujejo zaostrovanju geopolitičnih obetov na Bližnjem vzhodu.

Poleg tega pa se razmere na trgu nafte slabšajo tudi zaradi zimskih neviht v Severni Ameriki, ki so prejšnji mesec otežile proizvodnjo 1,4 milijona sodčkov surove nafte. To pa se je zgodilo ravno v času, ko se je povpraševanje po nafti v Indiji januarja na letni ravni povečalo za 8,2 odstotka.

Medtem se je izvoz nafte s strani držav OPEC+ februarja zmanjšal za približno 900.000 sodčkov, kar je najnižja raven po avgustu.

»Ohranjamo zmerno pozitivne obete, saj pričakujemo, da bo naftni trg letos ostal rahlo podhranjen,« je stanje na trgu komentiral strateg družbe UBS Giovanni Staunovo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice