Skip to content

Evropska komisija bo umaknila uredbo o trajnostni rabi pesticidov

Kot je predsednica Ursula von der Leyen obljubila v začetku februarja, Evropska komisija umika predlog uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev (FFS). To se bo zgodilo do konca marca.

»Kmetje si zaslužijo, da jim prisluhnemo,« je takrat dejala von der Leyen. Njena napoved je prišla v času stopnjevanja kmečkih protestov, ki so prišli tudi v Bruselj.

Namen predloga uredbe iz junija 2022 je bil zmanjšati uporabo FFS do leta 2030 ter zagotoviti večjo skladnost s cilji evropskega zelenega dogovora in strategije »od vil do vilic«. Uporaba FFS naj bi se prepolovila, na območjih, kot so Natura 2000, naravni parki in vodovarstvena območja, pa bi njihovo rabo povsem prepovedali.

Evropski kmetje množično protestirajo v Bruslju. Vir slike: AP.

Evropski kmetje množično protestirajo v Bruslju. Vir slike: AP.

Kmetje so že od vsega začetka poudarjali, da podpirajo splošne cilje Zelenega dogovora EU in strategije za zmanjšanje uporabe FFS, vendar vse v merah, ki bi jih kmetijstvo preneslo.

Odziv vlade

»Slovenija je že ob predstavitvi predloga načelno podprla potrebo po bolj trajnostni rabi FFS, hkrati pa je izpostavila posebnosti Slovenije, na katere bi imela nova uredba zelo negativen vpliv,« so ob nedavni novici o umiku odredbe sporočili z ministrstva za kmetijstvo.

Negativen vpliv bi uredba imela predvsem na občutljivih območjih, ki v Sloveniji predstavljajo več kot 40 odstotkov kmetijskih površin v uporabi, zato bi popolna prepoved vodila v opuščanje kmetovanja na teh območjih.

Opozorili so, da uredba ni upoštevala posameznih posebnosti držav EU ter dodatnih administrativnih obremenitev za uporabnike pesticidov, zaradi česar so po navedba ministrstva pomisleke izrazile tudi druge države članice.

Evropska komisija bo umaknila uredbo o trajnostni rabi pesticidov. Vir slike: Flickr.

Evropska komisija bo umaknila uredbo o trajnostni rabi pesticidov. Vir slike: Flickr.

»Slovenija zato podpira napovedan umik predloga uredbe in pričakuje, da bo Evropska komisija kmalu pripravila nov predlog, ki bo upošteval razpoložljivost alternativnih metod varstva rastlin, posebnosti posameznih držav članic in omejil rabo FFS na način, ki bo po eni strani omogočil nadaljevanje izvajanja trajnostnega kmetijstva in hkrati zagotovil visoke standarde varovanja zdravja ljudi in okolja,« so zaključili na ministrstvu.

Dogajanje v Evropskem parlamentu

Z umikom predloga uredbe je zadovoljen tudi evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP). »Izjemno me veseli, da je, čeprav pozno, in šele ko so evropski kmetje preplavili evropska mesta, prevladal zdrav razum tudi v Evropski komisiji,« je dejal.

»Upam, da ta ne bo več prihajala pred kmete z nerealnimi, nestrokovnimi in škodljivimi zeleno-ideološkimi ukrepi, ki bodo ogrožali evropsko kmetijsko in prehransko varnost. Predvsem pa, da bo razumela, da kmetijska politika ostaja ena temeljnih evropskih politik, in da se ukrepe za kmetijstvo sprejema le in izključno v dialogu s kmeti. Nič o kmetu, brez kmeta!« je bil jasen Bogovič.

Poslanci Evropskega parlamenta so na glasovanju novembra lani v celoti zavrnili besedilo predloga uredbe in s tem Evropski komisiji dali močan poziv, da umakne ta predlog uredbe in s tem zaključi zakonodajni postopek.

Evropski poslanec Franc Bogovič SLS EPP. Vir slike: SLS.

Evropski poslanec Franc Bogovič SLS EPP. Vir slike: SLS.

Predlog je v svojih določili »v kot stiskal« slovenske in evropske kmete ter »ogrožal prehransko varnost v EU«, je pojasnil poslanec.

V imenu politične skupine EPP je Bogovič aktivno sodeloval v pogajanjih o predlogu uredbe v Odboru za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI).

Pri EPP so sicer amandmirani predlog večinoma podprli, saj so že tekom glasovanja bili sprejeti vsi ključni amandmaji, ki so na predlog Bogoviča in mnogih drugih poslancev EPP iz predloga izločili najbolj problematične in škodljive določbe glede občutljivih območij, ciljev, administracije za kmete, in podobno.

Amandmaji so vključevali tudi podaljšanje obdobja za doseganje cilja EU in nacionalnih ciljev zmanjšanja rabe pesticidov na leto 2035.

Evropski parlament se je novembra s predlogi večinoma strinjal. »Prav tako smo dobili večino za cilj zmanjšanja rabe FFS na ravni EU, ki smo ga postavili ‘do 50 odstotkov’ med povprečjem porabe v letih 2011–2013 in letom 2035 ter min. 35 odstotkov znižanje porabe FFS med povprečjem porabe pesticidov v letih 2011-2013 in letom 2035 na ravni držav članic. To je bistveno bolj realistično, zlasti ob upoštevanju dejstva, da se je raba FFS na ravni EU v zadnjih štirih letih že zmanjšala za 33 odstotkov,« je pojasnil Bogovič.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice