Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu o italijanskem imperializmu

Mleko v bolnišnici

V eni izmed bolnišnic so se pred 100 leti bolniki pritoževali, da dobivajo slabo mleko. Na pritožbe se dolgo nihče ni oziral. Bolniki pa se niso prenehali pritoževati in zato se je bolniška uprava le zganila in uvedla strogo preiskavo kvalitete mleka.

V preiskavi so ugotovili, da so dobavitelji mleku prilivali približno 30 odstotkov vode. Policija je mlekarje prijela in jim odredila tri dni zapora.

Razmere v Bolgariji

Bolgarska vlada se je v tistih časih ukvarjala s »sumljivimi osebami«, ki so bile obtožene, da sodelujejo z makedonskimi organizacijami in netijo upor. V kratkem času so tako zaprli približno 300 oseb, od tega 90 v prestolnici Sofiji.

Kar se tiče političnega parketa so poslanci jugoslovanske, romunske in grške vlade Bolgarijo pozvali, »da za vsako ceno prepreči obmejne spopade med Jugoslavijo in Bolgarijo«. Temu so se pridružili tudi predstavniki Anglije in Italije.

Slovenec. Katedrala svetega Aleksandra Nevskega v Sofiji, Bolgarija, September 1924. Vir slike: Media Store House.

Katedrala svetega Aleksandra Nevskega v Sofiji, Bolgarija, September 1924. Vir slike: Media Store House.

Izgredi med stavko

Pred 100 leti so stavkali delavci iz tovarne za anilinske barve v mestu Baden v Avstriji. Tisti, ki so se stavke udeležili, so sredi dneva vdrli v delovne prostore in želeli od dela odvrniti tiste, ki se stavke niso udeležili.

»Prišlo je do hudih spopadov, v katere je posegla tudi policija. Na obeh straneh so streljali. Ranjenih je okoli 15 oseb. Pravijo, da je nekaj tudi ubitih,« je pisal Slovenec.

Angleške sile v Sredozemskem morju

Sredozemsko morje je bilo takrat pomembna postojanka angleških pomorskih sil. Nemalo katera evropska država je zaradi tega dvigala obrvi.

Eden izmed angleških časopisov je ob tem miril, da se zaradi tega nikomur ni treba vznemirjat. »Sredozemsko morje je glavna žila Anglije. Anglija čuva to morje bi bila sigurna svojega vsakdanjega kruha, ne pa da izpodrine Italijo ali kogarkoli,« so pojasnjevali.

Slovenec. HMS HOOD, britanska bojna ladja leta 1924. Vir sike: Flickr.

HMS HOOD, britanska bojna ladja leta 1924. Vir sike: Flickr.

»Po koncu svetovne vojne angleško brodovje v Kanalu in Severnem morju ni toliko potrebno, pač pa je zdaj Sredozemsko morje naravno središče britanskih pomorskih sil.«

Italijanski imperializem

Časopis Slovenec je pred 100 leti opozarjal na italijanski imperializem, ki se je po besedah časopisa izrisoval v vedno jasnejši obliki.

Romunska kraljica Marija Edinburška, ki je v tistih dneh bivala v Rimu, je po poročanjih dosegla zaroko svojega sina Nikolaja s princeso Mafaldo di Savoia. »Nato bo Nikolaj kandidiral za kralja v Albaniji, kjer je italijanski vpliv zopet silno narastel,« so pisali.

Anglija je ta prizadevanja Italije gledala z »veliko nejevoljo«. Italijanskega predsednika Benita Mussolinija je tako čakalo veliko nasprotovanje njegovi politiki s strani Anglije.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice