Skip to content

Poplave v puščavi: v Dubaju naenkrat padlo za šest mesecev dežja

Pretekli konec tedna je za seboj v Združenih Arabskih Emiratih pustil pravo opustošenje. Intenzivno deževje je v petek in soboto povzročilo lokalne poplave in prekinilo lete na letališču v Dubaju, ki velja kot najbolj prehodno letališče za mednarodna potovanja na svetu.

V šestih urah je v Dubaju padlo skoraj 50 milimetrov dežja, kar je veliko v primerjavi s tem, da v celotni državi v povprečju pade manj kot 120 milimetrov padavin na leto. Rezultat so bile silovite poplave.

Dubajska policija je zaprla del ene od glavnih avtocest, medtem ko se je promet po drugih počasi premikal skozi stoječo vodo. Oblasti so poslale reševalne ekipe, ki so odstranjevale polomljene veje dreves in čistile odtočne rešetke, kljub temu je dež nekatera območja hitro preplavil.

Poplave. V Dubaju je naenkrat zapadlo za šest mesecev dežja. Vir slike: Bangkok post.

V Dubaju je naenkrat zapadlo za šest mesecev dežja. Vir slike: Bangkok post.

Oblasti so že dan pred začetkom deževja izdale opozorila, naj ljudje ostanejo v zaprtih prostorih, se izogibajo plažam in vozijo previdno. Prav tako so bili vnaprej pripravljeni tudi reševalci.

»Poudarjamo, da se je treba izogibati območjem, na katerih zaostaja voda, poplavljenim območjem in območjem, ki naj bi jih po napovedih prizadele vremenske razmere,« je sporočila Nacionalna agencija za obvladovanje kriz in nesreč pred začetkom vikenda.

»Pozivamo k izogibanju zbiranja, ki bi lahko vplivalo na delo pristojnih organov, pri čemer opozarjamo, da bodo zaradi neupoštevanja uradnih navodil in direktiv uvedeni kazenski ukrepi.«

Poplave. Vozila so se s težavo prebijala po poplavljenih cestah. Vir slike: Twitter.

Vozila so se s težavo prebijala po poplavljenih cestah. Vir slike: Twitter.

Videoposnetki z območja prikazujejo poplavljene ceste in stavbe, vodo, ki dere na površje skozi odtočne jaške, ter vozila in pešce, ki se le s težavo prebijajo po poplavljenih cestah.

V Šardži, tretjem največjem mestu ZAE, so intervencijske ekipe, v katerih je bilo približno 400 ljudi, pri čiščenju uporabile 200 cistern, 180 mobilnih črpalk, 50 zbiralnikov vode in 20 vlečnih vozil.

Na izredne razmere so se odzivale tudi ekipe civilne zaščite. »Naša glavna naloga je bila reševanje posameznikov, ujetih v svojih domovih ali vozilih,« je za The National povedal brigadir Sami Khamis Al Naqbi, generalni direktor uprave za civilno obrambo v Šardži.

Januarja v ZAE napovedovali nove misije umetnega ustvarjanja padavin

V tej suhi državi na Arabskem polotoku dežuje le občasno, največkrat v hladnejših zimskih mesecih. Zaradi nenavadnega vremena so se nekateri uporabniki spleta spraševali, ali je močan dež povezan z umetnim ustvarjanjem padavin, ki so mu v ZAE precej naklonjeni.

V ZAE se že več desetletij ukvarjajo s tehnologijo umetnega ustvarjanja padavin. Vir slike: Reuters.

V ZAE se že več desetletij ukvarjajo s tehnologijo umetnega ustvarjanja padavin. Vir slike: Reuters.

Ta praksa ni nič novega, saj so se s tako imenovanim »sejanjem oblakov« znanstveniki ukvarjali že v prejšnjem stoletju. Zaradi ekstremne vročine in sušnih obdobij v zadnjih letih pa ponovno pridobiva medijski prostor.

Avgusta 2022 smo na primer pisali o tem, kako je Kitajska napovedovala uporabo tehnologije sejanja oblakov, da bi ponovno napolnila ključno reko Jangce, ki je bila zaradi takratnih ekstremnih vremenskih razmer močno izčrpana.

Meteorološki strokovnjaki naj bi tudi po ZAE leta 2024 izvedli kar 300 misij sejanja oblakov, da bi spodbudili padavine in se spopadli s pomanjkanjem vode.

Nacionalni meteorološki center je za ta namen že pred časom ustanovil poseben raziskovalni program za znanost o spodbujanju padavin. Za medij Al Arabiya je delovna skupina dejala, da so ZAE že več kot 23 let vodilni v prizadevanjih za sejanje oblakov in umetno povečanje količine padavin.

Rakete za sejanje oblakov v nadzorni sobi Nacionalnega meteorološkega centra v Abu Dabiju v ZAE. Vir slike: Reuters.

Rakete za sejanje oblakov v nadzorni sobi Nacionalnega meteorološkega centra v Abu Dabiju v ZAE. Vir slike: Reuters.

Tehnologija sejanja oblakov deluje tako, da v spodnji del oblakov, ki imajo ugodne vzgonske tokove, vnesejo sejalna sredstva. Ta sredstva nato potujejo navzgor v oblak, pri čemer se krepijo mikrofizikalni procesi, kot sta kondenzacija in koalescenca.

V ZAE to dosegajo na različne načine. Od izstreljevanja higroskopskih solnih raket v oblake do uporabe brezpilotnih letal.

Ob tem naj dodamo, da so dubajske oblasti ob nedavnih poplavah prebivalce tudi opozorile, naj informacije o vremenu prebirajo le na uradnih informativnih kanalih. »Vse člane skupnosti pozivamo, naj v takšnih vremenskih razmerah ne poslušajo govoric, ki krožijo o vremenu, in naj vse informacije pridobijo iz uradnih virov,« so zapisali.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice