Skip to content

Namig za branje: Lisa Jewell: Družina ostane

Založba Primus mi pogosto pošlje paket knjižnih del slovenskih avtorjev, ki se odločijo knjigo izdati pri njih. Včasih pa se v paketu znajde tudi kakšen prevod tujih avtorjev. Ena izmed pisateljic, katerih dela rad prebiram, je tudi Lisa Jewell. Zato sem se iz zadnjega paketa knjig Založbe Primus najprej lotil ravno njenega romana Družina ostane. Tudi zato, ker sem lani prebral njeno knjigo Družina nad nami, ki je nekakšna predhodnica romana Družina ostane in kakšno leto prej še en njen roman Brez nje. Znova sem bil več kot navdušen. Ne čudi me, da so dela te avtorice devetnajstih romanov prodajne uspešnice z lestvice New York Timesa. Po vsem svetu je prodala že več kot deset milijonov izvodov svojih del. Njene knjige so prevedene v kar devetindvajset jezikov.

Kot rečeno, lani sem prebral njen roman Družina nad nami. Zgodba, ki te potegne vase, tudi zato, ker bi najraje skočil v knjigo ali bolje v skrivnostno hišo bogate družine, ki si zaradi bolezni poišče pomoč. Ta pomoč šarlatana se nazadnje izkaže za dolgoletno trpinčenje vseh v tej prestižni hiši v Londonu. Predvsem za otroke, ki postanejo žrtve nekakšnega krutega kulta. Zaključek knjige je sicer dokaj srečen, a vsem prizadetim ali vpletenim v to večletno tiranijo pusti globoke sledove. Tudi trupla. Konec, ki kliče k nadaljevanju.

Zdaj je tu. Nekakšno nadaljevanje. Pred nekaj dnevi sem torej v roke dobil avtoričin roman Družina ostane, ki pa je ravno tako ali še bolj zanimivo branje kot roman Družina nad nami. Pisateljica nas  spretno popelje v delčke vsebine prejšnje knjige, kar je koristno za tiste, ki smo že malce pozabljivi in smo denimo pozabili določene detajle prejšnje knjige, pa tudi za tiste, ki se prvega dela sploh niso lotili. Seveda se da oba omenjena romana prebrati čisto samostojno. Vseeno pa vam toplo priporočam, da se najprej lotite pisateljičinega dela Družina nad nami in potem še romana Družina ostane, ki se začne z najdbo kosti na obrežju Temze, ki nas popeljejo trideset let nazaj v dogajanje v nekdanji hiši groze, kjer smo priča umorov in še prej trpinčenja. Avtorica nas v tem delu popelje v še nerazkrite skrivnosti, v odnose med posameznimi člani, ki so tiranijo preživeli, in tudi v zvedavost in profesionalnost policijskega inšpektorja, ki ima srce na pravem mestu. Preživeli člani v hiši groze iz različnih nagibov iščejo še eno skrivnostno osebo, ki je tudi sama občutila, kako kruto je lahko življenje. Ali so ga našli, vam ne bom izdal. Lahko pa vam zaupam, da je dogajanje tokrat postavljeno v Anglijo, Francijo in ZDA.

Knjiga Družina ostane tako kot Družina nad nami postreže s preobrati, ki te od poglavja do poglavja skorajda prisilijo, da knjige ne odložiš kar tako. Sam sem jo, ker sem pač bralec, ki si kdaj po kakšnem poglavju vzamem nekaj časa za razmislek.

Vi pa nič ne razmišljajte, ali knjigo vzeti v roke, kar lotite se je. Zagotavljam vam, da vas bo vsebina potegnila vase.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice