Skip to content

Cene bencina in dizla še višje

Vlada je v ponedeljek sporočila nove najvišje dovoljene maloprodajne cene goriv. Tako bodo cene bencina, dizla in kurilnega olja od torka, 9. aprila, do vključno ponedeljka, 22. aprila, znašale 1,542 evra za liter bencina, 1,542 evra za liter dizelskega goriva in 1,180 evra za liter kurilnega olja.

Liter bencina bo tako dražji za 2,3 centa, medtem ko bo za liter dizla potrebno odšteti 1,5 centa več.

Marže trgovcev so izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0783 evra za liter dizelskega goriva in 0,0794 evra za liter bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter. Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Cene bencina in dizla še višje. Vlada je v ponedeljek sporočila nove najvišje dovoljene maloprodajne cene goriv. Vir slike: Fruugo.

Vlada je v ponedeljek sporočila nove najvišje dovoljene maloprodajne cene goriv. Vir slike: Fruugo.

»Vzpon nafte prek 90 dolarjev za sod bomo občutili ob polnjenju rezervoarja,« je v prispevku za Moje finance napovedal Jure Ugovšek in ob tem razkril, kje tiči razlog za vedno višje cene pogonskih goriv.

»Rast cen spremljamo tudi na mediteranskih trgih, ki so relevantni za določanje najvišjih dovoljenih cen v slovenski maloprodaji, a ta ni tako izrazita kot pri surovi nafti. Za nameček je evro izgubil v primerjavi z dolarjem, kar pomeni, da podražitve v naši valuti občutimo še bolj kot izhaja iz cen kotirajočih v dolarjih.«

Italijanske potrošniške organizacije zaskrbljene

Posledično se podražitvam ne morejo izogniti niti v tujini. Na Hrvaškem se je liter bencina podražil za dva centa in s tem dosegel ceno 1,54 evra, liter dizla pa je dražji za en cent in tako stane 1,46 evra.

Bencin je v Italiji 8. aprila medtem dosegel najvišjo vrednost po 19. oktobru. Vrednosti so tudi po navedbah italijanskih medijev posledica rasti cen nafte in zvišanja svetovnih cen rafiniranih proizvodov.

Cene bencina in dizla še višje. Italijanske potrošniške organizacije so nad cenami goriva zaskrbljene. Vir slike: Getty.

Italijanske potrošniške organizacije so nad cenami goriva zaskrbljene. Vir slike: Getty.

Pri tem se je povprečna cena bencina na samopostrežnih črpalkah zvišala z 1,900 evra na 1,911 evra na liter. Pri različnih podjetjih se cene gibljejo med 1,906 in 1,928 evra za liter. Kar zadeva dizelsko gorivo, se je povprečna cena zvišala z 1,803 evra na 1,811 evra za liter.

Povečanje je že vzbudilo zaskrbljenost potrošniških združenj. Predsednik italijanskega združenja Assoutenti Gabriele Melluso meni, da »se je začela tekma za gorivo, ki lahko močno vpliva na žepe Italijanov«.

Omenil je tudi, da je že bila presežena meja 2,5 evra na liter na avtocesti A1 Milano-Neapelj in na avtocesti A21 Torino-Piacenza, kjer je bil bencin v obeh primerih prodan po 2,539 evra na liter.

»Poleg povišanja stroškov oskrbe z gorivom obstaja tudi nevarnost domino efekta s kaskadnim povišanjem cen za prevozne izdelke, začenši s hrano, glede na to, da v Italiji 88 odstotkov blaga potuje po cesti,« je še dodal.

Enako je zaskrbljen tudi predsednik Nacionalne zveze potrošnikov Massimiliano Dona. »Prekoračitev praga 1,9 evra za bencin na samopostrežnih črpalkah je spomladanski nepotrebni  udarec, zaskrbljujoče povečanje, ki lahko še poveča inflacijo, ki se je že marca z 0,8 odstotka povzpela na 1,3 odstotka,« je dejal.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice