Skip to content

Cena kakava je najvišja v zgodovini, vendar je panika (verjetno) odveč

Cene kakava so od začetka leta narasle za več kot 130 odstotkov. Trenutno morajo proizvajalci čokolade in druga podjetja za tono kakava odšteti približno 10.300 ameriških dolarjev.

Cene strmo naraščajo predvsem zaradi močne vročine in deževja v Zahodni Afriki, ki sta močno prizadela tamkajšnji pridelek, za katerega se pričakuje, da bo že tretje leto zapored manjši. Posledično se je zmanjšala kmetijska površina, primerna za gojenje kakava, hkrati pa se je povpraševanje po kakavu še naprej povečevalo.

K zaskrbljujočim razmeram so svoj del prispevale še trdovratne rastlinske bolezni, kot sta črna gniloba stroka in virus nabreklih poganjkov.

Gibanje cene kakava na tono. Vir slike: Trading Economics.

Gibanje cene kakava na tono. Vir slike: Trading Economics.

Kljub temu, da so se čokolade in drugi čokoladni izdelki v trgovinah že podražili, te podražitve še ne odražajo zgodovinsko visokih cen kakava, saj izdelkov s tem kakavom po večini še ni na trgovinskih policah.

Zato se zdi smiselno, da se bodo v tem letu cene še toliko bolj povišale. Vendar kot je za portal The Conversation izpostavila Darian McBain, profesorica na Londonski šoli za ekonomijo in politične vede, temu morda ni tako.

»Povišanje cene za 5.000 dolarjev na tono pomeni povečanje za 50 ameriških centov na 100 gramov,« je pojasnila. »Tipična čokoladna ploščica, ki tehta 45 gramov, vsebuje približno 15 odstotkov kakava, torej sedem gramov. To pomeni, da lahko zvišanje cene kakava za 5.000 dolarjev na tono poviša ceno te ploščice le za približno štiri ameriške cente.« Slednja številka se pri pretvorbi v evro bistveno ne spremeni.

Kot smo že omenili, pa so se čokoladni izdelki že podražili. Poleg tega so začeli proizvajalci za isto ali pa celo višjo ceno prodajati manjšo količino izdelka. Ta pojav ima celo svoj izraz, »skrčflacija«, o čemer smo pisali tudi tukaj.

Cene kakava so od začetka leta narasle za več kot 130 odstotkov. Vir slike: Odbor za kakav v Gani.

Cene kakava so od začetka leta narasle za več kot 130 odstotkov. Vir slike: Odbor za kakav v Gani.

 V Evropi je Mondelēz (Milka, Toblerone…) zvišal cene za 12 do 15 odstotkov. V Združenih državah Amerike je podjetje Mars (M&M’s) zvišalo cene svojih izdelkov za 15 odstotkov.

In vse to poleg znatnih podražitev v letu 2023. »V letu, ko bi se zaradi cen kakava stroški v tipičnem 45-gramskem prigrizku morali povečati za manj kot en cent, je Mondelēz nekatere cene zvišal za 15 odsotkov, Nestlé (Kit Kat, Smarties) pa za 9,5 odstotka,« je dejala profesorica.

Opozorila pa je, da ni nujno, da gre tukaj za grabežljivost proizvajalcev. V čokoladi je poleg kakava še veliko drugih sestavin. Sladkor, mleko, suho sadje in oreščki, poleg tega pa so se povečali tudi stroški, povezani z delom v tovarni, pakiranjem in distribucijo.

Vsekakor pa zgornji zapis pomeni, da se v primeru nadaljnjih podražitev proizvajalci ne bodo mogli zgovarjati na visoke cene kakava. To seveda najbolj velja v primeru mlečne čokolade in podobnih izdelkov, saj se pri izdelavi temnih čokolad, pralin in drugih visokokakovostnih čokoladnih izdelkov uporablja višji odstotek kakava.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice