Skip to content

Tarča razblinila sanje, Ustavno sodišče nepoznavanje pravne države

Kdor si je v četrtek zvečer vzel čas in si ogledal nacionalkino Tarčo, je lahko le nemo opazoval vso bedo in nemoč vladajoče ekipe. Zgodilo se je ravno tisto, kar sem v svojih kolumnah na tem mestu in tudi kje drugje napovedoval že prvi mesec po avgustovskih poplavah. To, da se bomo naposlušali obljub, od katerih pa na koncu ne bo nič ali zelo malo.

Prav žalostno je bilo poslušati izjave prizadetih v avgustovskih poplavah in spremljati njihove razočarane izraze na obrazih, medtem ko so se predstavniki države delali, da odgovarjajo na njihova in vprašanja voditeljice Erike Žnidaršič, v bistvu pa so mlatili le prazno slamo. Kot že tolikokrat poprej. Še enkrat več so prizadeti, ki jih ni malo, ostali brez pravih odgovorov oziroma brez zavez, do kdaj bodo prejeli pisne odgovore, kako naprej. Še vedno mnogi ne vedo, ali naj prenavljajo svoje hiše, ki so bile poplavljene, ali naj gradijo novo kje drugje, na bolj varnem področju in predvsem, kdaj bodo prišli do obljubljenega denarja. V celoti, ne le do manjšega deleža. Če sploh. Pa še na vrsto drugih vprašanj od te naše vse bolj zmedene države in njenih predstavnikov niso dobili odgovorov, kaj šele zavez. Od praznih obljub nimajo nič. Nič! Imamo le nekaj »pisarn« po Sloveniji, za katere se zdi, da so same sebi namen. Podobna tragedija se dogaja Kraševcem, ki jih je malce dlje nazaj prizadel požar.

Če bi bilo v predsedniku vlade Robertu Golobu kaj »deca«,  kot rečemo pri nas v Zasavju, bi takoj odstopil in s tem priznal, da zaupani nalogi ni kos. Pa ne le zaradi svojih obljub po poplavah, tudi zaradi drugih neuresničenih obljub zdravnikom, sodni veji oblasti, gasilcem, policistom in še mnogim drugim, tudi okrog šlamastike s kmečkim stanom, bi moral odstopiti.

Ko smo že pri kmetih, omenimo še  poskus omejitve volitev v Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije. Tako predsednik vlade kot »njegova« ministrica za kmetijstvo sta povsem zavozila. Verjetno pa tudi zaušnica Ustavnega sodišča ne bo dovolj, da bi tako on kot ministrica odstopila.

Spomnimo, Ustavno sodišče je zaradi kršitve načela enakosti pred zakonom razveljavilo del zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, ki je v noveli zakona določal, kdo sme kandidirati za zbornico in kdo ne. Vladajoče je očitno motilo, da bi se med kandidati znašel kakšen s strankarsko izkaznico. Ker oni so »kao« brez nje. Temu, da je vladajoča koalicija hotela omejiti določene kandidate pri  kandidaturi, je Ustavno sodišče reklo ne. Novelo zakona so, da boste vedeli,  predlagali in potrdili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvo podpisano Matejo Čalušić, ki je danes kmetijska ministrica. Koalicija je kljub vetu Državnega sveta na ponovnem glasovanju zakon sprejela. V stilu, nam nihče nič ne more. No, pa so se ušteli. Zaušnico jim je dalo Ustavno sodišče, ki je prisluhnilo Državnemu svetu. Sekretarka Državnega sveta dr. Monika Kirbiš Rojs je ob tem na x profilu napisala: »Največja ironija je, da je poslanec, ki je vložil protiustavni zakon, danes minister za kmetijstvo.«

Res je, ironija je in še eno razočaranje več. Do kdaj še?

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice