Skip to content

Zakaj je v razvitem svetu vse več otrok z motnjo ADHD?

V zadnjih desetletjih vse bolj narašča število otrok in mladostnikov z različnimi motnjami, ena najvidnejših je razvojno-nevrološka motnja s pomanjkanjem pozornosti in hiperaktivnostjo ter impulzivnostjo ali ADHD. Otroci s to motnjo so zelo nemirni in misli jim ves čas begajo. Težko sledijo dejavnostim v šoli, saj se ne zmorejo dovolj skoncentrirati in obdržati koncentracije dlje časa na isti temi ter imajo težave pri tem, da dokončajo posamezno opravilo, zato ne napredujejo tako kot drugi otroci.

Strokovnjaki, starši, vzgojitelji v vrtcih in učitelji v šolah vse bolj opozarjajo na vse večje razsežnosti te motnje pri mladih, vzrok za to pa ostaja nerazjasnjen. Strokovnjaki imajo glede vzroka za naraščanje primerov te motnje različna stališča, ni pa še dokazov, kaj je resnični sprožilec tega stanja pri mladih. Najverjetneje gre za sovplivanje več dejavnikov.

Otroci s to motnjo so nemirni in hiperaktivni. Vir: Pixabay.

Otroci s to motnjo so nemirni in hiperaktivni. Vir: Pixabay.

V ZDA kar za 43 % več otrok z ADHD, pri nas incidenca pod 10 %

Število otrok z ADHD povsod v razvitem svetu narašča, največjo rast števila primerov so zaznali v ZDA, kjer se je pojavnost te motnje med letoma 2003 in 2011 povečala za kar 43 %. Močno povečanje opažajo tudi v Zahodni Evropi, pri nas pri tem na srečo nekoliko zaostajamo, saj je ADHD diagnosticiran pri 8 do 10 % otrok in mladostnikov. Kar je vseeno zelo veliko.

Iskanje vzroka usmerjeno v moderen način življenja

Čeprav ni potrjen noben natančen vzrok za tako množično pojavnost ADHD, pa se večina strokovnjakov strinja, da gre za kompleksen pojav, ki ga povzroča sodoben način življenja z vsemi življenjskimi navadami in okoljskimi dejavniki. Kaj se je v zadnjih desetletjih toliko spremenilo, da povzroča pri mladih toliko odstopanj?

Otroci z motnjo pozornosti ali ADHD se težžko skoncentrirajo na posamezno nalogo. Vir: Pixabay.

Otroci z motnjo pozornosti ali ADHD se težžko skoncentrirajo na posamezno nalogo. Vir: Pixabay.

Toksini v okolju, nezdrava hrana, vzgoja

Nekateri strokovnjaki so prepričani, da so glavni vzrok toksini v okolju, obremenjenost s težkimi kovinami in pesticidi, kar vse pušča posledice na nevronih in s tem vpliva na delovanje možganov.

Avstralski inštitut Telethon na podlagi svojih raziskav kot enega od pomembnih dejavnikov navaja uživanje nezdrave hrane, ki jo mladi obožujejo in je osnova njihove vsakdanje prehrane. To so ocvrte jedi, predelani mesni izdelki, veliko sladkorja – v sladicah in sladkih pijačah z obilico konzervansov, barvil in umetnih arom, ob tem pa v taki prehrani ni veliko prostora za sadje in zelenjavo, zaradi česar otrokom primanjkuje osnovnih hranil. Dokazano je, da je med mladimi z ADHD zelo razširjeno pomanjkanje najpomembnejših mineralov, med njimi magnezija, in vitaminov in z dodajanjem pravih in usmerjenih dodatkov ter z uvajanjem uravnotežene prehrane se je pri marsikaterem mladem pokazalo izboljšanje stanja.

Veliko strokovnjakov se nagiba k temu, da je eden od poglavitnih vzrokov za nastanek motnje pozornosti napačna vzgoja. Permisivna vzgoja, ki je postala osrednji način delovanja sodobne družine, otroku prinaša veliko škode. Postavlja ga v središče družine, v center, okoli katerega se vse vrti in kateremu se vse podreja, kar pa otroka močno obremenjuje, saj to ni njegov naravni položaj v družini.

Naj omenim še izsledke nizozemskih strokovnjakov, ki so pri nekaterih otrocih z ADHD potrdili, da imajo manjši možganski volumen, zato so prepričani, da gre pri tem za možgansko okvaro, in ne za vedenjske težave.   

Pri otrocih z motnjo pozornosti je potreben poseben pristop in veliko energije, da pridobiš njihovo pozornost. Vir: Pixabay.

Pri otrocih z motnjo pozornosti je potreben poseben pristop in veliko energije, da pridobiš njihovo pozornost. Vir: Pixabay.

Kakšna je povezava med ADHD in zasvojenostjo z zasloni?

Na več koncih sveta potekajo intenzivne raziskave, kakšna je povezanost med tem, koliko časa preživi otrok pred zasloni, in med pojavnostjo motnje pozornosti in hiperaktivnostjo.

V longitudinalni študiji so kanadski znanstveniki 5 let preučevali 4000 srednješolcev. Raziskovali so povezavo med izpostavljenostjo mladih zaslonom: računalnikom, videoigricam, televiziji in družbenim omrežjem in simptomom ADHD. Rezultati študije so pokazali, da če so jim podaljšali čas, preživet pred zasloni, je to vplivalo na poslabšanje simptomov ADHD. Največji vpliv na hiperaktivnost, slabši spomin in koncentracijo pri opravljanju določene naloge je imela uporaba družbenih omrežij. Ta raziskava je objavljena v strokovni spletni reviji PubMed. V njej je na koncu izpostavljeno, da vsi ti izsledki niso dokončno stanje, ampak pobuda, da strokovnjaki še naprej preučujejo vpliv zaslonov na vedenje otrok in pridobijo še zanesljivejše ugotovitve.

Lastna izkušnja

Z možem vodiva tehnične delavnice za otroke in v štirih različnih skupinah so na delavnicah sodelovali že tudi otroci z motnjo pozornosti. Vsak od njih je zahteval veliko dodatne energije, treba se mu je bilo popolnoma posvetiti, in ko se ti je tako uspelo prebiti do njega in ga zainteresirati za posamezno dejavnost, je pokazal veliko ustvarjalnost in je vsako nalogo z nekaj zamude končal največkrat enako uspešno kot drugi otroci.

V šolskem okolju imajo ti otroci posebne olajšave, ki jim pomagajo, da lahko sledijo zahtevam, ki jih pred vse postavlja učni program. Raziskave glede vzrokov za ADHD so v polnem teku, saj je ta motnja dokaj nov pojav in dokončnih ugotovitev morda še ne bo kmalu, obstajajo pa posebne terapije (psihoterapija, vedenjska in kognitivno-vedenjska terapija) in zdravila za otroke ter dodatna pomoč staršem. Ne glede na to pa moramo upoštevati vse že ugotovljene dejavnike in biti nanje pozorni ne le pri otrocih z motnjo ADHD, ampak pri vsej odraščajoči mladini.     

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice