Skip to content

Nadzor na notranjih mejah EU se nadaljuje tudi v letu 2024

Slovenci se kot prebivalci razmeroma majhne države nemalokrat odpravimo na pot čez državno mejo. Naj bo to zaradi poslovnih in službenih razlogov ali zgolj na izlet in po nakupih. V okolici Milj blizu Trsta v Italiji se še posebej med vikendi na prvi pogled zazdi, da je ob nakupovalnih središčih parkiranih več slovenskih avtomobilov kot italijanskih.

Slovenija se je ob vstopu Hrvaške v schengensko območje končno poslovila od statusa obrobne države Evropske unije in tako so se meje na vse štiri strani neba odprle.

V zadnjih štirih letih pa je bil začasen nadzor na notranjih državnih mejah uveden kar dvakrat. Prvič zaradi koronavirusa, zdaj pa zaradi migrantske krize.

V zadnjih 4 letih je bil začasen nadzor na notranjih državnih mejah uveden kar dvakrat. Vir slike: STA.

V zadnjih 4 letih je bil začasen nadzor na notranjih državnih mejah uveden kar dvakrat. Vir slike: STA.

Romunija in Bolgarija sta se letos delno pridružili schengenskemu območju, kar pomeni, da lahko obiskovalci, ki prihajajo po zraku ali morju iz drugih držav Schengena, prečkajo njune meje brez preverjanja osebnih dokumentov.

S tem je v območju skupaj 29 držav, od teh pa jih trenutno 8 vzdržuje začasni nadzor na mejah. Med njimi je tudi Slovenija, ki je decembra lani nadzor podaljšala do vključno 21. junija. Slovenija je nadzor na notranjih mejah s Hrvaško in Madžarsko sicer prvič uvedla 21. oktobra 2023.

»Grožnje javnemu redu in notranji varnosti v EU, razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini, nedavni teroristični napadi v nekaterih državah članicah, povečana varnostna tveganja zaradi organiziranega kriminala na Zahodnem Balkanu, vključno s tihotapljenjem ljudi, tveganje infiltracije mešanih migracijskih tokov,« so pri Evropski komisiji objavili razloge za podaljšanje nadzora.

Ocena ogroženosti zaradi terorizma v Sloveniji ostaja na tretji stopnji od petih. Vir slike: STA.

Ocena ogroženosti zaradi terorizma v Sloveniji ostaja na tretji stopnji od petih. Vir slike: STA.

Na ministrstvu za notranje zadeve so decembra ob tem pojasnili, da ostaja ocena ogroženosti zaradi terorizma v Sloveniji na tretji stopnji od petih. »V zadnjem obdobju je stopnjo teroristične ogroženosti povišal tudi velik del držav članic EU, sosednja Avstrija celo na najvišjo,« so dodali.

V Italiji bodo meje nadzorovali z droni

Do 18. junija so januarja nadzor na notranji meji s Slovenijo podaljšali tudi Italijani. Upravo regije Furlanija – Julijanska krajina skrbi, da bi morebitno odprtje meje poleti ponovno povečalo tok ilegalnih migracij, zato so se lotili pospešenega vpeljevanja dronov in kamer. Predvsem za nadzor odročnih koncev države, ki jih policijske patrulje tudi peš le stežka pregledujejo.

»Boj proti nezakonitim migracijam je prednostna naloga te uprave,« je poudaril Pierpaolo Roberti, svetnik za varnost v Furlaniji – Julijski krajini.

Nadzor. V Italiji bodo meje nadzorovali z droni in kamerami. Vir slike: Sky TG 24.

V Italiji bodo meje nadzorovali z droni in kamerami. Vir slike: Sky TG 24.

»Prepričani smo, da bo s prihodom pomladi in s tem višjih temperatur tok migrantov postal močnejši, kot se to dogaja v zadnjih petih do šestih letih,« medtem pravi Olivo Comelli, regionalni sekretar avtonomnega policijskega sindikata Sap Fvg.

Kljub nadzoru se tok migracij iz Slovenije ni zmanjšal, je nadaljeval in dodal, da nadzor prav tako ni prinesel pomembnejše spremembe pri zavrnitvah na meji, saj lahko migranti enostavno zaprosijo za zaščito in v tem primeru se sprožijo običajni postopki sprejema.

Ob meji s Slovenijo je nameščenih skupno 380 policijskih enot, ki stalno nadzorujejo prehode prve stopnje, ki jih je pet v pokrajini Trsta, pet v pokrajini Gorice in trije na mejnem odseku v pokrajini Videm. Na približno tridesetih prehodih druge stopnje pa patrulje nadzorujejo celotno območje, ki jim je dodeljeno.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice