Skip to content

Mladim spet prazne obljube

Leto 2022 je bilo leto polno sprememb. Prineslo je konec protikoronskih ukrepov, tragičen požar na Krasu, smrt kraljice Elizabete II., itd. Seveda pa je bilo to leto tudi leto trojnih volitev, predsedniških, lokalnih in seveda državnozborskih.

V Sloveniji je bila z ogromno večino izvoljena nova stranka. Seveda, kot je v Sloveniji že trend, smo izvolili nekaj novega, tako rečeno iz principa, ker ti se pa prej naj ne bi ukvarjali s politiko. Svoboda ni imela nobenih težav s sestavo koalicije, kamor so s seboj potegnili še SD in Levico, pa tudi dve stranki, ki sploh nista bili izvoljeni v parlament, s katerimi so spisali in podpisali koalicijsko pogodbo 2022-2026. Ta pogodba naj bi postavila smernice za spremembe, ki jih bo uvedla nova vlada, a vendar, po pregledu te pogodbe po dveh letih vladanja ugotavljam, da se nekaterih obljub sploh ne dotikajo, ne samo, da se jih ne dotikajo, zdi se, da se jih celo izogibajo.

Pa pustimo za zdaj koalicijsko pogodbo in Svobodo in se za trenutek ozrimo na delo Mladinskega sveta Slovenije. Mladinski svet združuje 11 organizacij članic iz različnih področij mladinskega sektorja, organizirajo različne dogodke, delovne vikende za mlade in trenutno kampanjo Nimam kam. Kampanja z zanimivim imenom je zagovorniška kampanja stanovanjskega problema, opozarja na stanovanjsko problematiko mladih in poziva odločevalce k ukrepanju. Kampanja se je začela z opozarjanjem na družbenih omrežjih 26. 3. 2024. Uspel jim je preboj v mnoge častnike, na televizijske programe in radio. Akcija Nimam kam se je zaključila z novinarsko konferenco na simbolični lokaciji pod Plečnikovim mostom 23. 4. 2024. Na tej novinarski konferenci so pobudniki kampanje predstavili svoje nezaupanje v predvolilne obljube, koalicijsko pogodbo in predstavili zahteve mladih, ki se navezujejo predvsem na izpolnitev predvolilnih obljub.

Stanovanjska kriza traja že kar nekaj let in vključuje vse od pomankanja neprofitnih stanovanj, cenovno dostopnih stanovanj na trgu, prostora v študentskih domovih in, če gremo tako daleč, samih cen zazidljivih zemljišč. Jasno je postalo, da si človek s poštenim delom v Sloveniji ne more privoščiti stanovanja, najemnine pa so postale tako drage, da jih posameznik težko plačuje. Ta problematika ne zajema le centrov mest, tudi izven mestnih centrov in na podeželju so cene podivjale.

Ampak vrnimo se k osnovnemu problemu: stanovanj ni. Kaj o tem pravi koalicijska pogodba?

Del koalicijske pogodbe so prioritete in cilji glede stanovanjske politike, ko pogledamo točke v tej pogodbi pa vidimo, da se od podpisa te pogodbe še ni začelo delati na nobenem izmed s stanovanji povezanih ciljev. Ni gradnje javnih stanovanj, ni okrepitve nadzora in ureditve trga najemnih stanovanj, ni dodatnih kapacitet v študentskih domovih, skratka v dveh letih ni bilo narejenega nič.

Kako pa se je vlada odzvala na zagovorniško kampanjo Mladinskega sveta? Preprosto, mladi so postavljeni kot proračunska prioriteta v obdobju 2024/2025, je bilo rečeno, a tega iz proračuna praktično ni videti. Kaže, da je vlada Svobode poskrbela za še en »nateg«.

Kaj nam torej to pove o dosedanjem delu vlade, ki tako nima veliko za pokazati? Očitno mladi za njih enostavno nismo dovolj pomembni in kot pravijo transparenti ter novinarska konferenca zagovorniške kampanje, gremo lahko samo pod most.

Aljaž Barlič

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice