Skip to content

Svetovna zdravstvena organizacija zaskrbljena glede širjenja ptičje gripe

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je opozorila, da nadaljnje širjenje ptičje gripe predstavlja »veliko skrb za javno zdravje«, in pozvala zdravstvene organe, zlasti v Združenih državah Amerike, naj pozorno spremljajo okužbe pri kravah.

Jeremy Farrar, glavni znanstvenik pri organizaciji, je dejal, da je trenutni izbruh, ki se je začel leta 2020, zaskrbljujoč predvsem zaradi tega, ker se okužbe širijo med sesalci, in poudaril, da je stopnja smrtnosti pri ljudeh »izjemno visoka«.

V začetku meseca je največji proizvajalec svežih jajc v ZDA ustavil proizvodnjo v obratu v Teksasu, potem ko so pri piščancih odkrili ptičjo gripo, znano tudi kot H5N1. Podjetje Cal-Maine Foods je sporočilo, da je bilo po okužbi uničene približno 3,6 odstotka celotne jate.

Ptičja gripa se širi s perutnine na druge sesalce, predvsem govedo, ter tudi na ljudi. Vir slike: Getty.

Ptičja gripa se širi s perutnine na druge sesalce, predvsem govedo, ter tudi na ljudi. Vir slike: Getty.

Vsaj 21 ameriških zveznih držav je medtem omejilo uvoz govedi iz držav, v katerih so bile z virusom okužene krave molznice. Služba za inšpekcijo zdravja živali in rastlin ameriškega ministrstva za kmetijstvo močno priporoča zmanjšanje premikov goveda, vendar ni izdala nobenih zveznih odredb o karanteni.

Okužba in prenos s človeka na človeka

»H5N1 je okužba, ki se je pojavila predvsem pri perutnini in racah ter se je v zadnjem letu ali dveh močno razširila in postala globalna živalska pandemija,« je Farrar dejal v skladu s poročilom Združenih narodov.

»Velika skrb seveda je, da se virus, ki je pri tem okužil race in piščance, zdaj pa vse bolj tudi sesalce, razvija in je sposoben okužiti ljudi. In kar je zelo pomembno, možen bi lahko bil tudi prenos s človeka na človeka.«

Okužena oseba je kot edini simptom občutila vnetje očesa. Vir slike: Reuters.

Okužena oseba je kot edini simptom občutila vnetje očesa. Vir slike: Reuters.

Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je ta mesec potrdil, da se je delavec v mlekarni v Teksasu, ki naj bi bil izpostavljen govedu, domnevno okuženem s ptičjo gripo, okužil z virusom in zdaj okreva.

Oseba je kot edini simptom občutila vnetje oči, nato pa je bila zdravljena z zdravilom proti gripi in je ozdravela.

»Ta okužba ne spreminja ocene tveganja za zdravje ljudi zaradi ptičje gripe H5N1 za splošno javnost v ZDA, ki je po mnenju CDC majhno,« je agencija navedla v sporočilu za javnost, hkrati pa priznala, da je tveganje za ljudi, ki pogosteje prihajajo v stik z morebitno okuženimi pticami ali drugimi sesalci, večje.

Ptičja gripa. Znak opozarja na zaprtje pešpoti po izbruhu ptičje gripe v vasi Upham na jugu Anglije, leta 2015. Vir slike: Reuters.

Znak opozarja na zaprtje pešpoti po izbruhu ptičje gripe v vasi Upham na jugu Anglije, leta 2015. Vir slike: Reuters.

Farrar je medtem v Švici novinarjem povedal, da je stopnja umrljivosti med nekaj sto osebami, ki so bile do zdaj okužene s H5N1, »izredno visoka«. Vendar prenosa virusa s človeka na človeka še niso zabeležili.

»To je velika skrb in mislim, da moramo poskrbeti, da bi se v primeru, če bi se virus H5N1 prenesel na človeka, lahko takoj odzvali z enakopravnim dostopom do cepiv, terapevtikov in diagnostike.« Farrar je pri tem izrazil zaskrbljenost, da razvoj cepiva proti ptičji gripi »ni na ravni, na kateri bi moral biti«.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice