Skip to content

Vlada obljubila, da pokojnine bodo in da bo 40 let dela dovolj, več pa ne razkriva

Vlada je na seji v sredo sprejela izhodišča za pokojninsko reformo, ki jih bodo predstavili Ekonomsko-socialnemu svetu (ESS), poročajo pri STA. Vsebine izhodišč še niso razkrili, predstavili so zgolj nekaj osnovnih smernic.

Ob tem je vlada v sredo imenovala tudi ustrezno usklajevalno skupino, ki bo z ožjo skupino ESS uskladila dokončna stališča, ki jih bo nato ESS še obravnaval, je na novinarski konferenci pojasnil podpredsednik vlade Matej Arčon. »Edino, kar lahko v tem trenutku povem, je to, da se v luči pokojninske reforme delovna doba ne bo spreminjala,« je pojasnil.

Temu je pritrdil tudi Luka Mesec, minister za delo. Glede starostnih pogojev pa se morajo še pogovoriti s socialnimi partnerji.

Minister za delo Luka Mesec. Vir slike: STA.

Minister za delo Luka Mesec. Vir slike: STA.

V koaliciji si po besedah Arčona želijo nekoliko drugačnega načina dela kot doslej. Tako so se zavezali, da bodo najprej sprejeli izhodišča, ta izhodišča predstavili ESS in nato začeli pripravljati ustrezno zakonodajno gradivo. Na enak način se bo vlada lotila tudi izhodišč za spremembe na področju davkov, pri čemer naj bi bila izhodišča pripravljena v maju.

Kot je nadaljeval Mesec, bo predlog pokojninske reforme v zakonodajnem postopku v začetku naslednjega leta.

Pogajanja s socialnimi partnerji bo v prvi fazi, ki se bo začela prihodnji mesec, vodil državni sekretar na ministrstvu Igor Feketija, potem pa minister. »Najprej bomo z delodajalci in sindikati kot socialnimi partnerji te stvari predebatirali, potem pa začnemo z uradnim delom pogajanj, kjer štafeto prevzamem sam,« je pojasnil.

Za socialni dialog bo na voljo pol leta, nato bo šel predlog v postopek v DZ, ki bo sklenjen v prvem četrtletju 2025.

Cilji pokojninske reforme

Cilji, ki jih bodo zasledovali pri pripravi pokojninske reforme, so vzdržnost pokojninskega sistema, dostojnost pokojnin in preglednost, je naštel Mesec.

Vzdržnost pomeni, da je scenarij za pokojninsko reformo nastavljen tako, da bo sistem naslednja desetletja javnofinančno vzdržal »vse mogoče krize« in da se lahko nanj vsak od nas 100-odstotno zanese. »Pokojnine bomo imeli, to je osnovna poanta te reforme, ki jo pripravljamo,« je zagotovil minister.

Glede dostojnosti pokojnin je pojasnil, da je načrtovana reforma nastavljena tako, da nihče z izpolnjenimi pogoji za upokojitev ne bo pod pragom tveganja revščine.

Srečanje predsednika vlade Roberta Goloba s predstavniki sindikatov, delodajalcev in vlade. Vir slike: STA.

Srečanje predsednika vlade Roberta Goloba s predstavniki sindikatov, delodajalcev in vlade. Vir slike: STA.

Pri cilju, ki se nanaša na preglednost, pa je izvedbo prejšnjih reform ocenil kot »preveč robato«. Tokratna bo ukrepe razporedila tekom naslednjega desetletja do leta 2035, ko se bo iztekla.

»Nič drastičnega se ne bo spremenilo naslednje leto ali pa leta 2026, spremembe se bodo vpeljevale postopoma, s tem pa bomo sledili sočasnosti različnih ukrepov,« je še dodal Mesec.

Socialnim partnerjem bodo ob tem predlagali sprejetje zaveze, da leta 2035 pogledajo, če sistem sledi vsem trem ciljem v zadostni meri. Takrat bi se znova pogovorili o morebitnih potrebnih dodatnih ukrepih.

Minister Mesec: »Socialni dialog se obuja«

Predsednik vlade Robert Golob je v torek sklical srečanje socialnih partnerjev, na katerem so se dogovorili za pripravo protokola o delu ESS. Socialni partnerji naj bi za skupno mizo sedli takoj, ko bo protokol podpisan. Mesec je izrazil upanje, da bo to že v maju, ter poudaril, da se socialni dialog obuja.

O prednostnih temah konkretneje ni spregovoril, je pa povedal, da bodo glavne spremembe pokojninske in davčne zakonodaje, o čemer da se bo treba na ravni socialnih partnerjev izdatno pogovarjati.

Mesec je zatrdil še, da bo »dal vse od sebe« za to, da bo socialni dialog, ki je zaradi odhoda delodajalcev zamrznjen že vse od julija lani, spet stekel.

Kot je na sindikalni strani dejala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, je ESS »pomemben institut«, njegovo delovanje pa je v interesu vseh socialnih partnerjev in državljanov. Spomnila je, da so v preteklosti v okviru sveta opravili velike naloge. »Nedopustno bi bilo, da zaradi principov ene, druge ali tretje strani preneha delovati,« je poudarila.

Ustanovitev ESS je bil zgodovinski dogodek, je medtem ocenil predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek. Brez njega bi bila današnja družba precej drugačna, blaginja bi bila manjša. ESS po njegovih besedah presega vsako posamezno organizacijo, ki ga sestavlja. Ob tem se je strinjal, da morajo biti socialni partnerji enakopravni in da je treba pravila sveta spoštovati.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice