Skip to content

Kako pravilno shranjujemo čokolado?

Za naslovom tega prispevka stojita predvsem dva glavna razloga. Prvi je prihajajoče poletje, čeprav se po trenutnem vremenu prej zdi, da prihaja zima. Drugi pa so vse višje cene kakava, zato se vsekakor splača shraniti tudi najmanjši košček naše najljubše čokolade.

Optimalna temperatura za shranjevanje temne čokolade je med približno 18 in 21 °C, kakšna stopinja gor ali dol. Z drugimi besedami, sobna temperatura.

To pomeni, da razen na višku poletja čokolade ne shranjujemo v hladilniku. Kot opozarjajo pri To’ak, znamki ene izmed najdražjih čokolad na svetu, bodo visoka vlažnost ter temperature v hladilniku, ki se gibljejo okoli 4 °C, čokoladi škodovale na več različnih načinov.

To ak čokolada je ena izmed najdražjih čokolad na svetu. Vir slike: To ak.

To’ak čokolada je ena izmed najdražjih čokolad na svetu. Vir slike: To’ak.

Pri To’ak se na shranjevanje čokoladnih ploščic verjetno kar dobro spoznajo, saj svojo čokolado med drugim celo starajo na podoben način kot vino.

Nevarnosti shranjevanja čokolade v hladilniku

Ko čokolado shranimo v vlažnem prostoru, kot je na primer hladilnik, lahko vlada iz čokolade povleče sladkor in ga potisne na njeno površino. Ko kondenzacija izhlapi, dobimo razbarvano čokolado, polno suhih, zrnatih in belih sladkornih kristalov. Ta pojav se imenuje tudi »cvetenje«, saj vzorci na čokoladi spominjajo na cvetove.

Takšna čokolada je sicer estetsko neprivlačna, vendar razen tega spremembe v okusu ali kakovosti ne bomo zaznali. Njena konsistenca bo morda nekoliko bolj kredasta.

Na okus čokolade pa lahko vpliva njena visoka sposobnost absorpcije vonjav vseh drugih živil v hladilniku, kar je posledica bogatih maščob (kakavovega masla) v čokoladi.

»Predstavljajte si na pol prerezano čebulo, košček smrdljivega sira, sveži ribji file ali druge ostanke jedi – verjemite nam, da se ti okusi ne bodo dobro povezali z vašo priljubljeno čokolado,« je zapisala Stephanie Garr iz To’ak Chocolate.

Čokolado zaščitimo pred zunanjimi vplivi. Vir slike: Dame Cacao.

Čokolado zaščitimo pred zunanjimi vplivi. Vir slike: Dame Cacao.

Pomembno je, da to upoštevamo tudi pri shranjevanju čokolade na sobni temperaturi. Shranite jo stran od živil ali predmetov, ki oddajajo močan vonj, na primer začimb.

Kjerkoli že shranimo čokolado, moramo poskrbeti tudi, da bo prostor temen. Zaradi neposredne svetlobe (naravne ali umetne) je čokolada bolj izpostavljena tveganju vročine in oksidacije.

Kaj pa poleti?

Najbolje je, da je čokolada varna pred vsemi zunanjimi vplivi, zlasti pred ekstremnimi temperaturnimi spremembami. Predvsem poleti pa je lahko hladilnik še najboljša izbira.

Medtem ko lahko prehladno okolje povzroči tako imenovano cvetenje sladkorja, lahko namreč pretoplo okolje povzroči cvetenje maščobe.

To se zgodi takrat, ko se kakavovo maslo stopi in nato ponovno strdi. Posledično spremeni teksturo, na površini čokolade pa pusti sivkaste črte. To je tudi ena izmed največjih skrbi izdelovalcev čokolade pri temperiranju v proizvodnem procesu.

Čokolada. Tako imenovano cvetenje čokolade. Vir slike: MELT London.

Tako imenovano cvetenje čokolade. Vir slike: MELT London.

Že razmeroma majhne temperaturne spremembe (na primer z 21 na 23 °C) lahko povzročijo takšno prestrukturiranje maščobe. Maščobni cvet je bolj mehak in gladek v primerjavi s peščeno suhostjo sladkornega cveta.

Pri shranjevanju v hladilniku poskrbite, da je čokolada tesno zavita in zaprta v nepredušno posodo, da jo zaščitite pred kondenzacijo in vonjavami.

Ko želite zaužiti košček čokolade ali dva, vzemite ven le toliko, kot nameravate v tistem trenutku pojesti. Še zavito čokolado ovijte v kuhinjsko brisačo, ki bo vpila morebitno vlago in zmanjšala kondenzacijo medtem ko bo čokolada prihajala na sobno temperaturo.

Kaj pa shranjevanje v zamrzovalniku? »Odločno ne, nikakor ne. Po naših izkušnjah – in po številnih neformalnih poskusih – smo ugotovili, da zamrzovanje čokolade trajno spremeni njen okus. Priporočamo vam, da svoje najboljše čokolade hranite daleč stran od zamrzovalnika, hladilnik pa uporabite le po potrebi,« je bila jasna Garr.

Shranjevanje kakava v prahu

S kakavom v prahu ravnamo podobno kot s samo čokolado. Ne shranjujemo ga v hladilniku, saj lahko vlaga vpliva na okus in pospeši kvarjenje.

Namesto tega kakav v prahu tesno zapremo in ga shranimo v suhem, temnem in hladnem prostoru. Intenzivni okus kakava v prahu se bo sčasoma naravno zmanjšal. Če je pravilno shranjen, bi moral biti po odprtju uporaben vsaj eno leto.

»V rezervatu Jama-Coaque, kjer imam tropsko podnebje in nimam hladilnika ali klimatske naprave, moja osebna zaloga kakava v prahu ohranja svežino in aromo več mesecev, tudi če je shranjen v vrečki z zadrgo, ki jo odprem vsako jutro. Je presenetljivo stabilen,« je dejal Jerry Toth, soustanovitelj To’ak Chocolate.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice