Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu o trenjih med Rusijo in Zahodom

Hiše za železničarje

V Zagrebu je bilo pred 100 leti več sto družin železničarjev brez strehe nad glavo. Stanovali so v železniških vagonih.

»Ker ni hotelo biti pomoči ne od države ne od mestne občine, so prizadeti železničarji v zadnjem času posegli pa samopomoči in ustanovili gradbeno zadrugo Dom,« je pisal Slovenec.

Zadruga je prevzela pobudo ter z državno in občinsko pomočjo železniškim družinam zgradila stanovanja. Od prometnega ministrstva so izprosili podporo dva milijonov dinarjev, z mestno občino pa so se pogajali za odstop zemljišča.

Na to zemljišče so nato takoj pripeljali stanovanjske železniške vagone, dokler se niso zgradili prvi domovi, kar se je zgodilo že tekom leta 1924.

Trenja med Rusijo in Evropo

Iz Moskve so poročali o govoru, ki ga je imel ruski politik Lev Trocki na takratnem železničarskem kongresu. V svojem nastopu je ostro obsodil politiko evropskih držav in Združenih držav Amerike ter »ogorčeno« zavrgel poročanje britanskih časopisov o pogajanjih med Rusijo in Anglijo.

Slovenec. Ruski politik Lev Trocki. Vir slike: Cambiopolitico.

Ruski politik Lev Trocki. Vir slike: Cambiopolitico.

»Rusija ne potrebuje ne angleškega in ne evropskega kredita,« je dejal. »Pač pa mora skrbeti za kar največji razvoj vojne kemije in za zgradbo letalstva, ker je današnji položaj nevzdržljiv.«

Ob tem je časopis Slovenec poročal tudi o tem, da je vlada v Romuniji dala natisniti letake, v katerih so vse moške do 42. leta starosti pozivali, naj bodo pripravljeni za možnost vojaškega vpoklica. V tem primeru bi morali namreč svoje domove zapustiti v roku 48 ur.

Poleg tega je romunska vlada reaktivirala večje število bivših avstro-ogrskih častnikov, ki jih pred tem niso želeli vključiti v romunsko armado. »Ukrep romunske vlade tolmačijo z vojno nevarnostjo, ki preti Romuniji od ruske strani,« je pisal Slovenec.

Nova slovenska šola v ZDA

Iz ZDA je prišla novica, da so tamkajšnji slovenski priseljenci pričeli z gradnjo nove slovenske šole. »Šola bo stala 35.000 dolarjev in bo moderno urejena. Zgradba bo obsegala pet sob in veliko dvorano,« je pisal časopis Slovenec.

Pred 100 leti so ZDA vsakoletno določale posebne izseljeniške kvote, ki so za posamezno tujo državo določale, koliko ljudi se lahko iz te države preseli v ZDA.

Za leto 1924 so za Jugoslavijo določili kvoto 2110 oseb. Od tega je bilo za družinsko kvoto določenih 1051 oseb, ostalo pa je pripadlo tako imenovani splošni kvoti.

Hrvaški violinist Zlatko Baloković leta 1925. Vir slike: Wikicommons.

Hrvaški violinist Zlatko Baloković leta 1925. Vir slike: Wikicommons.

Medtem je Zlatko Baloković, nekdanji hrvaški violinist, s svojimi koncert v ZDA požel velik uspeh. Koncerte je priredil v februarju in marcu 1924 po večjih ameriških mestih, med drugim v New Yorku, Clevelandu in Chicagu.

»Dasi ni bilo zanj običajne velike reklame po ameriškem tisku, je s svojo umetnostjo vendar odnesel največje uspehe. Vsi važnejši listi so prinesli o njem laskave ocene ter mu napovedali veliko bodočnost. Rojaki so mu povsodi priredili prisrčen sprejem,« je njegovo turnejo povzel Slovenec.

Izseljevanje Nemcev in Madžarov

Pred 100 leti se je vedno več Nemcev in Madžarov, ki so prebivali v Jugoslaviji, preseljevalo v tujino, večinoma v Brazilijo. Po številu izseljevanj je izstopala srbska pokrajina Vojvodina. Iz teh je bilo posebno veliko malih kmetov. Samo v letu 1924 se je do konca aprila izselilo več kot 500 rodbin.

Te družine so pred svojim odhodom navadno prodale svoje hiše in zemljišča, zato je cena nepremičnin znatno padla.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice