Skip to content

EU zaskrbljena zaradi kitajskih policistov, ki bodo patruljirali po madžarskih ulicah

V okviru bilateralnega sporazuma, ki je bil sklenjen sredi februarja, lahko pripadniki kitajske policije patruljirajo tudi na Madžarskem.

Po poročanju madžarskih medijev so na ministrstvu takrat povedali, da tovrstno sodelovanje ni nič novega. Madžarska vlada in avstrijska policija sta na primer že sklenili podoben dogovor s Hrvaško, hrvaški policisti pa so pri Blatnem jezeru že izvajali skupen nadzor z Madžari. Kdaj bodo moči na terenu združili tudi s kitajskimi kolegi, zaenkrat še ni znano.

Posamezniki s policijskega področja so ob tem za madžarske medije povedali, da bi takšno sodelovanje lahko imelo praktične koristi, spet drugi pa pravijo, da obstajajo tudi znaki, ki kažejo, da bi lahko bil to način Pekinga za povečanje kitajskega vpliva in neposrednega nadzora nad kitajskimi skupnostmi na Madžarskem.

Madžarski premier Viktor Orbán in Vang Xiaohong, minister za javno varnost Kitajske, na srečanju februarja 2024. Vir slike: Telex.

Madžarski premier Viktor Orbán in Vang Xiaohong, minister za javno varnost Kitajske, na srečanju februarja 2024. Vir slike: Telex.

Po besedah Gergelyja Gulyása, ministra v kabinetu madžarskega predsednika vlade, bodo kitajski policisti delovali zgolj kot tolmači za madžarsko policijo, medtem ko Katalin Cseh, evropska poslanka iz stranke Momentum, meni, da bo njihova prisotnost na Madžarskem v resnici služila za tuje vmešavanje v zadeve EU.

Zaskrbljene evropske institucije

Prisotnost kitajske policije v Evropski uniji je postala vroča tema razprav tudi med evropskimi institucijami. Evropska komisija je sredi aprila izrazila zaskrbljenost zaradi širjenja vpliva kitajske policije, kar sicer ni bilo povezano z meddržavnim sporazumom, ki dovoljujejo kitajske patrulje na Madžarskem, temveč s prikrito prisotnostjo kitajskih policijskih postaj v nekaterih državah.

Komisar EU za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Skinas je namreč v Evropskem parlamentu dejal, da z zaskrbljenostjo spremlja poročila iz več držav članic o pojavu kitajskih policijskih postaj.

Ampak kako bi skupno patruljiranje kitajskih in madžarskih policistov sploh izgledalo? Gulyás je v začetku aprila zagotovil, da sporazum kitajskim policistom ne dovoljuje nošenja orožja in samostojnega delovanja na Madžarskem, so poročali pri Telex.

Evropska komisija je sredi aprila izrazila zaskrbljenost zaradi širjenja vpliva kitajske policije. Vir slike: EPA.

Evropska komisija je sredi aprila izrazila zaskrbljenost zaradi širjenja vpliva kitajske policije. Vir slike: EPA.

Uporaba civilnih tolmačev naj ne bi bila ustrezna, ker policisti poznajo posebno terminologijo. Njihova prisotnost pa je upravičena tudi zaradi številčnosti kitajske skupnosti v Budimpešti in vse večjega števila turistov, ki prihajajo iz Kitajske, je zatrdil minister.

»Če bodo v okviru tega sodelovanja v našo državo prišli kitajski policisti, bodo svoje naloge opravljali le v uniformah, brez orožja in prisilnih sredstev,« so za Telex pojasnili pri ORFK (nacionalna policija). »Ne bodo smeli opravljati preiskav in tudi ne bodo pooblaščeni za ukrepanje na lastno pobudo.«

»To je izključno vprašanje kazenskega pregona, nihče ne more pridobiti dostopa do občutljivih podatkov, ki so pomembni za nacionalno varnost,« je povedal eden izmed virov znotraj policije.

Kitajske policijske postaje po Evropi?

Ena od evropskih pobudnic skupnih patrulj s kitajsko policijo je bila Italija. Sporazum, na podlagi katerega so do leta 2019 v Italijo redno prihajali kitajski policisti, je bil podpisan že leta 2015.

Italijanski policisti na patrulji s kitajsko policijo v Benetkah, maja 2018. Vir slike: Getty.

Italijanski policisti na patrulji s kitajsko policijo v Benetkah, maja 2018. Vir slike: Getty.

To sodelovanje je nato ustavila pandemija, leta 2022 pa je italijanska vlada sporočila, da te prakse ne namerava obuditi.

Italija od sporazuma sicer ni odstopila zaradi pomislekov glede samega patruljiranja, temveč zato, ker je bilo ugotovljeno, da naj bi se tudi v Italiji pojavile neuradne kitajske policijske postaje.

Na ta pojav je opozorila skupina za zaščito pravic Safeguard Defenders s sedežem v Španiji, ki je našla več kot sto podobnih objektov po vsej Evropi. O njih so poročali iz Češke republike, Francije, Španije, Kanade, Združenih držav Amerike, Združenega kraljestva in Nigerije.

Po navedbah Pekinga to niso policijske postaje, ampak le prostovoljni centri, ki jih vodijo domačini, da bi tam živečim Kitajcem pomagali pri upravnih zadevah. Vendar pa je po mnenju organizacije Safeguard Defender to dejansko način, kako Kitajska izvaja neposredni nadzor nad kitajskimi »kolonijami« po svetu, prek policijskih postaj pa lahko celo prisili svoje državljane, da se vrnejo domov, na primer s pritiskom na sorodnika v domovini.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice