Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu o spopadih med Francozi in Arabci

Napetosti med Rusijo in Romunijo se nadaljujejo

Kot smo že poročali, so v Romuniji pred 100 leti pospešeno začeli z vojaškimi pripravami. Uradnega razloga ni bilo, vendar se je govorilo, da se pripravljajo na morebiten spopad z Rusijo, predvsem zaradi območja Besarabije, ki je nekaj let prej pripadlo Romuniji.

Italijanski listi so poročali, da je Romunija ob reki Djenster gradila utrdbe in tam dnevno pošiljanja vojaške oddelke. Na drugi strani naj bi tudi Rusi zbrali »močno armado« ob besarabski meji.

»Poročila o koncentraciji čet so gotovo točna, na izbruh z vojsko pa ni verjeti, dokler se stvar ne razčisti diplomatično,« je zapisal časopis Slovenec. »Znano je, da tvori besarabsko vprašanje važen predmet posvetovanj med Anglijo in Rusijo na londonski konferenci. Rusija bo napadla Romunijo le, če si bo zasigurala popolno nevtraliteto od strani gotovih velesil. Računati pa mora tudi s Poljsko.«

Kot vemo danes, do spopada na koncu ni prišlo. Besarabsko vprašanje pa je ostalo nerazrešeno še mnoga leta po tem.

Slovenec, Romunske čete med prvo svetovno vojno. Vir slike: Wikicommons.

Romunske čete med prvo svetovno vojno. Vir slike: Wikicommons.

Bojevanje med Francozi in Arabci

Po koncu prve svetovne vojne je upravljanje Sirije prevzela Francija, kar je časopis Slovenec opisal kot  »mandat nad Sirijo, ki so upravlja po nekakem avtonomnem zastopu, dočim faktično vlada francoski vojaški guverner«.

Arabski narod je temu hudo nasprotoval, prav tako pa niso marali angleške nadvlade v Mezopotamiji in Palestini. »Zadnji čas so se uprli nekateri rodovi proti francoskim davčnim eksekucijam in se odslej vodijo hude borbe med vstaši in francoskimi kazensko-ekspedicijskimi četami,« je situacijo opisoval Slovenec. »Angleški listi pa trdijo, da gre za pravcato bitke, katerih so udeležujejo redne turške čete.«

Turki so namreč po nekaterih poročilih na meji s Sirijo zbrali tudi pravo vojaško četo, ker naj bi Francozi pred tem prekoračili mejo.

Sirski vojaki v francoski vojski leta 1924. Vir slike: Syrian History.

Sirski vojaki v francoski vojski leta 1924. Vir slike: Syrian History.

»Res je, da vlada med Turčijo in Francijo že dalj časa precejšnja napetost, ker so Turki odpravili vse francoske šole in nočejo dovoliti francoskim družbam gospodarskih koncesij. Turčija je tudi zato precej neodjenljiva, ker ma na svoji strani ruske sovjete,« je nadaljeval Slovenec. »Če pa so konflikt s Francijo razvije do pravega spopada z orožjem, jo dvomljivo.«

Zapiranje tobačnih tovarn v Jugoslaviji

Pred 100 leti je sicer nekoč močna tobačna industrija v Jugoslaviji začela pešati. Jugoslovanska monopolska uprava je zaprla tobačno tovarno v mestu Mostar v Bosni in Hercegovini ter delavce odpustila.

Kasneje so sarajevski časopisi poročali tudi o tem, da se je skrčilo delo v tamkajšnji tobačni tovarno, večje številko delavcev pa je prav tako moralo na cesto. »Že v mesecu aprilu je padla produkcija v tobačni tovarni nasproti februarju za 1000 kvintalov. Ako pojde tako dalje, se v doglednem času tudi ta tovarna zatvori. S tem bo prizadeto v prvi vrsti muslimansko delavstvo, ki je v tovarni v pretežni večini,« je pojasnjeval Slovenec.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice