Skip to content

Slovenski dobavitelji o dvigu cen kakava: Čokolada bo postala luksuzni izdelek

O tem, kako skokovito so narasle cene kakava, smo že veliko napisali. Trenutno se cena za tono giblje okoli 8.300 ameriških dolarjev, kar je sicer nekoliko nižje od zgodovinskega rekorda pri 11.722 dolarjih, ki je bil dosežen 19. aprila letos.

»Menimo, da je vrhunec rasti že mimo, v letu 2024 pa pričakujemo nižje cene,« so ob tem sporočili iz bančniške skupine Rabobank.

»Kombinacija manjšega svetovnega povpraševanja in odziva proizvodnje, zlasti iz držav brez fiksne odkupne cene, bo pomagala ublažiti izrazito negotovost, ki je vključena v trenutne cene terminskih pogodb,« so pojasnili.

Čokolada. Gibanje cene kakava na tono v zadnjih mesecih. Vir slike: Trading economics.

Čokolada. Gibanje cene kakava na tono v zadnjih mesecih. Vir slike: Trading economics.

Zanimalo nas je, kaj o zgodovinsko visokih cenah kakava menijo slovenski dobavitelji in trgovci s čokolado in kako bo to morebiti vplivalo na naš domači trg.

»Vsekakor bo cena kakava vplivala na ceno čokolade, saj je v dobri čokoladi tudi več kot 70 odstotkov kakavovih delov. Dvig cen se je že začel, je pa pri dvigu seveda vedno časovni zamik, saj trenutno delajo čokolade iz zrn s cenami pred npr. pol leta,« so sporočili iz Gourmet Shop, za katerim stoji podjetje FILCO d.o.o., kjer se ukvarjajo z maloprodajo in veleprodajo čokolade ter sestavin za slaščice in sladolede.

»Predvsem bo cena kakava vplivala na cenejše čokolade, ki so praviloma s poreklom iz Afrike, teh čokolad je 90 odstotkov.« Pri kakavu, ki izvira iz Južne Amerike, ni krize, so dodali.

Gourmet Shop trgovina v BTC v Ljubljani. Vir slike: BTC City.

Gourmet Shop trgovina v BTC v Ljubljani. Vir slike: BTC City.

Aljoša Delfar, iz podjetja Sladka hiša d.o.o., kjer se ukvarjajo z dobavo in prodajo visoko kvalitetnih proizvodov za sladoledarstvo in slaščičarstvo, je medtem presenečen, da še ni prišlo do dviga cen na prodajnih policah.

»Vsekakor se bo dvig poznal. Tudi v trgovinski prodaji. Obstaja govorica, da bodo znižali kvaliteto izdelkov na račun čokoladnih nadomestkov ali da bodo zmanjšali težo čokoladnih tablic,« je dodal. »V čokoladnicah in slaščičarnah bo prišlo do enakega pojava.«

Onkraj vremenskih pojavov in bolezni

Do dviga cen kakava je prišlo predvsem zaradi ostrih vremenskih pojavov in razširjenosti bolezni kakavovca, kar je s seboj prineslo zmanjšanje pridelka. Delfar je k razlogom za dvig cen dodal še visoko povpraševanje, predvsem iz novih trgov, kot sta Azija in Afrika.

Pri Gourmet Shop so izpostavili še en, nekoliko globlji problem. »Po drugi strani se že nekaj let ve, da je problem v intenzivnih nasadih in izrojenosti ene same sorte kakava, ki predstavlja kar 90 odstotkov vsega kakava,« so pojasnili ter dodali, da imajo močan vpliv na cene tudi špekulacije.

Čokolada. Sladka hiša v Pobegih pri Kopru. Vir slike: Sladka hiša.

Sladka hiša v Pobegih pri Kopru. Vir slike: Sladka hiša.

»Se pa že več kot 10 let ve, da čokolada v bodoče ne bo več dostopna kot je bila sedaj,« so nadaljevali. Kakav kot rastlinska vrsta je namreč zelo mlada rastlina in ni starejša od 30.000 let, kar je za rastlinske vrste zelo malo. Zato je zelo občutljiva.

»Evropa je kakav zaradi bližine prenesla v Afriko, kjer pa ni njena naravna lega in plantažni nasadi povzročajo težave izrojenosti, bolezni… Poleg tega industrija vzgaja eno samo sorto kakava, kar pa lahko botaniki povedo, da ni ravno najboljše.«

Dobavitelji že višajo cene, čokolada se draži

Na vprašanje, kako so se na novo situacijo odzvali njihovi dobavitelji, so iz Gourmet Shop sporočili, da so dobavitelji že podvrženi novim cenam in zato tudi svoje postopoma zvišujejo.

Čokolada bo postala luksuzni izdelek, napovedujejo dobavitelji. Vir slike: Stocksy.

Čokolada bo postala luksuzni izdelek, napovedujejo dobavitelji. Vir slike: Stocksy.

»Največji dvig pričakujemo sredi poletja. Smo pa pri nas glede na situacijo naredili precejšno zalogo čokolade in bomo še nekaj časa zdržali s starimi cenami. Pri nas prodajamo predvsem boljše čokolade, katerih poreklo je Južna Amerika od Mehike do Peruja. Tam ni krize, ker je kakav pri njih samorodna vrsta,« so dejali.

Vendar pa ta kakav predstavlja samo 10 odstotkov vsega odličnega kakava na trgu. Pod udarom so zato, kot omenjeno, predvsem cenejše čokolade. »Tu so proizvajalci že začeli dodajati druge rastlinske maščobe, da proizvode pocenijo, a hkrati se kvaliteta zelo poslabša. Zakonodaja jim omogoča, da dodajajo do 5 odstotkov drugih maščob.«

Kot sporoča Delfar, so dobavitelji njihovemu podjetju letos že dvakrat dvignili cene. V enaki meri pa bodo primorani tudi sami dvigniti svoje cene. »Trg bo naredil svoje,« odgovarja Delfar, ki je prepričan, da bo čokolada kmalu postala luksuzni izdelek.

»Mi imamo vrhunski izdelek in zato nas ne skrbi. Bo se manj prodajalo, ampak tisti, ki želi čokolado, bo izbral manj, ampak dobro,« je dodal.

Podobno pravijo tudi v Gourmet Shop in sicer, da čokolada še vedno bo, čeprav morda ne bo tako množična. »Bo kot je bilo nekoč, ko si dobil v dar tablico čokolade in si skakal od veselja.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice