Skip to content

Namig za branje: Boris Karlovšek: Ostrostrelec

O tej novi mojstrovini v zadnjih letih plodovitega pisatelja Borisa Karlovška bi lahko rekli, da se vsebina suče okrog dveh ostrostrelcev. Seveda ni ravno tako. Kriminalni roman Ostrostrelec, ki je pred kratkim ugledal luč sveta v samozaložbi, ponuja še marsikaj drugega, kot spopad dveh ostrostrelcev. Je preplet pokvarjenih podjetnikov, ki znajo na različne načine prati svoj na sumljiv način pridobljen denar, in katerih lovke podkupovanja sežejo v politične vrhove tako levih kot desnih in tudi v vrh skorumpiranega dela policije. A eden med njimi, ki je svojo življenje močno zapletel v času osamosvojitvene vojne, je pošten in ni dovzeten za podkupnine. Okoli sebe je zbral ekipo, ki je častno opravljala svoje naloge.

Omenimo, da je nekdanji ostrostrelec slovenske vojske Peter Klinar, eden od dveh glavnih likov v romanu, leta kasneje postal vodja slovenske policije. Ni pa vedel, da živi še nekdo, ki se mu želi maščevati. Ko je v borbi za mejni prehod Holmec pod njegovim ostrostrelskim strelom padel vojak JLA, ni vedel, da je bil tam tudi vojakov oče Kosta Popov, visok častnik JLA in vodja enote JLA na Holmcu.

Ko se je vojna v Sloveniji končala, se je Popov znašel v Bosni, kjer je povsod puščal krvave sledi. Po koncu vojne, morijah in posilstvih je za dolga leta zatočišče našel v Beogradu. Ves čas pa je načrtoval krvavo maščevanje.

Po tem, ko se je začel njegov strelski pohod po Sloveniji, med drugim je umoril tudi dve ženski, ki sta ga prepoznali iz časov, ko je v času vojne v Bosni postal klavec, se je moral za nekaj časa potuhniti. Slovenski policisti so namreč ugotovili, s kom imajo opravka. Prvi mož policije Klinar pa je tudi spoznal, komu in zakaj se ostrostrelec Popov maščuje.

Popov si je po prvem strelskem pohodu varno zavetje našel v Rusiji. Medtem, v času njegovega bivanja v Rusiji in na Kubi, kjer si je dal spremeniti identiteto, pa je v Sloveniji potekal spopad med nepodkupljivimi policisti in politiki na eni strani in na drugi strani tistimi, ki jim več kot pošteno in častno delo pomeni dodobra napolnjen bančni račun. Odkrite grožnje, poskusi podkupovanja, naročeni pretepi in vlomi se vrstijo. V glavi Popova pa se kujejo načrti, kako maščevati smrt svojega sina.

Ali bo ekipa nepodkupljivih policistov zbranih okrog vodje uspela za rešetke spraviti skorumpirane politike in prevarantske podjetnike in skleniti obroč okrog morilca, ki ga pri življenju ohranja sla po maščevanju, vam ne bomo zaupali, kajti branje knjige bi izgubilo svoj namen. Boste pa odgovore na vsa vprašanja našli na zadnjih straneh knjige.

Zaupamo vam lahko le še to, da je bil avtor kriminalnega romana pred leti nekaj časa tajni policijski sodelavec pri preganjanju gospodarskega kriminala, zato tako razmere v policiji in pravosodni veji oblasti kot mešetarjenja v gospodarstvu dobro pozna. A nas že v uvodu romana opozori, da so dogodki v romanu fiktivni in da je vsaka podobnost z resničnim dogajanjem pri nas zgolj slučajna.

Še en namig. Tudi v tem Karlovškovem delu ne gre le za korupcijo, umore in pohlep. Spretno, kot znajo le redki, je v vsebino romana vpletel tudi lepo ljubezensko zgodbo. S srečnim koncem ali ne, pa boste morali ugotoviti sami.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice