Skip to content

Vse več bakterij je odpornih na antibiotike

Antibiotiki so v 20. letih prejšnjega stoletja prinesli v medicino pravo revolucijo in Alexander Fleming je prejel za njihovo odkritje Nobelovo nagrado. Antibiotiki so rešili na milijone življenj, lajšali so bolečine, velikokrat so delovali preventivno za preprečevanje nalezljivih bolezni.

Desetletja so bili temeljni kamen medicine, vendar njihova čezmerna uporaba ne le za zdravljenje človeka, ampak tudi v živinoreji in drugod, je popeljala medicino v krizo, ki ji trenutno še ni videti konca. Cela vrsta antibiotikov namreč ni več učinkovita niti proti najpreprostejšim okužbam.

Kar nekaj zelo nevarnih bakterij je postalo odpornih na seve antibiotikov in zato je vse več hospitalizacij in neuspešnih zdravljenj. Lani je zaradi neuspešnega zdravljenja v ZDA umrlo milijon in pol ljudi, iz Italije in drugih evropskih držav poročajo o desettisočih umrlih, ki jim antibiotiki niso več mogli pomagati.

Najbolj trdovratni patogeni, ki zdravnikom povzročajo največ skrbi in so tudi najnevarnejši, so zlati stafilokok, ki se ga ne morejo znebiti v številnih bolnišnicah, klostridij, bakterija, ki povzroča tuberkulozo, in Escherichia coli.

Antibiotiki niso več dovolj učinkoviti proti nekaterim patogenim bakterijam. Vir slike: Pixabay.

Antibiotiki niso več dovolj učinkoviti proti nekaterim patogenim bakterijam. Vir slike: Pixabay.

Nove generacije antibiotikov še ni na vidiku

Farmacevtska industrija se v tem kriznem obdobju ne usmerja posebej v razvijanje novih antibiotikov, ampak daje prednost razvoju zdravil za kronične bolezni, predvsem ker je to donosnejše in prinaša večje dobičke.

Zato je nujno, da pride spodbuda za iskanje nove generacije antibiotikov iz drugih krogov, iz gospodarstva, politike, ki bo namenila posebna in potrebna sredstva za zagon upočasnjenega razvoja novih antibiotikov.

Vendar iskanje poti iz te zdravstvene krize v laboratorijih po vsem svetu ne pojenja in pojavljajo se nekatere alternativne rešitve in terapije. Pokazalo pa se je tudi, da bo moral vsak izmed nas nujno začeti razmišljati o svojem zdravju in ga krepiti, ker »čudežna tabletka«, ki v hipu vse reši, izgublja moč.

Kako ukrotiti rakotvorno bakterijo Helicobacter pylori?

Bakterija Helicobacter pylori je zelo razširjena, z njo je okužena več kot polovica svetovnega prebivalstva, in tudi v Sloveniji se z njo bori veliko pacientov. Posebej jo izpostavljamo, ker je zelo nevarna, povzroča namreč vnetje in razjede želodca, in če ni uspešno zdravljena tudi raka želodca.

To je celo peti najpogostejši rak na svetu, njegova pojavnost pa se širi prav zaradi vse neučinkovitejših terapij z antibiotiki, saj je ta bakterija nanj postala zelo odporna.

Strokovnjaki za ukrotitev te bakterije peljejo razvoj zdravil v različne kombinirane terapije, tudi z flavonoidi in izvlečkih zdravilnih rastlin ter drugih naravnih snovi, da bi našli nove prilagojene načine zdravljenja za to okužbo.    

To krizo lahko pomagamo prebroditi z ozaveščenimi pristopi

Čeprav preproste rešitve trenutne zagate še ni, pa vendar lahko sami veliko naredite zase s tem, da pravočasno poskrbite za svoje zdravje. Pri tem se je treba osredotočiti na krepitev imunskega sistema, ki bo okrepljen lažje premagal vdore patogenih bakterij in v telesu spet vzpostavil ravnovesje. S takšnimi pristopi boste ne le koristili sebi, omilili boste tudi pritisk na krizo zaradi poplave predpisanih antibiotikov in lažje se bo ohranjala vsaj nekakšna vzdržnost sistema.

Naravni antibiotiki so marsikdaj v pomoč pri okužbah. Vir slike: Pixabay.

Naravni antibiotiki so marsikdaj v pomoč pri okužbah. Vir slike: Pixabay.

Najprej je treba poskrbeti za zdravo črevesje – to je osnova, saj se celo 60 % celic imunskega sistema nahaja prav tu, strokovnjaki pa trdijo, da se tu začne kar 90 % bolezni. Zelo učinkovit način krepitve imunskega sistema je jemanje probiotičnih bakterij, ki odpravljajo patogene glive in kandido, in sicer traja kura dva meseca.

Probiotične bakterije, med njimi Saccharomices boulardi, Lactobacilus Axidophilus in druge bodo pomagale pregnati celo tako trdovratne slabe bakterije, kot so streptokoki, Escherichia Coli in Helicobacter pylori, ki smo ga že omenili.

Seveda pa se ne gre zanašati samo na jemanje probiotikov, če želite ostati zdravi, je treba delovati na vseh ravneh, na čustvenem ravnovesju, gibanju, kakovostnem spanju. Ob milejših okužbah velja poseči po naravnih antibiotikih. In zdravo črevesje boste ohranili le, če boste vnašali z vlakninami bogata živila, se pravi obilje sadja in zelenjave, s katerimi se bodo lahko hranile dobre bakterije v črevesju in nas držale pokonci z odličnim imunskim sistemom. Enostavni ogljikovi hidrati in sladkorji pa bodo priskočili na pomoč slabim, patogenim bakterijam. Katere boste hranili? O tem se odločate sami vsak trenutek znova.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice