Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu o revščini slovenskih bolnic

Slovenske bolnice odpuščajo bolnike

Pred 100 leti so bile slovenske bolnice, skupaj s tistimi drugod po Jugoslaviji, v precejšnjih težavah. Zaradi sistema, ki je urejal proračun posameznih bolnic, so bile mnoge prisiljene, da so bolnike odpustile oziroma da niso sprejele novih.

»Slovenski dobrodelni zavodi so bili pod upravo dežele vzorni zavodi,« je situacijo opisoval Slovenec. »Svoje potrebščino so krili z oskrbninami, ves primanjkljaj pa je pokrila dežela iz svojega zaklada iz denarja davkoplačevalcev, ki so v to svrho plačali posebno doklado. Po zedinjenju so bolnice ostale last dežele, oziroma likvidacijske komisije, na državo je prešla samo njihova uprava po zdravstvenem odseku. Režim pa dela z bolnicami, kakor da so njegova last.«

Bolnice so morale vse svoje dohodke iz oskrbnin vsak mesec v celoti poslati v Beograd, za svojo potrebo pa so nato dobile komaj »polovico tega, kar dejansko potrebujejo«.

Slovenec. Bolnice so morale vse svoje dohodke iz oskrbnin vsak mesec v celoti poslati v Beograd. Vir slike: Shorpy.

Bolnice so morale vse svoje dohodke iz oskrbnin vsak mesec v celoti poslati v Beograd. Vir slike: Shorpy.

Slovenskim bolnicam je bilo na primer za leto 1924 odrejenih 15 milijonov, medtem ko so za nemoteno delovanje potrebovale vsaj 32 milijonov. Ljubljanska bolnica je od tega prejela štiri milijone, potrebovala pa jih je osem.

Poleg tega so bolnice od tega zneska vsak mesec prejele po eno dvanajstino, zaradi česar niso bile sposobne nobenih večjih naložb ali popravil. »Zato je morala ljubljanska bolnica od 600 bolnikov odpustiti 300 in novih sploh ne sprejema več. Tako zdaj delajo tudi ostale bolnišnice v Sloveniji,« je pisal Slovenec.

Mussoliniju podelijo naziv častnega meščana Trsta

Kot je poročal Slovenec, se je 20. maja 1924 vršila seja tržaškega občinskega sveta. Na tej seji so takratnemu ministrskemu predsedniku Mussoliniju podelili častno meščanstvo. O tem so nekateri mediji pisali tudi v zadnjem času in sicer zato, ker ga do danes mestna uprava še ni preklicala.

Pesnik Oton Župančič. Vir slike: Radio Odeon.

Pesnik Oton Župančič. Vir slike: Radio Odeon.

Francosko odlikovanje Otona Župančiča

Francoska vlada je pred 100 leti pesniku in predsednika francoskega instituta v Ljubljani Otonu Župančiču podelila posebno oblikovanje – red viteza častne legije. Odlikovanje mu je izročil francoski konzul Flach v dvorani francoskega instituta v Deželnem muzeju.

Izgredi proti Judom

Iz glavnega mesta Romunije so prihajale novice, da je v več romunskih mest prišlo do krvavih izgredov proti Judom. »Na čelu protižidovskega gibanja stoje dijaki, ki po celi deželi nagovarjajo ljudi, naj z Židi opravijo,« je pisal Slovenec. »Tudi v glavnem mestu je prišlo do izgredov.« V izgredih je življenje izgubilo več kot 12 Judov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice