Naprej na vsebino

“Kuhanček” nujno zlo decembra

December je čas veselja, smeha in prazničnega vzdušja. Povsod slišimo božične pesmi, božično tematiko, vse je okrašeno, vse vabi k spravi, obdarovanju, druženju in veseljačenju. Pri večernem sprehodu čez mesta skoraj težko najdemo kraj, kjer ne bi bilo stojnice, ki bi vabila s kuhanim vinom.

 

Kuhano vino izhaja iz gorskega sveta

Navada kuhanega vina ima svoj dom v gorskih področij osrednje Evrope. K razvoju je botrovala težnja po boljšem počutju v dolgih mrzlih večerih. S časoma se je razširila na vso Evropo in dobila veliko različic. V teku stoletij se je ustalila navada, da se pripravlja kuhano vino na raznih veselicah in sejmih, kar ga je uvrstilo med narodne jedi – med kmečko hrano alpskih pokrajin.

 

Glavne razlike so v vinu, kajti vsaka dežela ima svoje vino. Prvotno je recept vseboval le črno vino, a se je uveljavila tudi raba belega vina. Odvisna od kakovosti vina je tudi količina sladkorja in izbira začimb.

 

Pomembna je temperatura

Zelo pomembna spremenljivka pri kuhanju vina je temperatura serviranja in samo kuhanje vina. Vretje vina ne sme preseči 83 °C, vendar tu nastane težava s sladkorjem, kajti pri višji temperaturi sladkor ustvarja gručaste delce, pri nižji pa poveča alkoholno stopnjo. Pravilna priprava kuhanega vina torej zahteva, da vretje poteka dolgo časa pri nizki temperaturi, dokler se ne doseže želena stopnja alkohola. Posledično se v vino sladkor in začimbe zamešajo že na začetku, da se počasi segreva in je nujno stalno mešanje, da se sestavine raztopijo.

 

Hladno vino

V južnih predelih Evrope se je uveljavilo ohlajeno vino, ki se servira kot aperitiv. Vino se skuha dan prej in ostane v hladilniku do uporabe. Alkohola se v tem primeru ne požiga, pusti se ga le nekaj časa hlapeti, in začimb se ne odstrani do serviranja. Hladno kuhano vino spada med prefinjene jedi visoke kuhinje in se servira kot posebnost.

 

Dobro kuhano vino

Veliko je receptov za kuhano vino, a eden boljših vsebuje vino nizkega cenovnega razreda, pomaranče, cimet, klinčke, muškatni orešček, vaniljev sladkor v prahu in navadni sladkor.

 

Za 2 litra kuhanega vina potrebujete:

 • 8 dcl vina (ali belega, ali rdečega),

  kuhano-vino-1-s-cimetom
  Dobro kuhano vino vsebuje vino, sladkor, cimet, klinčke, muškatni orešček, pomarančo in vaniljev sladkor.
 • 1,2 l vode,
 • 1 pomarančo,
 • 3 žličke mletega cimeta,
 • 3 žličke celih klinčkov,
 • 1 žlička mletega muškatnega oreščka,
 • 100 g vaniljevega sladkorja v prahu,
 • 200 g navadnega sladkorja.

 

Priprava:

V dovolj veliko posodo vlijete vino in vodo, ter ju na zmernem ognju grejete približno 5 minut. Dodate vanilijev sladkor v prahu in mešate tako dolgo, da se raztopi, enako ponovite z navadnim sladkorjem. Nato v vino daste cimet in muškatni orešček in ponovno mešate tako dolgo, da se raztopita. Na koncu še dodate narezano pomarančo in klinčke. Posodo pokrijete in pustite vse skupaj vreti še najmanj 30 minut, vendar občasno tudi tekočino zmešate.

 

NAJ VAM TEKNE!

 

Ministrstvo za zdravje še vedno opozarja, da prekomerno pitje škoduje zdravju.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice