Naprej na vsebino

Adijo teran, adijo Židan

Evropska komisija je danes sprejela delegirani akt za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran pri označevanju vina Hrvatska Istra. Dokument vključuje precej podrobne pogoje za označevanje, ki naj bi predstavljali rešitev za slovensko vino teran. Pa je res tako?

Je mogoče, da Dejan Židan še vedno ne razume, da je zgodbo s teranom izgubil?

Pristojni minister Židan na to odgovarja, da še ni nič izgubljeno, da je pripravljen na vse scenarije in je pripravljen iti celo na sodišče. Mnogi se ob tem sprašujejo, če minister sploh razume delovanje evropskih inštitucij in svojo odgovornost pri izgubi avtohtonega slovenskega vina teran?

.

Postopek sprejetja delegiranega akta

Sam akt je skoraj nemogoče zavrniti, saj je za zavrnitev v Svetu potrebna kvalificirana večina 72 % članic, v Evropskem parlamentu pa absolutna večina.

Dejan Židan, 2015 “Zgodba o teranu je za nas končana, zaščita velja”

Torej mora današnji sprejet delegiran akt Evropske komisije najprej za en mesec na portal za izboljšanje zakonodaje, nato skozi pisni dvotedenski postopek sprejetja. Od takrat dalje ima Svet ali Evropski parlament dvomesečni rok, da akt zavrnejo.

Kaj natančno je Evropska komisija sprejela?

“Evropska” rešitev terana

Evropska komisija je sprejela delegirani akt, v upanju, da zaščiti slovensko vino teran, za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran pri označevanju vina Hrvatska Istra. V praksi to pomeni, da se bo lahko ime sorte grozdja teran uporabljalo za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra pod pogoji, da bosta naziva Hrvatska Istra in teran na istem vidnem polju ter da bo napis teran manjši od napisa Hrvatska Istra. V drugem členu potem lahko preberemo, da je mogoče vina z zaščiteno oznako porekla Hrvatska Istra, proizvedena pred uveljavitvijo akta (od vstopa Hrvaške v Evropsko Unijo), prodajati do izčrpanja zaloge, tudi če ne spoštujejo pogojev za označevanje, opredeljenih v delegiranem aktu.

Evropska komisija je akt sprejela s ciljem zaščititi slovensko vino teran, ter z namenom se izogniti uporabi imena teran kot prevladujočega elementa na etiketah hrvaških vin. Takšno opredeljevanja in podrobni pogoji za označevanje so milo rečeno neobičajni, ki vodijo samo k zavajanju potrošnika. Kajti le redko kdo bo dejansko pozoren na oznako Hrvatska Istra, ko bo iskal TERAN.

.ffff

Rok Sedminek, Slovenska kmečka zveza pri SLS, opozarja: “Avtohtono slovensko vino teran je minister izgubil s podobno salomonsko rešitvijo, kot je izgubil kranjsko klobasico, ki jo je Hrvatom podaril le za 15 let. Sprenevedanje ministra Židana je zato neodgovorno za politika in v škodo slovenskega kmetijstva in vinogradništva, kar bodo čutile še mnoge generacije.” 

“Majhni narodi ne obstanejo zato, ker je takšna Božja volja, temveč ker se znajo boriti zase, ker znajo negovati tradicijo.” je še nekaj let nazaj razlagal Dejan Židan.

Slovenski kmetje zahtevajo odstop ministra Dejana Židana

Verjetno se danes mnogi razjarjeni kmetje in vinarji sprašujejo, kaj so v preteklosti slabega naredili, da jim je Bog poslal prvoborca in varuha tradicije, ki sosedom brezplačno deli njihovo vino in klobase.

Alenka Gabrovec

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments