Naprej na vsebino

MOS CELJE: Vedno več ciljnih kupcev in bistveno manj impulzivnih nakupov

Danes ob 18. uri bo jubilejni 50. MOS Celje zaprl svoja vrata. Če ravno ni bilo vreme te dni prijazno obiskovalcem je bil obisk približno enak kot lani. Po prvih anketah med razstavljavci so sklenili letos vsaj 10 % več poslov in je splošno zadovoljstvo razstavljavcev pozitivno. Dve tretjini razstavljavcev bodo svoje podjetje predstavili tudi naslednje leto. Največje navdušenje je bilo ravno med tistimi, ki so letos svoje podjetje predstavili prvič. Družba Celjski sejem je z minulimi sejemskimi dnevi zelo zadovoljni. Sejem kot uspešen ocenjujejo tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), ki je že vrsto let zvest partner, z MOS-om je zadovoljna tudi prva država partnerica, Hrvaška.

Celjski sejem se je tekom let močno spremenil. Če smo bili leta nazaj navajeni, da smo si lahko na sejmu kupili ozimnico, oblačila in še marsikaj, ter je bilo običajno, da so nas skoraj na vsaki stolnici pričakale lepe hostese, ter si se moral kar otepati razstavljavcev, je letos zgodba bistveno drugačna. Hostes je le še za vzorec, osebje na stojnica te ne ogovori in si prepuščen sam sebi. Redki so, ki te s svojo prijaznostjo in vljudnostjo očarajo in kljub temu, da ne kupuješ ničesar pristopiš in prisluhneš. Nekatera podjetja so MOS izkoristila tudi za oglaševanje prostih delovnih mest.

Letošnji sejem je ponudil kar nekaj novosti, predsednik OZS Branko Meh je ponosen, da je sodelovalo 11 območnih zbornic, kar je največ doslej. Povedal je še, da so na bolj sodoben način skušali prikazati, kaj je obrt, kaj je podjetništvo in predstaviti različne poklice. »V teh dneh jo je obiskalo več kot 2000 osnovnošolcev in drugih obiskovalcev. Letos smo jo prvič tudi popestrili z Vajeniško pisarno, kjer so se starši seznanili z vsemi podrobnostmi glede vajeništva,« je še povedal. Osnovnošolci, ki so bili letos na MOS in so bili tam tudi lani, niso bili navdušeni nad letošnjimi novosti. Gospod Meh je bil navdušen tudi nad dejstvom, da so letos sejem obiskale vse poslanske skupine, razen Združene levice, ter da so si vsi ministri, ki so našli čas za obisk, si vzeli vsaj uro časa in prisluhnili težavam s katerim se srečujejo obrtniki in predlogom za izboljšavo.

Hrvaška, ki se je letos, po 21. letih sodelovanja na MOS, prvič predstavila, s približno petdesetimi razstavljavci, kot država partnerica, je z udeležbo zadovoljna. »S tem, kar smo naredili, smo zelo zadovoljni. Vreme ni bilo lepo. To je po eni strani slabo, po drugi strani pa dobro, saj so se vsi obiskovalci dlje časa zadrževali pri nas, v naši dvorani. Naši razstavljavci so zelo zadovoljni, izmenjali so dosti kontaktov, zanimanja je bilo veliko, razdelili so veliko katalogov in informacij,« je povedala svetovalka predsednika Hrvaške obrtne zbornice (HOK),  Sanja Želinski Matunec.

K dobremu obisku, zlasti prvi sejemski dan je, kot ocenjuje izvršni direktor Celjskega sejma mag. Robert Otorepec, pripomogla tudi država partnerica Hrvaška. »Medijski odziv je bil letos res dober, prav tako pa je bilo na sejmu rekordno število spremljajočih poslovnih srečanj in prireditev, ki so bile zelo dobro obiskane,« pojasni Otorepec. »Očitno pa je tudi, da  prodaja na sejmih nekako izumira in da obiskovalci prihajajo bolj ciljno usmerjeni,« pravi. Odločitev, da so MOS letos razdelili na pet strokovnih segmentov, se je po njegovi oceni tako izkazala za pravilno.

Trenutno je 40 %  razstavljavcev sklenilo posle na sejmu, če se bo ta številka še spremenila bodo pokazali prihodnji dnevi, kot tudi kakšen je bil dejanski uspeh na sejmu.

Če ravno je bila vstopnina za marsikoga visoka, sporna tudi parkirnina, MOS ostaja osrednja prireditev, ki jo marsikdo izkoristi za svojo promocijo in večjo prepoznavnost.

Alenka Gabrovec

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Inšpektorji bodo bolj pozorno spremljali spletne vplivneže

Z namenom zaščite potrošnikov morajo tudi vplivneži pri oglaševanju ali prodaji preko socialnih omrežij spoštovati predpise s področja poslovanja in oglaševanja.

Prijava na e-novice