Skip to content

Predstavitev poklica: ČISTILKA

Čista šola, bolnišnica, zdravstveni dom, sodišče, občina, CSD, Zavod za zaposlovanje … so nam nekako samoumevni. Redko pomislimo, da za tem, da je vse higiensko stoji oseba. Čistilke opravljajo delo, ki je zahtevno in zahteva natančnost, vztrajnost, potrpežljivost in hitrost. Če ravno razglašamo, da je vsako delo častno, pa še vedno otroke strašimo z besedami »če se ne boš učil/a boš le čistilec/čistilka«.

Kaj vse čistilka počne?

Naloga čistilke je v prvi vrsti očiščenje določenega prostora, pripraviti ga mora primernega za bivanje in uporabo. Poleg čiščenja prazni koše, prezrači prostor, briše prah, pometa, umiva, sesa … zaliva sobne rastline, v toaleti namešča toaletni papir, papirnate brisače, polni dozo za milo, odstranjuje vodni kamen, poskrbi za dezinfekcijo prostorov. Ponekod hodi tudi po pošto, raznaša obroke, ureja okolico … Poskrbi, da je vse čisto in urejeno.

Kje vse lahko čistilka dela?

Čistilka lahko dela v zdravstvenih ustanovah, v bolnišnicah, zdravstvenem domu, lekarni, v javnih zavodih (vrtec, šola, gledališče, galerija), v živilski industriji (pekarna, klavnica, mlekarna), trgovinskih in poslovnih prostorih, trgovskih centrih, manjših trgovinah, hotelih, motelih, športnih objektih, domovih …

Kako postaneš čistilka/čistilec?

Za delo čistilke se ne potrebuje formalne izobrazbe. Vendar delodajalci vse pogosteje zahtevajo certifikat NPK. Da ga lahko posameznik pridobi mora imeti vsaj osnovnošolsko izobrazbo in zdravniško potrdilo, ter usposabljanje, ki kandidatom predstavi:

  1. Ročno čiščenje prostora:

– dnevno čiščenje talnih, nadtalnih površin, sobnega in stavbnega pohištva, inventarja, košev, kuhinjskih aparatov, pripomočkov in steklenih površin, delovnih površin na dosegu rok;

– nameščanje papirnate konfekcije, vrečk za odpadke;

– nanašanje zaščitnih premazov na talne obloge;

– čiščenje okolice smetnjakov in dvorišča v skladu s planom dela čiščenja;

– poročanje o stanju opreme za delo;

– poznavanje vrste in lastnosti materialov, ki določajo vrste čiščenja;

– poznavanje čistil in premazov za čiščenje ter trajnost in uporabnih značilnosti materialov, značilnih poškodb pri uporabi in vzdrževanju, rezultatov nege na materialih;

– poznavanje različnih materialov za čiščenje;

  1. Dezinfekcija:

– občasna dezinfekcija prostorov;

– čiščenje sanitarij in sanitarne opreme ter nameščanje dišalnikov, dezinfekcija kljuk in okolice kljuk na vratih;

– doziranje in nameščanje razkužilnih sredstev;

– poznavanje in uporaba dezinfekcijskih sredstev;

  1. Izpolnjevanje kontrolne dokumentacije in sporočanje o stanju tehnične opreme:

– izpolnjevanje kontrolne dokumentacije;

– poročanje o stanju opreme za delo.

Glede na to kar čistilec dela je deležen različnih izobraževanj, kot so osnove higiene in čiščenja, varnost pri delu, ravnanje s kemičnimi čistili, upravljanje in uporaba strojev za čiščenje. Prav tako se izobrazi za izbor in uporabo ustreznih postopkov čiščenja prostorov, seznanjen je s hišnim redom prostora, ki ga čisti, pravilnikom o ravnanju z infektivnimi odpadki in standardom ISO 14001 (varčna poraba naravnih virov in energije).

Plača in povpraševanje

Čistilka je nekakšna dobra vila, ki poskrbi, da so prostori, ki jih uporabljamo vedno čisti in higienski. Kakšen je delovnik je odvisno od tega, kje dela, a največkrat je delo dvoizmensko. Povpraševanje na trgu dela je veliko in v povprečju letno iščejo 2200 čistilk, ravno zdaj iščejo 53 čistilk. Če ravno je njihovo delo pomembno pa plača ne kaže na to, saj le ta znaša v povprečju borih 583,78 EUR neto.

Vse prevečkrat zanemarimo pomembnost poklicev, ki so nujni del vsakega podjetja. Poklici, ki na prvi pogled ne predstavljajo zaželen in prestižen poklic, je ovrednoten bolj negativno. Če bi čistilke prekinile s svojim delom bi kaj kmalu nastal kaos, saj ne bi bilo več nobenega, ki bi skrbel za čistočo in osvežujoč vonj prostorov v katerih se gibljemo. Vsako delo JE častno, a zavedati se moramo, da vsakdo ne more opravljati tega dela, če ravno ni nujna formalna izobrazba, kajti natančnost, pedantnost in vztrajnost niso lastnosti, ki jih ima vsak.

Ines Logar

 

Subscribe
Notify of
guest
2 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Sonja
Sonja
5 years ago

Deklica za vse premalo spoštovana in plačana

jurka mici
jurka mici
4 years ago

Točno tako: deklica za vse in tudi kriva vsega, če je kaj narobe! Veliko premalo spoštovana in veliko premalo plačana!!!

Prijava na e-novice