Skip to content

Razstrupljanje telesa – resnica ali mit?

Razstrupljanje telesa je že več stoletij poznano v kulturah po vsem svetu – vključno s kitajskimi in ajurvedskimi sistemi zdravljenja. Zasnovano je na odstranjevanju toksinov iz telesa, kateremu sledi vnos zdravih hranilnih snovi v telo. Strokovnjaki zanj trdijo, da nas lahko razstrupljanje zaščiti pred različnimi boleznimi, hkrati pa obnavlja sposobnost vzdrževanja optimalnega zdravja, za kar lahko izberemo različne pristope. Vprašanje pa je, kako daleč smo pripravljeni iti.

Kako deluje razstrupljanje?

Spomladanski čas naj bi bil idealen za čiščenje oziroma razstrupljanje telesa. Celoten postopek se prične z odstranjevanjem nečistoč iz krvi v jetrih, nato pa se toksini iz telesa odstranijo skozi ledvice, črevesje, pljuča, limfni sistem in kožo. Program razstrupljanja naj bi:

 • v obdobju posta omogočil počitek našim organom,
 • spodbujal jetra, da iz telesa izločajo toksine,
 • spodbujal izločanje toksinov skozi črevesje, ledvice in kožo,
 • izboljšal krvni obtok,
 • napolnil telo s hranilnimi snovmi.

Kdaj bi se po mnenju strokovnjakov morali razstrupiti?

Programa razstrupljanja naj bi se lotili vsaj enkrat letno. Kot razlog za to strokovnjaki navajajo dejstvo, da se v našem okolju nahaja bistveno večje število toksinov kot kdajkoli prej. Med znake, da naše telo nujno potrebuje razstrupljanje, uvrščajo:

 • neprestano utrujenost,
 • občutljivo kožo,
 • alergije,
 • pogoste okužbe,
 • podočnjake,
 • občutek napihnjenosti,
 • težave z menstruacijo,
 • nezmožnost koncentracije.

Razstrupljanje telesa naj bi nam pomagalo doseči boljše počutje, hkrati pa naj bi nas ščitilo pred boleznimi. A preden se lotimo razstrupljanja, moramo vedeti naslednje:

Človeško telo se čisti samo

Mnogokrat slišimo, da je človeško telo čudovit stroj, ki z različnimi mehanizmi delovanja poskrbi, da se lahko gibamo, prehranjujemo, spimo, zadovoljujemo svoje potrebe in še mnogo več. Ta stroj za svoje čiščenje ne potrebuje nobenega razstrupljanja, saj se čisti sam. Človek ima namreč odlično razvite mehanizme za čiščenje in odstranjevanje toksinov iz telesa, za katere so odgovorni zlasti jetra, ledvice, prebavni sistem, koža, encimi in črevesne bakterije. Ker pa smo danes iz vseh strani bombardirani s strupi iz zraka, pijače in hrane, se je farmacija odločila, da naše telo potrebuje odmor, ki mu ga zagotovimo z razstrupljanjem. Zanimivo pa je, da ne obstaja niti en znanstveni dokaz, ki bi podprl dejstvo, da naše telo potrebuje razstrupljanje.

Škodljive posledice razstrupljanja telesa

Obstajajo različni načini razstrupljanja – nekateri so preprosti in nedolžni, drugi pa gredo v ekstreme. Uživanje izključno zelenjavnih sokov več zaporednih dni ima nasprotni učinek, kot ga želimo doseči. Zakaj? Ker telesu odvzamemo beljakovine, ki jih naše telo nujno potrebuje, da lahko razstrupljevalni encimi pravilno opravljajo svojo nalogo. Večina razstrupljevalnih postopkov je invazivna in v znanstvenem smislu popolnoma neutemeljena, pa tudi nekateri zdravniki opozarjajo, da lahko razstrupljanje telesu povzroči več škode kot koristi.

Tudi post ni namenjen zdravljenju telesa. Če se ga lotimo na napačen način, je lahko smrtno nevaren. Čeprav so post poznali že naši predniki, danes zdravniki menijo, da gre za hujšo obliko mučenja telesa, saj mu odrekamo ključne hranilne snovi, s čemer ga preveč obremenjujemo. Porušena črevesna flora in neravnovesje hormonov sta pogosti posledici posta.

Z razstrupljanjem shujšamo? Laž, ki ji ni para

Razstrupljanja se lotimo tudi, kadar si želimo shujšati. A to žal ni pravilen pristop. Kakršen koli režim omejevanja vnosa kalorij v telo bo prispeval k izgubi kilograma ali dveh, vendar pa gre za izgubo teže, ki je zgolj kratkotrajna. Vse, kar dejansko izgubimo iz telesa, je voda in nekaj shranjenega glikogena (glukoze, ki se uporablja za energijo). To pomeni, da takoj, ko pričnemo normalno jesti, izgubljen kilogram ali dva pridobimo nazaj, saj telo obnovi zaloge vode in glikogena. Pozor – če s katero izmed diet nadaljujemo v daljšem časovnem obdobju, oviramo metabolizem, kar lahko privede do škodljivih posledic. Prav tako različne diete ne upoštevajo dejstva, da smo si ljudje različni, zato velikokrat niso uspešne. Ne upoštevajo morebitnih težav s prebavo, hormonskega neravnovesja, genetske predispozicije in stopnje stresa, ki smo mu izpostavljeni. Zakaj bi torej naravni proces razstrupljanja nadomestili s škodljivo dieto?

Resnica je preprosta

Edina prava stvar, ki jo lahko naredimo in tako podpremo naraven način čiščenja telesa, je prenehanje uživanja predelanih živil, alkohola, kofeina in sladkorja. Za mnoge predstavlja razstrupljanje tisto rešilno bilko, katere se tesno oklenejo, saj se zavedajo, da njihov življenjski slog ni zdrav. Napačno mislimo, da lahko vse leto brezskrbno uživamo nezdrava živila (čips, kebab, pomfrit, paštete, nutello, gazirane pijače), ker si bomo v spomladanskem času tako ali tako vzeli nekaj dni, da se razstrupimo in škoda bo popravljena. Pa lahko res škodo, ki jo telesu povzročamo vse dni v letu, popravimo v pičlih sedmih dneh uživanja zvarkov, ki nam jih ponuja farmacija?

Farmacija nas zavaja

Ste že slišali za katero izmed razstrupljevalnih diet, ki je obljubljala drastično izgubo telesne teže, boljše zdravje in odlično počutje? Izdelki nam obljubljajo vse, kar lahko sami storimo z uživanjem sadja, zelenjave in nepredelanih živil ter z izločitvijo škodljivih živil iz prehranjevalnega režima. Na trgu pa je kljub temu ogromno prehranskih dopolnil, ki vsebujejo vitamine, minerale in zelišča, ki jih moramo redno uživati vsaj v obdobju treh mesecev, da bi opazili rezultate, ki jih morda sploh ne bo. Promotorji razstrupljanja nikoli ne predložijo dokazov, ki bi potrdili, da nam njihov izdelek pomaga odstraniti toksine iz telesa hitreje, kot to stori telo samo. Zamisli, da moramo slediti posebnemu načinu prehranjevanja, da bi našemu telesu pomagali odstraniti toksine iz telesa, medicinska znanost ne podpira. Zdrava odrasla oseba ima odlično zasnovan sistem za odstranjevanje odpadnih snovi iz telesa, zato so vsi pripravki, ki so produkt farmacevtskih družb, odveč.

Ljudje smo za odpravljanje posledic »grešenja« pripravljeni storiti prav vse

Mnenja ljudi o razstrupljanju so različna. Mnogi vanj verjamejo, drugi pa so prepričani, da gre za marketinško prevaro. Eden izmed pogostejših načinov razstrupljanja je danes kolonoterapija, pri kateri izperemo črevesje z uporabo ogrevane in očiščene vode, s pomočjo katere iz črevesja dobesedno odplaknemo strupe. Postopek ni le nesmiseln, temveč je tudi škodljiv, saj lahko povzroči hude krče in bolezni ledvic, v hujših primerih pa lahko privede celo do smrti.

Na trgu je bila na voljo tudi kopel za razstrupljanje, ki naj bi iz telesa »potegnila« strupe, zaradi česar se je voda rjavo obarvala. Izkazalo se je, da je bila rjava obarvanost vode posledica reakcije soli v vodi in elektrod iz naprave.

Potem so tukaj še različni čudežni napitki, ki si morda bolj zaslužijo naziv »zvarki«. Šlo naj bi za fantastične kombinacije naravnih snovi, ki so sicer zares zdrave, a mešanica okusov je lahko skrajno neprijetna. Pogosto gre za kombinacije ingverja, limone, grenivke, lana, česna, kumine mete, peteršilja, sode bikarbone, medu, himalajske soli in oglja v prahu. In kaj dobimo, ko združimo slano, grenko, sveže, kislo in pekoče? Sicer zdrav (omenjene snovi bi lahko uživali tudi samostojno in si tako prihranili odvraten okus), vendar neokusen zvarek. Pa tudi tokrat velja – za razstrupljanje se pač splača potrpeti.

Nenazadnje pa moramo omeniti še najnovejše pridobitve na trgu – komplete, ki pravijo »razstrupite se«. Na voljo so obliži za razstrupljanje, ki nam obljubljajo, da bomo shujšali, bolje spali in imeli več energije. Podobno naj bi delovali tudi razni napitki, kapsule in tablete. To pa še ni vse. Trg nam ponuja tudi programe razstrupljanja na osnovi električnega resonančnega valovanja na frekvenci 30.000 kHz, ki deluje po principu bioresonance. Toliko različnih pristopov k nečemu, kar naše telo počne samo – brez naše pomoči.

Razstrupljanje: Da ali ne?

Dejstvo je, da je človeško telo danes zares bolj obremenjeno zaradi različnih pesticidov in aditivov, kot je bilo nekoč. Naša naloga pa je, da ohranimo zdravo pamet in se poslužimo naravnih načinov »razstrupljanja«, s katerimi bomo malce spodbudili prebavo. Tudi post in čiščenje črevesja nista najboljši izbiri. Ne potrebujemo čisto nič več, kot je topla limonada na tešče in morda kakšen zelenjavni sok, nikakor pa ne mešanica šestih različnih snovi z odvratnim okusom ali celo paket čudodelnih obližev. Če slišite ali vidite oglase za zelo drage proizvode, ki obljubljajo hujšanje in razstrupljanje, ne podlezite skušnjavi. Običajno prav takšni proizvodi vsebujejo tudi toksine, zato našemu telesu naložimo dodatno delo.

Edini pravi način razstrupljanja je, da uživamo manj predelanih živil in dajemo poudarek na živila, ki so zdrava in pridelana v domačem okolju. Promoviranje magičnih pripravkov za razstrupljanje je v zadnjih letih prestopilo vse meje, saj ne obstajajo nobeni znanstveni dokazi, da ti pripravki resnično delujejo. Nikar ne pozabite – zdravja ne moremo kupiti v škatlici.

»Zdravo telo ima ledvice, jetra, kožo in celo pljuča, ki skrbijo za razstrupljanje. Zato ne obstaja poznan način, da bi lahko s čim nadomestili nekaj, kar že po naravi deluje dobro.« (Portal The Guardian)

Sara Savec

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice