Naprej na vsebino

Rešimo planet: Ekološka darila in način življenja

Prihaja rojstni dan tvoje ljubljene ali najboljšega prijatelja? Bi radi presenetili dragega kolega? Iščete darila za božič? Kakorkoli – obstaja veliko priložnosti, da nekoga obdarimo.

Dajanje daril je za človeka pomembno. Izmenjava daril krepi odnos med ljudmi. Dobro izbrano darilo pove drugi osebi, da je za vas pomembna.

Božič je čas za dajanje in prejemanje, vendar nihče ne more prezreti ogromne količine embalaže, ki ostane od razpakiranih daril. Na tovrstnih zabavah in prireditvah je vedno enako: vsi gostje prinašajo bolj ali manj temeljito zavita darila in ko so ta končno razpakirana, ostane ogromen kup papirnatega in plastičnega odpada, ki ga je treba zavreči. Škoda!

Dodajte k temu vse sintetične materiale, ki se uporabljajo v večini izdelkov, od plastičnih mas do poliestrov v oblačilih. Poleg tega je ponavadi darilo še dodatno zavito v material, ki ga ni mogoče reciklirati. Ne moremo reči, da ti dnevi pozitivno vplivajo na okolje.

V naši vsakodnevni potrošnji, oznake, kot so Bio, ali Fairtrade, olajšajo nakupovanje trajnostne in biološko proizvedene hrane. Na mnogih drugih področjih, kot je kozmetika, pa lahko olajšajo našo odločitev za nakup. Vendar pa v proizvodnji igrač ni enotnih ali celo nobenih etiket.

Na splošno bi se morali izogibati poceni plastičnim igračam in izbrati izdelke iz obnovljivih surovin (lesa ali bombaža). Vzemite si čas za odločitev o nakupu in se seznanite z izdelkom. Tudi če za igrače ni enotne oznake, lahko preberete veliko informacij, na primer na spletnem mestu proizvajalca.

Lesene igrače z oznakami FSC ali PEFC zagotavljajo, da les prihaja iz trajnostno upravljanih gozdov. Če še vedno kupujete igrače iz plastike, se prepričajte, da v proizvodnji ni bilo uporabljenih t.i. plastičnih mehčalcev. Ti so ponavadi škodljivi za zdravje, še posebej pri otrocih, saj igrače pri njih pogosto pristajajo v ustih. Zato bodite pozorni na informacije in se izogibajte izdelkom iz PVC ali ftalatov.

V zadnjih letih so izrazi, kot so »EKO« in »ECO – friendly« ali okolju prijazni, postali vse bolj priljubljeni v reklamah in na embalažah izdelkov. Izraz »okolju prijazen« je bil uporabljen za toliko različnih izdelkov, da je to na žalost ogrozilo njegov pomen. Razumevanje pravega pomena okolju prijaznih izdelkov, vodi do bolj zdravega življenja tako za planet, kot za njegove prebivalce.

Kaj pomeni »okolju prijazno«?

Ta izraz preprosto opisuje izdelek, ki ni škodljiv za okolje. Izraz se najpogosteje nanaša na izdelke, ki prispevajo k okolju prijaznemu življenju ali praksam, ki pomagajo ohranjati vire, kot sta voda in energija. Okolju prijazni izdelki preprečujejo tudi onesnaževanje zraka, vode in zemlje. Vendar pa lahko postane bolj zapleteno od tega, saj obstaja veliko dejavnikov nečesa, kar bi lahko bilo »škodljivo za okolje«. Toliko različnih stvari lahko negativno vpliva na okolje, na primer, da ne uporabljate ustreznih postopkov pri odlaganju odpadkov. Vendar pa obstajajo številne koristi za uporabo okolju prijaznih izdelkov, ki se ne osredotočajo le na zdravje planeta, temveč tudi na zdravje in dobro počutje vas in vaše družine.

Kvalifikacija za izdelke

Ustvarjanje resnično okolju prijaznega izdelka ohranja tako okoljsko, kot človeško varnost. Proizvod ni strupen za okolje. Druge okolju prijazne lastnosti vključujejo uporabo trajnostno gojenih ali sestavljenih sestavin, proizvedenih na način, ki ne izčrpa ekosistema. Organske sestavine ali materiali se gojijo brez strupenih pesticidov ali herbicidov. Izdelki z oznako »izdelano iz recikliranih materialov« vsebujejo steklo, les, kovine ali plastiko, predelano iz odpadnih izdelkov in ponovno uporabljeno. Biorazgradljivi izdelki se razgrajujejo z naravnim razpadom, kar pozitivno vpliva na ekosistem kot celoti.

POZOR!

Podjetja včasih označujejo svoje izdelke z »okolju prijazni«, ne da bi bilo resnično tako. Tako imenovane »greenwashing« marketinške kampanje ohranjajo to prakso, katere cilj je pomagati podjetjem povečati prodajo svojih izdelkov s privabljanjem ekološko osveščenih kupcev. Da bi se izognili nakupu takih »zelenih« izdelkov, poiščite izdelke, ki jih je odobrila agencija RS za zaščito okolja (ARSO) ali Zveza potrošnikov Slovenije.

Ko ste se odločili za darilo, ga zavijte na okolju prijazen način

Na žalost številne darilne škatle končajo v smeteh po samo eni uporabi. To proizvaja nepotrebne plastične odpadke, ki škodujejo našemu okolju. Še slabše: tradicionalni ovojni papir že med proizvodnjo zahteva veliko energije in vode.

Tej nepotrebni škodi se lahko preprosto izognemo, saj obstajajo tudi številne lepe možnosti za zavijanje daril, ki so trajnostne, brez plastike, za povrh pa izgledajo še kreativne in dekorativne.

Uporabite denimo recikliran papir ali okolju prijazen papir. Bodite ustvarjalni in zmanjšajte porabo papirja: stari časopisi, letaki ali paketi lahko postanejo lepa embalaža s posušenimi jesenskimi listi ali vejami z vrta. Na internetu si poiščite navodila za zlaganje darilnih škatel. Izberite embalažo za večkratno uporabo. Darilne trakove lahko izdelate iz starih ostankov tkanine in podobno.

Okolju prijazno življenje ni nov trend, čas je za korak naprej. Na srečo za človeško raso in vse druge vrste, ki so odvisne od planeta za preživetje, obstaja veliko sprememb, ki jih lahko naredimo in pomagamo pri zdravljenju našega planeta.

Danes mnogi poudarjajo, da kupujejo samo še okolju prijazne izdelke, ampak kakšni so ti izdelki in zakaj so boljši od ostalih?

Obstaja veliko različnih vrst »Eko – okolju prijaznih« izdelkov. Vsak od njih zagotavlja kakovosten izdelek, ki je koristen obenem za uporabnike in planet.

Oblačila: Danes beležimo veliko podjetij, ki proizvajajo okolju prijazna oblačila. Ta oblačila so običajno narejena iz recikliranih materialov, ki zagotavljajo stroškovno učinkovite izdelke, kar naredi izdelek še boljši. Večina proizvajalcev uporablja tudi najbolj okolju prijazne proizvodne metode. Prizadevajo si za odpravo uporabe barv in zmanjšanje kemične, vodne in energetske porabe.

Reciklirani toaletni papir: To ni tako čudno, kot se sliši! Reciklirani toaletni papir je odlična alternativa nakupu neorganskega toaletnega papirja. Običajno je cenejši od »običajnega« in je na voljo v večini trgovin. Še posebej, za mlade osebe, ki se nagibajo k uporabi preveč toaletnega papirja, je ta izdelek odličen za zahvalo okolju.

Vrečke za večkratno uporabo: Vsi smo že kdaj v koš za smeti doma namestili in uporabili plastične vrečke iz trgovin. Vendar pa obstajajo še drugi načini za ponovno uporabo plastičnih vrečk. Mnoga podjetja ponujata reciklirane izdelke iz plastike, kot so vrečke za enkratno uporabo, nakupovalne torbe in reciklirane vrečke za smeti.

House Décor: Veliko podjetij začenja ustvarjati okolju prijazen dom, ki spodbuja tudi naravne dekoracije. Nekatere najbolj praktične (in elegantne) možnosti za naravne dekoracije so:

  • Tuš zavese
  • Preproge
  • Brisače
  • Stenske ure
  • Pripomočki za kuhanje
  • Posteljnina

Sredstva za čiščenje: Težke kemikalije, ki jih vsebuje denimo bleščeče, dišeče, antibakterijsko milo in univerzalno čistilo, so tvegani izdelki za uporabo tako doma, kot na prostem. Te kemikalije niso samo slabe za okolje, prav tako slabo vplivajo na ljudi in domače živali, saj jih je večina strupenih in povzročajo razne bolezni. Obstaja na tone boljših in trajnostnih možnosti, kot so uporaba probiotičnih čistil, ki so okolju prijazna in brez tveganja kakršnihkoli okužb.

Ekološko prijazna tehnologija: Televizorjev, mobilni telefoni, računalniki in tako dalje – naše življenje se danes dejansko vrti okoli tehnologije. Vendar pa ti izdelki zahtevajo napajanje in porabljajo veliko električne energije ali pa zahtevajo baterije, kar je lahko enako slabo. Tovrstni napredni izdelki škodijo našemu planetu (in naši denarnici!). Namesto k tej, se obrnite na okolju prijazno tehnologijo, kot so prenosni računalniki in televizorji z nizkim svetlobnim pramenom, ki še vedno zagotavljajo odlično sliko in barvo. Uporabljajte žarnice z manjšo močjo ali jih na splošno zamenjajte za okolju prijazne žarnice. Vse to bo koristilo vam in našemu planetu!

Reciklirane igrače: Veliko podjetij je prevzelo pobudo za proizvodnjo okolju prijaznih igrač in iger za otroke. Te igrače so pogosto izdelane iz recikliranega materiala in iz plastičnih mas, ki ne vsebujejo nobenih nevarnih kemikalij. Tovrstne igrače so veliko varnejše za družine, saj ne predstavljajo kemičnih tveganj za otroke. Prav tako so stroškovno učinkovitejše, saj imajo med drugim tudi daljšo življenjsko dobo, kot druge igrače.

Modni dodatki: Stil in osebni izraz sta zelo pomembna za mlajše generacije. Okolju prijazni in reciklirani modni dodatki so odličen način za varčevanje z denarjem in sodelovanjem s planetom. Veliko »kul«, okolju prijaznih izdelkov je posebej prilagojenih mlajšim generacijam, vključno z zapestnicami, sončnimi očali, nakitom, dodatki za frizuro in še kaj. Celo ličila in lepotni izdelki postajajo bolj ekološki in varnejši za uporabo.

Uporaba okolju prijaznih izdelkov za pomoč Planetu

Na splošno so ti izdelki vrhunski, sodobni in boste z njimi pogosto privarčevali. Danes potrebuje planet Zemlja našo pomoč. Naša zloraba zemeljskih virov je postavila planet v težko situacijo in edini, ki lahko preprečimo škodo, smo mi. Medtem ko je težko narediti veliko razliko kot ena oseba oziroma posameznik, je ohranjanje virov in uporaba okolju prijaznih izdelkov odličen način, da vsaka oseba sodeluje pri konzervaciji. Če ne bomo reševali teh dejavnikov s spremembami v naših življenjskih navadah, bomo kmalu uničili edini planet, za katerega zagotovo vemo, da omogoča življenje.

Marko Vidrih

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Inšpektorji bodo bolj pozorno spremljali spletne vplivneže

Z namenom zaščite potrošnikov morajo tudi vplivneži pri oglaševanju ali prodaji preko socialnih omrežij spoštovati predpise s področja poslovanja in oglaševanja.

Prijava na e-novice