Naprej na vsebino

Izplačilo socialnih transferjev – FEBRUAR 2020

Od 1. 1. 2020 je v skladu z Zakona o minimalni plači določena nova višina minimalne plače (940,58 EUR bruto – 700,00 evrov neto), hkrati pa so iz minimalne plače izločeni vsi dodatki, določeni z zakoni in drugimi predpisi ter s kolektivnimi pogodbami. Iz minimalne plače sta izločena tudi del plače za delovno uspešnost in plačilo za poslovno uspešnost, dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, mag. Ksenija Klampfer, v duhu zakona poziva vse delodajalce k doslednemu spoštovanju in izvajanju. Prav tako so na ministrstvu pripravili celovito informacijo o pravicah in obveznostih pri določanju in izplačilu plačila za delo, ter jo preko eDavki posredovali vsem delodajalcem, ki zaposlujejo delavce. Vsebina je objavljena tudi na spletnih straneh ministrstva na portalu www.gov.si.

Poleg tega pa se je Ministrstvo te dni ukvarjalo z zaostanki izdaj odločb na centrih za socialno delo in se odločilo, da podaljšalo obdobje za odločanje za upravičence do otroškega dodatka in denarne socialne pomoči ter omogočilo dodatni dan izplačila za upravičence do denarne socialne pomoči, ki bo v ponedeljek 10. februarja 2020. Datumi rednih izplačil ostajajo nespremenjeni.

Kot smo uporabniki navajeni, se vedno pri prehodu na nov sistem na CSD stvari zapletejo. In seveda tudi tokrat ni bilo nič drugače. CSD-jo so v preteklih tednih ponovno imeli težave pri izdajanju odločb, zaradi tehničnih težav na viru FURS ter na skupni informacijsko komunikacijski infrastrukturi, na kateri je nameščen IS CSD. Posledično je v določenih časovnih obdobjih prišlo do motenj v procesu dela uporabnikov informacijskega sistema IS CSD. Zaradi teh težav v začetku tedna ni delovala povezava med sistemoma IS CSD in KRPAN, kar je strokovnim delavcem na CSD povzročalo težave pri izdajanju odločb. Ministrstvo je sicer določilo še dodaten datum, 10. februar 2020. Za prejemnike otroškega dodatka torej mesec kasneje, za prejemnike socialne pomoči 20 dni kasneje. Saj ne, da so do teh transferjev upravičeni običajno tisti, ki s težavo preživotarijo iz meseca v mesec, le kaj njim pomeni mesec zamika pri izplačilu.

Torej, kot obljublja Ministrstvo bo dodaten dan izplačila 10. februar, datumi ostalih rednih izplačil pa ostajajo nespremenjeni:

DRŽAVNA ŠTIPENDIJ pon. 10. 2.
ZOISOVA ŠTIPENDIJA pon. 10. 2.
POMOČ OB ROJSTVU OTROKA sre. 12. 2.
STARŠEVSKI DODATEK sre. 12. 2.
REJNINE sre. 12. 2.
OTROŠKI DODATEK čet. 13. 2.
DODATEK ZA VELIKO DRUŽINO čet. 13. 2.
DODATEK ZA NEGO OTROKA čet. 13. 2.
PRISP. ZARADI DELA S KRAJŠIM DEL. ČAS. ZARADI STARŠEVSTVA pet. 14. 2.
DELNO PLAČILO ZA IZGUBLJENI DOHODEK pet. 14. 2.
STARŠEVSKA NADOMESTILA pet. 14. 2.
DENARNA SOCIALNA POMOČ I. OBDELAVA čet. 20. 2.
VARSTVENI DODATEK pet. 28. 2.
DENARNA SOCIALNA POMOČ II. OBDELAVA čet. 5. 3.
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice