Naprej na vsebino

Debelost

Skoraj polovica odraslih Slovencev je prekomerno hranjenih. Med odraslimi prebivalci Slovenije je prekomerno hranjenih 48,9 odstotka moških in 28,3 odstotka žensk, medtem ko je debelih 20 odstotkov moških in 14,6 odstotka žensk. Debelost narašča predvsem od leta 2001 in je izrazita predvsem med tistimi iz nižjega samoocenjenega družbenega sloja, prav tako debelost narašča s starostjo. Debelost zmanjšuje kakovost in dolžino življenja, zato je označena kot javno-zdravstveni problem.

Število debelih otrok se je 30 let vztrajno povečevalo.

Fakulteta za šport je v okviru športno-vzgojnega kartona zbirala podatke o povečanem deležu otrok s prekomerno težo. Po besedah inštituta, pa je za državo kot je Slovenija, nenormalno, da se nam je tri desetletja povečeval delež prekomerno hranjenih in debelih otrok.

Že leta 1997 je svetovna zdravstvena organizacija označila debelost kot globalno epidemijo.

V Sloveniji je letno operiranih 260 bolnikov z bolezensko debelostjo, obravnavanih pa je veliko več bolnikov. Povprečna izguba telesne mase je 50kg po operaciji, kar pomeni, da se stanje pomembno izboljša. Po nekaterih izračunih naj bi bilo do leta 2025 po vsem svetu že kar 2,7 milijarde ljudi predebelih.

Ozaveščanju o problematiki in razsežnosti epidemije debelosti je namenjen 11. oktober.

V UKC-ju poudarjajo, da se debelost ne razlikuje kaj dosti od bolezni raka in sladkorne bolezni. Svetovna zveza za debelost meni, da se debelost odraža v negativnem vedenju in razpoloženju ljudi. Vsako leto je druga tematika, na katero naj bi se osredotočali.

Slovenija je sedma v Evropi z najvišjim deležem prebivalcev s prekomerno težo.

Slovenija je z 19,2 odstotka uvršča na sedmo mesto med državami EU z najvišjim deležem prebivalcev s prekomerno telesno maso, po podatkih evropskega statističnega urada. Raziskovalci ekipe SLOfit z ljubljanske fakultete za šport so navedli, da se od leta 2011 delež prekomerno prehranjenih sicer manjša, a je pot do željenih rezultatov še dolga.

Hujšanje naj bi bil danes le trend.

Mladi na različnih socialnih omrežjih vidijo osebe, ki si jih vzamejo kot vzor in stremijo k temu, da bi bili kot oni. Poleg tega je na spletu ogromno »magičnih tablet«, katere naj bi pomagale pri pospeševanju shujševalnega procesa, za te ljudje zmečejo več 100 evrov. Mladina je po navadi svojeglava in mislijo, da je hujšanje proces, ki se zgodi čez noč. Hujšanje je proces, ki traja od več mesecev do nekaj let, glavni faktor ni stradanje, temveč redno zdravo prehranjevanje in seveda tudi fizična aktivnost.

Za začetek dolgotrajnega procesa, je potrebna motivacija, za vzdrževanje le-tega je predvsem pomembna vztrajnost in podpora bližnjih.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice