Naprej na vsebino

Koronavirus: teh ukrepov so se poslužila kitajska podjetja

Medtem ko se Covid-19 širi v nove epicentre v Evropi in ZDA, mnoga podjetja razmišljajo, kako bi preživela. Zaradi nepredvidljivosti dinamike bolezni, pomanjkanja ustreznih predhodnih izkušenj in pomanjkanja navodil vlade ali mednarodnih organov – ni enotnih odgovorov.

Države, ki jih je pandemija prizadela, so uvedle prepovedi za javna zbiranja, prepovedi potovanj in celo policijske ure, da bi upočasnile virus. S tem je skoraj da ugasnilo tudi gospodarstvo, ne samo pri nas, po vsem svetu. Primeri Kitajske, Južne Koreje in Singapurja, ki jim je uspelo zavladati virusu z omejitvami javnega življenja, strogim testiranjem potencialnih nosilcev in inovativnim ukrepom podjetnikov, bi morali biti zgled vsem nam.

Vir: Unsplash

Jasno je, da je vsaka lokalna situacija drugačna, vendar obstajajo možnosti, da se podjetja učijo od drugih v regijah, ki so se na epidemijo morala odzvati več tednov pred nami. Po naši analizi dostopnih podatkov je Kitajska v zgodnjih fazah gospodarskega okrevanja. Čeprav bi bilo to okrevanje lahko ranljivo, če bi se pojavil nov val lokalnih okužb, so številna kitajska podjetja že presegla krizni odziv po okrevanju.

Kitajska ima zagotovo različne politične in upravne sisteme, pa tudi družbene običaje, vendar se mnoge poteze podjetij po zajezitvi virusa, zdijo splošno uporabne. Spodaj je naštetih nekaj najpogostejših ukrepov, ki so se jih med širitvijo virusa poslužila kitajska podjetja.

1.    Pogled naprej in preusmeritev prizadevanja

Krize imajo po definiciji zelo dinamično usmeritev, ki zahteva nenehno preoblikovanje miselnih modelov in načrtov. Začetna nevednost daje pot odkrivanju in smiselnosti, nato kriznemu načrtovanju in odzivanju, strategiji okrevanja, strategiji po okrevanju in nazadnje razmišljanju in učenju. Ta postopek mora biti hiter – tako kot odziv izvršnega direktorja -, da se prepreči zaplet v procesih notranjega usklajevanja in počasne reakcije na spremenljive okoliščine.

Na Kitajskem so nekatera podjetja, ki so si do zdaj najbolj opomogla, proaktivno gledala naprej in pričakovala takšne premike. Na primer, v zgodnjih fazah izbruha je Master Kong, vodilni proizvajalec instant rezancev in pijač, dnevno spremljal situacijo. Pri podjetju so predvideli skladiščenje in zaloge, svoj fokus pa usmerili na e-trgovino. S stalnim spremljanjem načrtov ponovnega odpiranja prodajnih mest je podjetje na zelo prožen način prilagodilo svojo dobavno verigo. Posledično se je njihova dobavna veriga okrepila za več kot polovico le nekaj tednov po izbruhu in podjetje je lahko dobavilo do trikrat toliko kot nekateri konkurenti.

2.    Premestitev delovne sile na različne dejavnosti

V težko prizadetih podjetjih, kot so restavracije, zaposleni niso mogli opravljati svojih rednih dejavnosti. Nekatera ustvarjalna kitajska podjetja so namesto odpovedi ali odpuščanja aktivno preusmerila zaposlene v nove in dragocene dejavnosti, kot je načrtovanje okrevanja, ali jih celo posojala drugim podjetjem.

Glede na prihodke je več kot 40 verig restavracij, hotelov in kinematografskih verig optimiziralo svoje osebje, da bi sprostilo velik delež svoje delovne sile. Nato so zaposlene delili s Hemo, novo trgovsko verigo supermarketov v lasti Alibabe, ki je nujno potrebovala delovno silo za storitve dostave zaradi nenadnega porasta spletnih nakupov.

3.     Prestavitev prodajnih kanalov

Trgovina na drobno je bila v prizadetih regijah močno omejena. Agilna kitajska podjetja so prodajna prizadevanja hitro preusmerila na nove poti tako v B2C, kot v B2B podjetjih.

Na primer, kozmetična družba Lin Qingxuan je bila med krizo prisiljena zapreti 40 odstotkov svojih trgovin. Vendar je podjetje iz svojih kozmetičnih svetovalcev iz teh trgovin naredilo influencerje, ki so s pomočjo digitalnih orodij, kot je WeChat, spodbudili spletno prodajo. Posledično je prodaja podjetja v Wuhanu dosegla 200-odstotno rast v primerjavi s prodajo v preteklem letu.

Vir. Unsplash

4.     Uporaba socialnih medijev za usklajevanje zaposlenih in partnerjev

Številna kitajska podjetja so se z delom na daljavo in novim naborom zapletenih koordinacijskih izzivov, za usklajevanje zaposlenih in partnerjev odločila za platforme družbenih medijev, kot je WeChat,.

Na primer, Cosmo Lady, največji proizvajalec spodnjega perila na Kitajskem, je sprožilo program, katerega cilj je povečati prodajo prek WeChat-a in ustvarilo interno tekmovanje (nagrada je višja plača) med vsemi zaposlenimi (vključno s predsednikom in generalnim direktorjem podjetja), s čimer je motiviralo preostalo osebje za sodelovanje v pobudi.

5.     Priprava na hitrejše okrevanje, kot se pričakuje

Le dobrih šest tednov po začetnem izbruhu je Kitajska v zgodnjih fazah okrevanja. Medtem ko vpliva virusa na gospodarstva v državah ni mogoče napovedati, izkušnje na Kitajskem kažejo, kako bi se morala podjetja pripraviti. Glede na čas, ki je potreben za oblikovanje, razširjanje in uporabo novih politik v velikih podjetjih, je treba začeti načrtovanje obnovitve, medtem ko se še vedno odzivajo na krizo.

Na primer, kitajska potovalna agencija Premium, ki se sooča s propadom svojega kratkoročnega poslovanja, se je osredotočila na dolgoročnejše priprave. Namesto da bi zmanjšali število zaposlenih, je agencija zaposlene spodbudila, da svoj čas porabijo za nadgradnjo notranjih sistemov, izboljšajo znanje in oblikujejo nove izdelke in storitve, da bi bili bolje pripravljeni na morebitno hitrejše okrevanje.

6.    Najti priložnost sredi stiske

Medtem ko je kriza na Kitajskem do določene mere vplivala na vse sektorje, se je povpraševanje na številnih specifičnih področjih povečalo. Sem spadajo B2C e-trgovina, B2B e-trgovina, storitve video sestankov, socialni mediji, higienski izdelki, zdravstveno zavarovanje in druge skupine izdelkov. Nekateri kitajski »igralci« so se hitro lotili teh potreb.

Na primer, Kuaishou, platforma za video konference, vredna 28 milijard dolarjev, je promovirala spletne ponudbe izobraževanj, s katerimi bi nadomestili zaprtje šol in univerz. Podjetje in druge video platforme so sodelovale z ministrstvom za šolstvo, da bi odprle nacionalno spletno učilnico v oblaku.

Restavracije so začele ponujati dostavo polizdelkov, ki jih lahko osebe dokončajo po navodilih vodilnih kuharjev. Tako si vsak lahko v nekaj minutah doma privošči restavracijski obrok.

7.    Prilagoditev strategije glede na lokacijo

Regionalne politike javnega zdravja, dinamika bolezni in upravno vodenje bodo ustvarile dinamiko okrevanja, ki se razlikuje glede na lokacijo – verjetno ne bo ustrezala geografski strukturi podjetij. Za to je potreben prilagodljiv pristop.

Na primer, vodilna kitajska mlekarna (podjetje vredno 10 milijard dolarjev s široko proizvodno bazo in globoko nacionalno distribucijo na Kitajskem) je razvilo segmentiran pristop, ki temelji na regionalni in mestni dinamiki okrevanja, pa tudi na lastni infrastrukturi dobavne verige in gostoti prodajne sile. Načrtovana dobava iz tovarn na močno prizadetih območjih je bila postopno dodeljena tovarnam v drugih regijah. Tržne dejavnosti, sporočanje in dodelitev proračuna so se prav tako nenehno prilagajale tako, da odražajo regionalne razlike v pričakovani hitrosti okrevanja, občutku glede potrošnikov in potreb.

Vir: Unsplash

8.    Hitro inoviranje okoli novih potreb

Poleg uravnoteženja portfelja izdelkov, nove potrebe kupcev ustvarjajo tudi priložnosti za inovacije. Ko jim grozi kriza, se bo veliko podjetij osredotočilo na obrambne poteze, nekatera kitajska podjetja pa so pogumno inovirala okoli nastajajočih priložnosti.

Kot odziv na krizo je Ant Financial svojim proizvodom dodal brezplačno kritje zavarovanja, povezanega s koronavirusom. Akcija je služila potrebam strank, hkrati pa je spodbujala ozaveščenost o spletnih ponudbah podjetja in izboljševala zvestobo strank. Podjetje v marcu pričakuje 30-odstotno povečanje dohodka iz zdravstvenega zavarovanja v primerjavi s prejšnjim mesecem.

9.    Nove potrošniške navade

Nekateri premiki se bodo verjetno nadaljevali tudi po krizi in številni sektorji se bodo znova uprli v nove tržne realnosti na Kitajskem in drugod. Spomnimo, da je kriza SARS zaslužna za pospešitev sprejetja e-poslovanja na Kitajskem. Prezgodaj je zagotovo reči, katere nove navade se bodo dolgoročno obdržale, vendar ocene nekaterih analitikov namigujejo na preskok ljudi na spletno nakupovanje, spletno izobraževanje, preobrazbo zdravstvene oskrbe in povečanje B2B digitalnih kanalov.

Nekatera kitajska podjetja že na veliko načrtujejo okoli teh premikov v času po krizi. Na primer, kitajsko podjetje svetovnega proizvajalca slaščic je pospešilo svoja obstoječa prizadevanja za digitalno preobrazbo. Podjetje je preklicalo tradicionalne kampanje in promocijske dejavnosti ter vire vložilo v digitalni marketing, WeChat programe in partnerstva z različnimi platformami, da bi izkoristili novo vedenje potrošnikov med izbruhom virusa in po njem.

Nedvomno se bo iz Kitajske, Koreje, Italije začelo pojavljati več novih lekcij, spremljanje situacije, razmišljanje zunaj okvirjev in pravočasni odziv pa bo slovenskim podjetnikom omogočilo, da zaščitijo svoj posel in zaposlene. V hitro spreminjajočem se, nestanovitnem svetu bi bilo treba tak prilagodljiv pristop upravljanja uporabiti bolj pogosto, ne samo v času krize.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice