Skip to content

Kakšna je usoda brezposelnih?

Trenutno je na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 77.855 iskalcev zaposlitev, najmanj 30.000 jih trenutno ali ni upravičenih do kakršnegakoli nadomestila ali socialne pomoči ali čakajo, kaj bo vlada odločila. Nekaj tisoč jih trenutno še prijema nadomestilo za brezposelnost, a se jim bo ta pravica v prihodnjih dneh iztekla in bodo prepuščeni sami sebi. Prvi vladni »Mega paket 1.0« je skušal zajeti domala vsakogar, ki bi v teh dneh potreboval pomoč, a je žal na omenjene skupine pozabil.

Sindikat je opozarjal, a še ni bil slišan

Ko je bilo jasno, da je hudič vzel šalo, je vlada že pisala interventni zakon za pomoč državljanov. V prvi sklop so skušali vključiti skoraj vse, predvsem pa skupine, ki naj bi najbolj potrebovale pomoč. ZSSS je po besedah Lidije Jerkič že takrat opozoril na to, da tistih, ki so postali brezposelni pred 15. 3. Niso v prvi sveženj interventnega zakona zavzetih. Res je, da se je ravno zaradi epidemije zaposlilo približno 10.000 ljudi, a več kot 30.000 jih je ostalo brez kakršnihkoli dohodkov. V ZSSS sicer predlagajo vladi, da tokrat vključi v zakon: 1. da se vsem, ki so že prejemniki nadomestila zamrzne to stanje v smislu, da se jim podaljša za toliko časa, kot bo trajalo to stanje; 2. da se vsem, ki čakajo na nadomestilo le-to avtomatično dodeli.

Poleg omenjene skupine, pa so bile izpuščene še marsikatere skupine, npr. otroci s posebnimi potrebami, med drugim tudi starši, ki imajo enega ali dva otroka, enostarševske družine, invalidi, ki ne spadajo v nobeno izmed skupin iz prvega zakona … Minister Janez Cigler Kralj sicer pravi, da so apel vseh teh skupin slišali, ter bodo skupaj s sindikati skušali najti celovito in pravično rešitev za vse. Vsekakor bodo le-ti čakali v nemilosti do potrditve druge svežnja interventnega zakona in le upamo lahko, da tokrat ne bo toliko žolčnih razprav in zavlačevanja, kot se je to dogajalo pri prvem. Le upamo lahko, da bo tokrat končno v ospredje postavljen dobrobit državljanov in ne politično nabiranje točk, ter nam ne bo več potrebno brati, da je največja težava v teh dneh, da ljudje ne morejo k zobozdravniku in bo zaradi tega ne vem katera katastrofa. Dežurne zobozdravstvene ambulante delajo.

Brezposelni bodo morali opravljati sezonsko delo?

Mega paket je v svojem 76. členu, drugi odstavek, vsebuje določilo, da lahko zavod za zaposlovanje napoti delavca na čakanju na sezonsko delo. Lidija Jerkič je povedala, da so v ZSSS že na začetku opozorili, da je ta člen sporen, ker delavec na čakanju mora biti na voljo delodajalcu. Hkrati pa ni jasno, kdo vse je lahko napoten, kdo bo to nadziral … od vlade so sicer dobili pojasnilo, da gre za prostovoljno vključevanje, kar odpira še več novih vprašanj. Jerkičeva upa in apelira na vlado, da v novem svežnju ta člen izbriše, ker močno posega v pravice delavcev.

Jasno je bilo, da ne glede na to, kaj bo v prvi Mega zakon vključeno, se bodo našle skupine, ki bodo izpuščene. Zajel je več kot milijon ljudi, bodo pa z drugim poskrbeli, da bodo 1. spisane bolj jasne interpretacije dvomljivih členov; 2. se bodo popravili členi, ki so sporni; 3. Se bodo sprejeli zakoni, ki bodo uravnavali tudi situacijo po epidemiji. Vsekakor Mega zakon 2.0 ne bo zadnji, ker se konec meseca aprila začenjajo zasedanja, ki bodo oblikovale tretji zakon.

Vlada skuša upoštevati vse apele in jih vključiti, a bolj kot javno nerganje, pripomore k reševanju preprosto sporočilo, pismo vladi s predstavitvijo problema in pomanjkljivostjo zakona. Kot so sporočili, skušajo vključiti vse in vse predloge preberejo, kajti le tisti, ki se sooča s kakšno situacijo najbolje ve, kaj točno ni dobro in kaj bi moralo biti drugače. Torej bo potrebno le počakati in kot je davno nazaj zapisal naš največji pesnik France Prešeren: »Le čevlje sodi naj kopitar!«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice