Naprej na vsebino

Prvi poskus rušenja vlade z interpelacijo

Od trenutka dalje, ko je nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec (LMŠ) podal svojo odstopno izjavo in na tej isti novinarski konferenci, še pred dejanskim pogovorom z Zdravkom Počivalškom (SMC), oznanil, da bo na volitve šel s stranko SMC, je bilo jasno, da so Šarčeva edina želja ponovne volitve. Že pred nastopom nove vlade pod vodstvom Janeza Janše (SDS) so bile »naključno« ustvarjene nemogoče razmere. V vsem tem času, odkar je krmilo države prevzel prvak SDS, se samo iščejo načini, kako to vlado zrušiti. Prazna skladišča, umetno ustvarjene afere in še kaj očitno ni bilo dovolj, zato so včeraj opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB vložile interpelacijo proti gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku. Počivalšku očitajo nepregleden nakup zaščitne opreme v epidemiji ter nespoštovanje zakonodaje. Počivalšek sam pa meni, da je glavni cilj predlagateljev padec vlade in ne razjasnitev okoliščin okoli postopkov nabave zaščitne opreme, ki je v minulih dneh razdvajala Slovenijo.

Marjan Šarec je sicer že pred dnevi napovedal interpelacijo, v smislu, »da za to imajo čas«, ter želel na vse načine očrniti dosedanjo vlado, četudi z zavajanjem, da bi lahko Tosama izdelovala zaščitne maske. Tukaj očitno sicer ni pomembno dejstvo, da mask ni bilo, in po javnem dopisu Tosame mask pred septembrom sploh ne bi mogli začeti izdelovati. K temu »imamo čas« in očitno tudi politični interes so pristopili še Levica, SD in SAB, uradno zaradi številnih nepravilnosti pri nabavi zaščitne in druge opreme. Sicer pa, če bi bila skladišča polna, do potrebe po teh spornih nabavah v sami osnovi sploh ne bi prišlo. A to je očitno še en v vrsti nepomembnih podatkov.

V LMŠ so po prvem »razkritju« nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme sicer pričakovali odstop ministra Zdravka Počivalška in ministra za obrambo Mateja Tonina. Ker odstopov ni bilo, so se poigravali celo z možnostjo interpelacije celotne vlade. Pojasnila ministrov ob tem niso bila pomembna, prav tako ne priznanje Ivana Galeta, da Tonin nima nič s posredovanjem pri nabavi opreme. Na koncu so včeraj vložili interpelacijo le za Zdravka Počivalška, ali pa je to zadnja, še ni znano.

Zdravku Počivalšku predlagatelji očitajo predvsem nepregleden nakup opreme. Menijo, da so odkritja v zadnjih dneh pokazala, da se je pri nakupih dajalo prednost določenim podjetjem. Očitano mu je prav tako izogibanje zakonodaji, ki velja tudi v kriznih časih. Ob tem naj bi šlo zlasti za »celo vrsto neposrednih in posrednih« kršitev sistema javnega naročanja in za kršenje zakonodaje s področja, ki posega v pravice Agencije za zdravila in medicinske pripomočke. Prav tako je Počivalšku očitano izogibanje in zavajanje, očitno klientelistično in koruptivno delovanje ter domnevno neukrepanje ob vsem tem dogajanju.

Šarec se ob tem sprašuje, zakaj se je sploh nakupovalo prek Zavoda RS za blagovne rezerve, in dodaja, da če bi vlado še vodil, bi posle speljali prek ministrstva za zdravje, saj so se tja stekale ponudbe. Ob tem pa je očitno pozabil, da smo njegovo »uspešno« spopadanje s pandemijo že imeli možnost videti in zaradi njegovega »uspešnega« vodenja se je morala oprema nabaviti čez noč, ne glede na ceno, ki je bila še vedno nižja od tiste, po kateri je sam kupoval ventilatorje.

Šarec je med drugim povedal tudi, da še danes nimajo jasnih podatkov o tem, kakšne so sploh bile potrebe po zaščitni opremi. Po njegovih besedah naj bi nekaj opreme v državi ob začetku epidemije sicer bilo na voljo, tudi ventilatorjev, in da naj bi Univerzitetni klinični center Ljubljana imel na voljo 30 milijonov evrov za nakup opreme. Podobno so imele določena sredstva v ta namen po njegovih navedbah na voljo tudi druge ustanove in ministrstvo za zdravje je po njegovih podatkih dalo tudi soglasje, tako da so lahko institucije same kupovale opremo. Ob tem pa je pozabil, da so ustanove opremo potrebovale takoj in da so zdravniki iz vseh koncev Slovenije opozarjali na to, da opreme ni, še v času njegovega vladanja, a jih je takrat označil za lažnivce.

Šarec sicer zagotavlja, da njihov prvotni namen ni rušenje vlade samo zato, da bi jo zrušili, a očitno jo želijo zrušiti. Meni, da je njihov cilj, da se stvari odkrijejo, pa tudi, da se ugotovi, da pri tem ne gre samo za ministra za gospodarstvo, ampak tudi »za direktive z vrha«, kar očitno po njegovem mnenju dokazujejo tudi določena elektronska sporočila soproge predsednika vlade Janeza Janše.

Predlagatelji interpelacije menijo, da gre za odgovornost celotne vlade in da morajo odgovornost prevzeti tudi poslanci, ki so to vlado podprli. Pri podpori interpelaciji računajo tudi na koalicijske poslance, predvsem na tiste, ki »se niso prodali in bodo zastopali etična načela, zaradi katerih so kandidirali v DZ«.

Počivalšek pa je očitke že večkrat zavrnil in navedel, da bo ravno interpelacija priložnost za pojasnila. Vlada med drugim pripravlja oz. je v zaključni fazi priprave poročilo ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme v času pandemije in o stanju opreme ob nastopu nove vlade. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo meni, da bo dokumentacija, ki je na voljo, nedvoumno pokazala, kako so postopki potekali, kdo je v njih odločal, predvsem pa, kakšne so bile razmere v kritičnih trenutkih ob izbruhu epidemije in kako težko je bilo v tem času priti do kakršne koli zaščitne opreme. Interpelacije se Počivalšek, kot sam pravi, veseli, saj mu bo končno ponujena priložnost za celovito obravnavo te sporne tematike, ter dodaja: »Vsem, ki jih zanima resnica o nabavah zaščitne opreme, bom predložil vso dokumentacijo in povedal vse, kar jih bo zanimalo. Pravzaprav sem organe, ki so pri nas pristojni za te naloge, tudi sam pozval, da se preiskovanja tega primera lotijo čim prej.«

Počivalšek tudi zatrjuje, da so vsi, ki so sodelovali pri nabavi zaščitne opreme, opravili svoje delo in preiskava bo končno enkrat za vselej pojasnila, kdo je kupoval, kdo prodajal in kdo o vsem odločal. Namreč, brez vpogleda v aktivnosti pred 12. marcem je o tem, kar se je dogajalo od 13. naprej, nemogoče objektivno soditi meni Počivalšek.

Strankini poslanci iz vrst SMC sporočajo, da stojijo za svojim predsednikom. Prav tako mu zaupa predsednik vlade in predsednik SDS Janez Janša.

Za razrešitev ministra je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, medtem ko jih ima del opozicije, ki je vložil interpelacijo, le 37. V opozicijski SNS so napovedali, da interpelacije ne bodo podprli, saj »je popolnoma brez soka oz. prazna«.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice