Skip to content

Bomo le lahko imeli nekaj klasičnega dopusta in počitnic

Šolsko leto se bliža h koncu in nehote se sprašujemo, kako bodo potekale počitnice, ali bomo lahko šli na zaslužen dopust, ali bodo bazeni odprti, ali bomo lahko obiskali turistične točke … Turizem se sooča s krizo in ravno zato bo tretji sveženj vladnih ukrepov namenjen ravno njemu. Če bo prestal vso proceduro in bo na koncu potrjen v državnem zboru, bodo turistični delavci lahko uveljavljali skrajšan delovni čas, ukrepi, ki stabilizirajo njihovo stabilnost (npr. nadomestila, odloki…), se bodo podaljšali še za 4 mesece oziroma najkasneje do konca leta. Država jim bo zagotovila likvidnostna sredstva, predvsem za mala in mikro podjetja ter srednje velika podjetja. Prav tako bodo za stroške z naslova gostinske in nastanitvene dejavnosti zagotovljena nepovratna evropska sredstva.

Po besedah ministra Zdravka Počivalška se turizem še vsaj pet let ne bo »pobral«. Na ministrstvu  v sodelovanju z NIJZ sicer snujejo celovita navodila za korona standarde, ki naj bi bila v veliko pomoč turistični branži, a kdaj bodo ugledala luč sveta, se še ne ve.

Prav tako se še ne ve, kdaj se bodo sproščali ukrepi, ki so nujni za zagon turizma. To, kdaj in kako se bo to zgodilo, bo narekovala zdravstvena slika, ki je trenutno ugodna, ali so bili že sproščeni ukrepi pametna odločitev, pa bomo videli šele v naslednjem tednu. A če bi bila še vedno ugodna, se bodo v drugi polovici maja odprle meje za lastnike nepremičnin in plovil, v juniju pa za turiste.

Te dni je na družbenih omrežjih zaokrožila tabela domnevnih sprostitev ukrepov, a kot sporočajo z ministrstva za gospodarstvo, je to delovno gradivo in gre le za orientacijske datume in nikakor ne za dokončni načrt za odpiranje turističnih objektov.

Razpredelnica je razburila marsikoga, prav tako so se pojavila namigovanja, da ministrstvo ne dovoljuje nujne poslovne poti in dela gospodarstvenikom škodo. Na ministrstvu takšne navedbe zanikajo in pojasnjujejo, da so prejeli čez 20 vlog za prehod meje zaradi nujne poslovne poti ter da je bila tretjina odobrena in da nikomur, ki bi resnično imel nujno poslovno pot, te niso onemogočili.

Nadaljnje sproščanje ukrepov je odvisno predvsem od državljanov in njihovega spoštovanja ukrepov. V kolikor bo epidemiološka slika ugodna tudi v prihodnjih dneh, se bodo ukrepi sproščali, dovoljeni bodo obiski različnih turističnih krajev in nastanitev, a le ob doslednem upoštevanju navodil tako za prehod meje kot za protokol nastanitve. Vsekakor bo treba počakati še kakšen mesec in dobili bomo odgovor, ali lahko sanjamo o dopustu na morju, v gorah, toplicah …

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice