Skip to content

Zloraba smrti zaradi koronavirusa za provokacijo

Smrt tako mladega kot starega na svojcih pusti poseben pečat. Občutke, ki jih ni moč opisati, a so dokaj blizu bolečini. Vsaka smrt je za svojce boleča, ker ne glede na zamere in nestrinjanja v ozadju vedno ostaja želja, upanje po »kaj pa če …« Kadar smrt nastopi nenadoma, je bolečina toliko večja, saj ostaja še toliko nejasnosti, toliko vprašanj, želja in neizrečenih besed. 14. marca smo v Sloveniji imeli prvo smrtno žrtev zaradi novega koronavirusa, od takrat do včeraj je številka narasla na 102. Za nekoga malo, a vsekakor za vse svojce teh 102 oseb veliko.

Žal pa se je nekomu zaradi neznanega razloga porodila misel, da bi bilo dobro, da objavi neresnični zapis na družabnem omrežju in stisko ter bolečino svojcev umrlih za koronavirusom poglobi. Domneva avtorica zapisa piše: »Sem mislila, da me nič več ne preseneti, pa sem bila danes osupla, ko sem slišala dve zgodbi, ena iz prve roke. Zdravstvena delavka je imela mamo v domu ostarelih, kjer je umrla zaradi odpovedi ledvic. Presenetil jo je klic z ministrstva in ponudba, da krijejo vse stroške pokopa, če lahko navedejo vzrok smrti covid-19. Ženska pozna še en primer gospoda, ki se mu je obetalo še leto dni življenja zaradi raka, pa je doživel leto in pol. Svojci so dobili isto ponudbo. Me zanima, kaj bomo še izvedeli.« Pod zapisom so pričakovano sledila zgražanja in nizanje »dokazov«, da so tudi njih klicali in jim enako ponujali.

Koliko resnice je v teh zgodbah, smo preverili na ministrstvu za delo in socialo ter na ministrstvu za zdravje. Od slednjega nismo dobili odgovora, so nam pa poslali odgovor z ministrstva za delo in socialo, ki je v Sloveniji pristojno za povračilo pogrebnin in posmrtnin.

»Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se nikoli ni posluževalo tovrstnih praks. Odločno zavračamo in obsojamo vsakršna dejanja v tej smeri.

V Sloveniji imamo pogrebnino in posmrtnino, ki sta obliki denarne pomoči socialno šibkejšem ob smrti družinskega člana. Pogrebnina je denarni prejemek, namenjen za pomoč pri kritju stroškov pogreba družinskega člana. Posmrtnina je denarni prejemek, namenjen finančni pomoči svojcem umrlega.

Obe pravici sta vezani na dohodkovni/premoženjski cenzus in sta namenjeni socialno ogroženim, pri čemer vzrok smrti ne predstavlja enega od pogojev za pridobitev pravic. Tako kot pri vseh ostalih pravicah iz javnih sredstev se tudi ti uveljavljata na centrih za socialno delo v roku enega leta po smrti svojca

Mogoče bo avtorica posta nekoč razložila, zakaj je kaj takšnega zapisala oziroma posredovala ime in priimek osebe, ki naj bi klicala svojce, ter bo jasno opredelila, katero ministrstvo bi si domnevno kaj takega dovolilo. Vsekakor pa so takšne provokacije, ker kaj drugega očitno to ni bilo, samo podla poteza, kako nekomu spodkopavati tla. Zakaj? Za kakšno ceno? Presodite sami.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
vera
vera
3 years ago

Kdo bo odgovarjaz za otroka če se mu kar koli zgodi, ko bo moral biti sam doma brez varstva. Kajti starši morajo v službe.
Osnovna šola je obvezna in zdravi otroci morajo v šolo.

Prijava na e-novice