Skip to content

Aplikacije za zajezitev širjenja koronavirusa v Evropi

Aplikacija za odkrivanje koronavirusa je v nekaterih azijskih državah že del vsakdanjega življenja. Ker aplikacija predstavlja eno izmed metod pri zajezitvi širjenja covida-19, se njena uporaba širi tudi po evropskih državah.

Evropska zakonodaja na področju varovanja podatkov je sicer precej bolj stroga kot v azijskem svetu, zato obstajajo številne omejitve, da bi takšna aplikacija zaživela v evropskem okolju. Torej kaj se nam obeta na tem področju in kaj že najdemo na evropskih tleh?

Kitajska aplikacija barvanja kod

Na Kitajskem se že od februarja letos uporablja aplikacijo za odkrivanje potencialne okužbe s koronavirusom. Prvi uporabniki so bili prebivalci mesta Hangčou. Aplikacija temelji na principu zdravstvene kode, ki se lahko obarva v različne barve; v zeleno, oranžno ali rdečo. Sledenje ljudjem poteka s tem, ko uporabnik skenira QR kodo.

Če je prišel uporabnik v stik z okuženo osebo in obstaja verjetnost, da se je okužil tudi sam, se bo koda obarvala v rdečo ali oranžno barvo. Barva kode odloča o tem, ali posameznik lahko zapusti dom, uporablja javni prevoz oziroma se giblje po zaprtih javnih prostorih. Raba aplikacije je obvezna za vse. Hkrati pa obstaja upravičena bojazen med uporabniki, da se bo ta metoda sledenje posameznikom, zbiranja podatkov in nadzora uporabljala tudi po koncu epidemije.

Strog nadzor prebivalstva prek aplikacije poteka tudi v Južni Koreji. Prebivalci, katerim je odrejena karantena, so še pod posebej strogim nadzorom. Redno se spremlja podatke o lokaciji (potencialno) okuženih. Če dolgo časa ni zaznaven premik telefona, se pojavi tudi sumi o tem, da posameznik telefona ne nosi povsod s sabo, kar pa je prepovedano. To potem sproži različna opozorila in kasneje seveda tudi kazni.

Podobne aplikacije so sicer v rabi tudi na Tajvanu, Singapurju in nekaterih drugih azijskih območjih.

Smo res pripravljeni sprejeti domnevno popoln nadzor? Foto: Pixabay

Evropska aplikacija mora biti skladna z zakonodajo o varovanju osebnih podatkov

V Evropi so standardi na področju varovanja zasebnosti in osebnih podatkov precej strožja, zato tovrstni način nadzora (vsaj zaenkrat) ni sprejemljiv. V postopku je zato razvoj aplikacij, ki bi še vedno obdržale osnovno funkcijo preprečevanja širjenja okužbe, hkrati pa ne bi posegale v zasebnost uporabnikov.

Avstrijsko aplikacijo za sledenje okužbam je razvil Rdeči križ

Avstrijci so bili eni prvih v Evropi, ki so začeli uporabljati podobno aplikacijo za odkrivanje potencialno okuženih. Uporabljati so jo začeli 25. marca 2020, aplikacija pa se imenuje »Stopp corona«. Razvil jo je tamkajšnji Rdeči križ. Aplikacija temelji na tehnologiji bluetooth, ki v nasprotju s tehnologijo GPS omogočala varovanje zasebnosti.

Spremlja se zgolj stike med posamezniki, ne pa lokacije, kjer se uporabnik nahaja. Prav tako se uporabnika zgolj obvestilo, da je bil v stiku z okuženo osebo, pri tem pa se ne razkrije tudi imena okuženega. Raba aplikacije je prostovoljna. Zaenkrat si jo je na telefon naložilo le okoli 600.000 od skupaj 8,8 milijona prebivalcev Avstrije, kar je seveda premalo, da bi le-ta lahko služila svojemu namenu.

Razvoj aplikacije na Norveškem, v Franciji in na Hrvaškem

Sredi aprila je aplikacijo »Smittestop« začela uporabljati Norveška. Aplikacija je na voljo brezplačno, njena uporaba je neobvezna. V primeru, če je bil uporabnik več kot 15 minut na razdalji manj kot 2 m z okuženo osebo, je o tem obveščen. Aplikacija je po podatkih razvijalcev skladna z evropskimi pravili o varovanju podatkov.

Konec maja je uporabo aplikacije »Stopcovid« odobril tudi francoski parlament. Uporabnik, za katerega je aplikacija zaznala, da je bil v stiku z okuženo osebo, mora v obvezno samoizolacijo. To je sprožilo burne odzive zagovornikov zaščite podatkov. Glede na to, da 25 odstotkov Francozov ne uporablja pametnega telefona in da bi si jo moralo za učinkovito delovanje naložiti vsaj 50 – 60 odstotkov prebivalstva, je uporabnost te aplikacije pod vprašanjem.

V sredini meseca maja je odjeknila tudi novica, da podobno aplikacijo pripravljajo tudi naši južni sosedje. Aplikacija prav tako deluje po principu bluetootha. Obvesti zgolj osebo, ki je bila na razdalji manj kot 2 m 20 min ali več, v stiku z okuženo osebo. Na podlagi tega se osebo napotil k zdravniku. Aplikacija naj bi bila v pomoč epidemiologom pri ugotavljanju širjenja okužbe, tehnologija pa omogočala varnejše potovanje oziroma prehod čez mejo.

En klik do varnosti ali popolnega nadzora? Foto: Pixabay

Aplikacija, uporabna ze celotno Evropo?

Evropska komisija je podprla članice EU pri razvoju vseevropskega pristopa pri lansiranju aplikacije. Če bo namreč vsaka evropska država razvijala svojo lastno aplikacijo in te med sabo ne bodo združljive, sistem odkrivanja okuženih ne bo učinkovit. Potreben bi bil skupen pristop oziroma možnost povezljivosti med aplikacijami. Po drugi strani bi skladno z našo zakonodajo morali dopuščati prostovoljno uporabo aplikacije in spoštovanje zasebnost uporabnikov. Potencialno okužene bi se opozarjalo, naj se testirajo na covid-19 oziroma naj se samoizolirajo.

Ob tem se postavlja tudi vprašanje, na kakšen način bi se zbiralo podatke o stikih. Možnosti sta dve; centraliziran ali decentraliziran način. V primeru decentraliziranega načina bi se podatki zbirali le na telefonu uporabnika. To sicer pomeni tudi tehnično prepreko, saj bi to vzelo veliko polnilniškega prostora. Centraliziran sistem pa po drugi strani predstavlja nevarnost, da bi se osebne podatke koristilo še v kakšne druge namene, ki niso vezani zgolj na epidemijo. Evropska komisija in Svetovna zdravstvena organizacija sta prepustili vsaki članici, da se same odločijo o (ne)rabe tovrstnih aplikacij.

Nemčija, ki je sicer zelo vestna na področju varovanja osebnih podatkov, se je povezala z Applom in Googlom in jima dovoljuje dostop do podatkov. Konec maja sta Apple in Google naznanila, da sta zasnovala aplikacijo za pametne telefone. Njena raba je prostovoljna in osebni podatki so zaščiteni. Tehnologija temelji na sistemu bluetooth ter najsodobnejša tehnologiji kodiranja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice