Naprej na vsebino

Covid-19 cepiva

Koronavirus je presenetil vse nacije, saj nobena država ni bila nanj dobro pripravljena. Vendar s strogimi ukrepi, kot je karantena, nam je uspelo zmanjšati širjenje virusa in število smrti. Življenje se počasi vrača v »normalno« stanje in ljudje zapuščajo svoje domove ter spet pričenjajo z delom v službi. Kakšna bo videti prihodnost s koronavirusom, pa je precej odvisno od razvoja cepiv.

Trenutno podjetja po vsem svetu hitijo, da bi razvila cepiva. Cepiva delujejo tako, da v naše telo vnesejo majhen delec virusa ali protitelesa, ki ne povzroči bolezni. Ta delec sproži naš imunski sistem in celice imunskega sistema zaznajo virus. Nato začnejo celice proizvajati protitelesa, ki nas obvarujejo bolezni v prihodnosti in nas naredijo imune.

Trenutno se v laboratorijih pripravlja veliko različnih vrst cepiv. Vsako cepivo ima svoje prednosti in slabosti. Da je cepivo odobreno v ZDA, mora izpolnjevati veliko različnih kriterijev, ki jih postavi Ameriška agencija FDA (USA Food and Drug Administration).

Preden cepiva pridejo v roke zdravnikov, morajo čez tri faze kliničnih študij. Četrta faza pa poteka po odobritvi zdravila. Ko se zdravila testirajo v prvi klinični fazi, se jih prvič testira na majhni skupini ljudi. V tem obdobju se določijo varnost, odmerki in stranski učinki cepiva. V drugi klinični fazi testiranja se cepivo da večji skupini ljudi, da se ugotovi učinkovitost in potrdi varnost odmerka. V tretji klinični fazi se cepivo da več skupinam ljudi. Ko so zbrani podatki in sta utemeljena učinkovitost in varnost cepiva, se lahko to cepivo začne prodajati. Četrta faza kliničnih študij se nadaljuje po tem, ko je bilo cepivo že odobreno. Te študije nam povejo več o varnosti in učinkovitosti cepiva. Če je cepivo neučinkovito ali če ima premočne stranske učinke, izgubi licenco FDA in se odstrani s trga.  

DNK-cepiva vsebujejo krog (plasmid) genetskega materiala. Ti geni povzročijo nastanek virusnih proteinov. DNK-cepivo trenutno razvija Inovio. Njihovo cepivo Plasmid INO-4800 je trenutno v prvi fazi poskusov, rezultate o učinkovitosti cepiva pa pričakujejo že junija. Prednosti cepiva so, da je poceni, ne povzroča bolezni in je učinkovito v zelo majhnih odmerkih. Slabost pa je, da DNK-cepivo še nikoli ni bilo odobreno, saj lahko vpliva na naše druge gene.

NRVV-cepiva (angleško za Non-replicating viral vector) se naredijo tako, da iz virusa odstranijo del gena, ki je odgovoren za njegovo množenje in razvoj. To virus deaktivira. Ko se deaktiviran virus vnese v naše telo, ga naš imunski sistem prepozna in začne proizvajati protitelesa. Jenner Inštitut na Oxfordu trenutno razvija NRVV-cepivo.

mRN-cepiva vsebujejo majhen delček mRNK-materiala. Vsak gen v našem telesu proizvede mRNK, ki se nato prevede v protein, ki vsebuje določeno funkcijo. Cepiva z majnhim mRNK spodbudijo naša telesa, da naravno ustvarjajo protitelesa, ki uničijo virus. Ta zdravila so varna in hitro proizvedena. Moderna je podjetje, ki trenutno razvija mRNK-cepivo. Njihovo cepivo je v drugi fazi kliničnega testiranja.

Cepiva, ki vsebujejo najmanjši del virusa, so cepiva proteinskih podenot. Proteini v našem telesu imajo več podenot. Najbolj znan protein s štirimi podenotami je hemoglobin, ki prenaša kisik po naši krvi. SARS-CoV-2 ima prav tako več proteinov, ki so narejeni iz različnih podenot. Novavax je podjetje, ki trenutno razvija cepivo z majhno podenoto proteina novega koronavirusa. V preteklosti so uspešno razvili cepiva za bolezni SARS in MERS. Cepivo NVX-CoV2373 je trenutno v prvi fazi klinične študije.   

Veliko podrobnosti o SARS-CoV-2 še ni znanih. Ker se koronavirusi občasno tudi spremenijo v nove oblike, je lahko cepivo učinkovito samo za določene primere. Slovensko podjetje COBIK se je pred kratkim pridružilo svetovnemu trgu in bo prispevalo ne le k razvoju cepiv, ampak tudi k razvoju platforme, ki bo omogočala prilagajanja ob nastankih novih vrst koronavirusov.

Po navadi traja razvoj cepiv približno pet let. Ker je situacija glede koronavirusa kritična, so postopki pospešeni. Cepivo lahko pričakujemo že v devetih mescih ali pa v dveh letih. Ker razvoj cepiva tako dolgo traja, je treba delovati tudi na področju zdravljenja covida-19. Trenutno se razvijajo nova zdravila, prav tako pa se testirajo že obstoječa zdravila. Za zdaj je najučinkovitejše zdravljenje covida-19 s protitelesi ljudi, ki so preboleli bolezen. Protitelesa se pridobijo z odvzemom krvi. V spodnji sliki si lahko preberete več o ostalih zdravilih.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice