Naprej na vsebino

Kitajci svoja mesta čistijo, dušijo pa Balkan

Kitajska kot del svoje iniciative Belt and Road (BRI), znane tudi kot »nova Svilna cesta«, trži svojo tehnologijo elektrarn na Balkanu, kjer se še naprej zanašajo na energijo na osnovi lignita.

Bosna in Hercegovina (BiH) še vedno proizvede približno 60 odstotkov električne energije iz fosilnih goriv. V jugovzhodni Evropi, ki je bogata s premogom, pa to ni redkost.

Prva kitajska elektrarna na premog v BiH se nahaja v majhnem mestu, imenovanem Stanari, na pol poti med Sarajevom in hrvaško prestolnico Zagreb. Obrat je bil dokončan pred štirimi leti. Državna kitajska tiskovna agencija Xinhua je ponosno sporočila, da bodo elektriko iz te elektrarne pošiljali v Nemčijo.

Kitajsko državno podjetje Dongfang Electric je tovarno zgradilo, Kitajska razvojna banka pa jo je financirala s posojilom v višini 350 milijonov evrov. Elektrarna lahko proizvede 2000 gigavatnih ur energije na leto.

Projekt, ki je podprt z velikimi krediti, je podoben kitajskim elektrarnam na premog v jugovzhodni Aziji in na afriški celini. Kitajci so dejavni tudi v Turčiji – trenutno gradijo elektrarno na premog z zmogljivostjo 1,7 gigavatov za 1,7 milijarde dolarjev v bližini meje s Sirijo.

Odpor Evropske energetske skupnosti

V BiH – tako kot elektrarna Stanari – se novi Blok 7 elektrarne Tuzla zdaj financira predvsem z denarjem iz Kitajske. Kitajska Exim banka je na razpolago dala skoraj milijardo dolarjev. Projekt je bil odobren lani.

Bosanski premier Fadil Novalić govori o »zgodovinskem dogodku«. Bosna prvič v 40. letih dobiva energetske naložbe v velikem obsegu, vendar žal ne iz EU, pravi.

Evropska energetska skupnost, ki ji pripada BiH, kitajsko zavezo vidi kot nezakonito državno subvencijo in je odprla tako imenovani postopek reševanja sporov. Skupnost sestavljata Evropska unija in dvanajst držav na Zahodnem Balkanu ter vzhodno partnerstvo EU.

Bruselj BiH ne more preprečiti odprtja kitajskim graditeljem elektrarn na premog, kar velja tudi za novo elektrarno v Tuzli. Kiperji na gradbišču so že začeli odstranjevati izkopani material.

Vir slike: Dominik Vanyi Unspash, Scaled

15 milijard ton rjavega premoga na Kosovu

Bosanska dilema je v tem, da ima veliko rjavega premoga, katerega kakovost ni dovolj dobra za izvoz. Država potrebuje električno energijo, EU pa ne odobri posojil za elektrarne na premog. Okolju prijazne alternative veljajo za predrago – ravno zato, ker je premog v državi bolj dostopen.

Kitajska ponudba je bila ravno pravšnja: »Gre za eno do okolju najbolj prijaznih elektrarn na premog na svetu, zato smo tudi dobili financiranje,« pravi Aleksandar Milič, tehnični direktor elektrarne na premog Stanari.

Podobno je tudi drugod v jugovzhodni Evropi. Kosovo ima ključno vlogo v prihodnosti premogovne industrije v regiji. Peto največje nahajališče premoga na svetu leži pod zemljo v majhni državi. Ocenjujejo ga na skoraj 15 milijard ton lignita – več, kot ga zajema celotno Kitajsko podzemlje.

Zato je tudi Kosovo odprto za ponudbe iz Kitajske, zlasti potem, ko je pred dvema mesecema ameriški upravljavec elektrarn Contour Global – v delno priznani republiki – ustavil projekt elektrarne na premog z zmogljivostjo 500 megavatov v obsegu naložbe 1,5 milijarde dolarjev. Contour Global je pojasnil, da se želi umakniti iz premogovništva. Svetovna banka pa je že leta 2018 napovedala, da projekta ne bo več podpirala.

Kitajska poganja industrijo premoga na Balkanu

Nevladna organizacija CEE Bankwatch Network, ki jo financira EU, je v dosjeju dokumentirala, kako Kitajska poganja industrijo premoga na Balkanu. V skladu s tem so kitajska podjetja in banke vključene v vsaj pet elektrarn na premog, načrtovanih v BiH in Srbiji.

CEE Bankwatch Network je kritična do okoljskih standardov teh projektov. »Noben od teh projektov ni skladen z veljavnimi okoljskimi standardi EU,« navaja nevladna organizacija.

Milič iz elektrarne na premog Stanari to zanika. Pri preverjanju žveplovega dioksida, dušikovega oksida in trdnih delcev po njegovo elektrarna ustreza ali celo presega smernice EU. »Kitajci so nam pomagali zgraditi eno najboljših elektrarn na premog v Evropi,« pravi poslovodja.

Pravzaprav nove kitajske elektrarne na premog danes veljajo za najboljše med njimi na svetu. Obrat v Stanariju je postal nekakšen razstavni projekt. Do zdaj so jih obiskale delegacije iz več kot 30 držav, poroča Dongfang Electric.

Vir slike: Nebita Welter, Pixabay

Dvosmernost kitajske energetske strategije

Kljub temu, da je Kitajska s 750 milijard dolarji vodilna na svetu z naložbami v obnovljive vire, je od začetka leta 2018 zgradila nove elektrarne na premog s skupno zmogljivostjo približno 430 gigavatov, še približno 120 pa jih je v gradnji.

Neprofitna organizacija Greenpeace Vzhodna Azija razkriva dvosmernost kitajske energetske strategije. V eni izmed študij je okoljska organizacija kritizirala še vedno visok delež premoga v naložbah v elektrarne v partnerskih državah BRI.

Hkrati so navdušeni nad tem, koliko se je povečal delež elektrarn na obnovljive vire energije, pravi Liu Junyan, specialist za podnebne in energetske vplive iz Greenpeace Pekinga.

Skladno s tem je razmerje elektrarn na premog na vetrne, vodne in sončne elektrarne 60 proti 40 v korist premoga. Kitajska je v petih letih z vetrno in sončno energijo mednarodno proizvedla 12,6 gigavatov energije. V petih letih prej pa le 0,45 gigavata.

Kljub temu je jasno, da je Kitajska še vedno daleč od opuščanja premoga – doma in v tujini.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice