Naprej na vsebino

Slovenija na rumeni listi!?

Epidemiološka slika Slovenije je iz dneva v dan slabša. Tako so včeraj potrdili 23 novih okužb s covidom-19. Po napovedih nekaterih strokovnjakov bomo še v tem tednu imeli celo 60 novih okužb na dan in nekje do 22. julija že 100 okužb na dan, kar pa je veliko huje kot v t. i. prvem valu, čeravno je trenutni trend nižji, kot je bil v mesecu marcu.

Zaradi dejstva, da Slovenija postopoma prehaja v območje držav, kjer je 14-dnevno povprečje okuženih na 100.000 prebivalcev okoli 10, se je vlada sinoči sestala v razširjeni sestavi in pregledala dopolnjen državni načrt ukrepanja za primer epidemije.

Vlada pripravlja nove ukrepe

Žal se del državljanov še vedno ne zaveda nevarnosti virusa in se ali ne drži ukrepov ali celo zavestno krši karantenske odločbe. Vlada je včeraj velik del svoje razprave namenila tudi nadzoru nad izvajanjem karantenskih odločb in učinkovitejšemu delovanju zdravstvenega inšpektorata. Drugačne prioritete zdravstvenega inšpektorata bodo omogočile, da bo odslej opravljal tudi do 500 nadzorov nad izvajanjem karantenskih odločb dnevno. Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin, je spodbudno, da tudi drugi ministri ponujajo kadrovsko pomoč svojih inšpektorjev za učinkovit nadzor nad izvajanjem ukrepov.

Upamo le lahko, da bodo ljudje v prihodnje resneje vzeli karantenske odločbe in se jih v prvi vrsti držali ter hkrati podajali resnične podatke in ne bomo priča zdajšnjih »podvigov« nekaterih, ki jih na navedenem naslovu ni bilo, ali pa nihče sploh ni vedel, da naj bi tam živeli.

Vlada je včeraj tudi dosegla dogovor, da bo prioritetno urejala pravno podlago za zaščito najbolj ogroženih delov prebivalstva. Domove za starejše in druge socialnovarstvene zavode, med njimi tudi zapore, bo na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih razglasila za ogrožena območja.

Debata pa je stekla tudi v smeri zapiranja nočnih lokalov v Sloveniji in skrajšanja odpiralnega časa lokalov. Vendar se je ob tem pojavil dvom, ali ne bodo ljudje potem obiskovali zasebnih zabav, kjer bosta nadzor in upoštevanje ukrepov še pomanjkljivejša.

Slovenski epidemiologi lahko normalno obvladujejo le 15 primerov dnevno

Trenutna kapaciteta slovenskih epidemiologov je 1500 testov dnevno, kar naj bi se na jesen spremenilo, saj ima vlada v načrtu odprtje novih laboratorijev. Mario Fafangel, predstavnik NIJZ, ob tem opozarja, da je trenutno težava večja in bo za njeno rešitev potrebnega še kaj več kot le dodaten laboratorij, ter da trenutno lahko epidemiologi obvladujejo le 15 primerov na dan, na osnovi tega je bila tudi sestavljena lestvica zelenih, rumenih in rdečih držav.

Mario Fafangel je na današnji novinarski konferenci izpostavil, da epidemiološka slika po svetu kaže, da število okuženih vseskozi narašča in se je v nekaj dneh dvignilo za milijon, kar pomeni, da je dnevno okuženih 200.000 ljudi, največ na račun Amerike. A slika je resna tudi na Balkanu. 14-dnevno povprečje okuženih na 100.000 prebivalcev je na Hrvaškem čez 20, v Severni Makedoniji 100, v ostalih balkanskih državah pa med 50 in 60.

Rožnato ni niti v Sloveniji, kjer imamo že 1739 okuženih, samo včeraj 23 (dva v Gorici, štirje v Kopru, šest v Mariborski regiji, devet v Ljubljani in dva sta še v preiskavi), kar pomeni, da ena oseba okuži več kot dve drugi osebi. Zgodilo se je že tudi, da je ena sama oseba imela 70 tveganih kontaktov. Trenutno ima Slovenija 14-dnevno povprečje 9,85, kar pomeni, da bomo jutri sami sebe lahko uvrstili na t. i. rumeni seznam. Od 132 primerov v zadnjem tednu jih je kar 25 iz tujine (osem Hrvaška, sedem Bosna in Hercegovina, štiri Srbija, tri Črna gora, dva Kosovo, en Kazahstan), 12 jih je povezanih z importiranimi primeri.

Žal pa narašča število primerov, ki se širijo lokalno in niso več povezani z importiranimi primeri. 637 oseb je bilo poslanih v karanteno kot rizični kontakti. Od teh je bila pri 33 potrjena okužba, a pri njih je bila veriga prenosov prekinjena.

Vsak ukrep, uveden danes, bo viden šele čez 14 dni

Mario Fafangel je jasno izpostavil, da je v Sloveniji trend novih primerov v porastu. Krivulja je sicer manj strma kot marca. »Če bomo z ustreznimi ukrepi številke obdržali na tem nivoju, bomo uspešni. Težava je, da so rezultati ukrepov, ki jih sprejmemo danes, vidni šele čez 14 dni,« je povedal Fafangel.

Več kot očitno je Slovenija je dosegla takšno raven glede na število okužb, po kateri bi se morali uvrstiti na rumeni seznam držav, zato Fafangel vidi rešitev v tem, da sedaj naredimo vse, da se rast okužb ustavi. Kar pa lahko doseženo z upoštevanjem splošnih ukrepov, z uvedbo mobilne aplikacije, ki bi imela smisel le, če bi jo imela večina, in s samozaščitnim vedenjem vsakega posameznika.

Dr. Aleš Rozman je na konferenci opozoril, da trenutno beležimo največ primerov med mlajšo generacijo, ki nima dejavnikov za hujši potek bolezni. Ko bo virus znova zašel med ranljive skupine, se bo zvišalo število hospitalizacij in tudi smrti. Rozman meni, da večina mladih živi v prepričanju, »ko bom zbolel, bom pa doma«, ob tem pa pozabljajo, da lahko s takim razmišljanjem širijo okužbo tudi med tiste iz rizične skupine in nehote pripomorejo k smrti koga izmed njih.

Rozman je še opozoril, da trenutno cepiva ni in da so maske del načina življenja, če nam je prav ali ne, kot so bili pred desetletji kondomi pri preprečevanju širjenja HIV.

Število ljudi, ki se smejo zbirati, bo omejeno na 10

Zasebne zabave predstavljajo velik problem, saj se virus tam širi najhitreje, zato je Jelko Kacin danes povedal, da obstaja velika verjetnost, da bo vlada prisiljena število oseb, ki se lahko zbirajo, spustiti na 10. Kot kaže, ljudje razumejo omejitev na 10, pri omejitvi na 50 pa jih je še vedno nekaj zraven in tisto nekaj je nekaj tveganj za okužbe več.

Druga težava je vsekakor Hrvaška, saj se Hrvati dogovorov ne držijo. Nočni lokali so odprti in v državo smejo ljudje iz t. i. nevarnih držav. Jelko Kacin poziva: »Vsi, ki se nameravate odpraviti na Hrvaško, ponovno razmislite o nujnosti svojega potovanja. Če pa se tovrstnemu potovanju ne morete izogniti, se tam vsekakor še bolj izogibajte krajem s povečanim številom ljudi, množičnim zbiranjem, zaprtim lokalom in nočnim klubom.«

Ter dodaja: »Ob vrnitvi v Slovenijo samoiniciativno sprejmite preventivne ukrepe – izogibajte se obiskom starejših, obiskom v DSO, zmanjšajte svoje stike z okolico in pozorno opazujte svoje zdravstveno stanje. V službo hodite samo, če ste popolnoma zdravi. Bodite odgovorni do sebe in drugih.«

Torej preverite, kam greste, izogibajte se krajem, kjer je povečano število okužb, lokalom in zaprtim krajem, kje je večja možnost za okužbo. Predvsem pa premislite, ali je dopust na Hrvaškem res toliko vreden.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice