Skip to content

Nas septembra spet čaka šolanje na domu?

Novo šolsko leto je pred vrati, starši kupujejo šolske potrebščine in delovne zvezke, nekateri otroci že ponavljajo snov, da bodo pripravljeni stopili v novo šolsko leto, nekateri se pripravljajo za drugi rok popravnih izpitov, nihče pa še ne ve, ali bodo učenci, dijaki in študentje svojo izobraževalno pot nadaljevali v šolskih klopeh ali ponovno na daljavo.

Kaj bi bilo prav in varneje, je trenutno najbolj pereče vprašanje. Na tehtnici je dejstvo, da so počitnice, da so ljudje potovali naokoli, tudi v države s t. i. rdečega seznama, ter da se mnogi ukrepov ne držijo. Res je, da otroci, če ravno ne spadajo v t. i. ogroženo skupino, z lahkoto prebolijo virus. Res pa je tudi, da so otroci tisti, ki težje razumejo bistvo ukrepov in hitreje pozabijo, da si je treba umivati roke, držati varnostno razdaljo, kašljati v rokav …

Če besede ministrice dr. Simone Kustec držijo, bomo šele konec meseca vedeli, kakšen bo način šolanja v novem šolskem letu.

Dr. Bojana Beović meni, da je za napovedi še prezgodaj

Epidemiološke razmere so v Sloveniji načeloma mirne in variirajo glede na naše nevestno vedenje. V zadnjem času je ponovno več prinesenih okužb iz tujine – s počitnic, a se novi primeri okužb pojavljajo v obsegu, ki ga lahko epidemiološke službe na terenu še nadzorujejo. Vprašanje pa je, ali so res zaznani vsi primeri okužb ali se bolezen mogoče vendarle neopazno širi po državi.

Testov se na videz opravi manj, a so po besedah dr. Bojane Beović kriteriji oz. smernice, kdaj se posameznika napoti na testiranje, ostajali isti. Vse, ki kažejo znake okužb dihal, se napoti na testiranje. Je pa dejstvo, da so ljudje na dopustih, in če so blago bolni, verjetno ne gredo k zdravniku. Poleg tega pa je poleti manj okužb dihal. Tistih, ki jim je bila zaradi tesnega stika z okuženo osebo odrejena karantena, se praviloma ne testira, saj to nima smisla, pravi Beovićeva. Te osebe potencialno inkubacijsko dobo pa tudi bolezen pričakajo v karanteni. Tako se osebe, ki so v karanteni, na okužbo testirajo le redkokdaj, na primer takrat, ko se ne ve, kdo je izvor izbruha.

Zaradi tega je po mnenju Beovićeve težko napovedati, po katerem scenariju bo jeseni potekal pouk. Oblikovanje končne odločitve bo odvisno od takratne epidemiološke situacije, ki se lahko v treh tednih zelo spremeni. Kot je težko reči, kako se bo pouk začel, je še težje napovedati, kako bo potekal skozi celotno šolsko leto.

Končna odločitev o izvedbi pouka je sicer v rokah ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter NIJZ. Je pa svetovalna skupina dr. Beovićeve za covid-19 pri ministrstvu za zdravje dala generalno priporočilo, kako izvajati pouk, da bi kar se da preprečili širjenje okužbe, ter da ob morebitnem pojavu okužbe ne bi bilo treba zapreti celotnega izobraževalnega zavoda.

Skupina je še predlagala, da bi tudi v izobraževanju postavili merilo po vzoru razvrščanja držav na bodisi zelen, rumen ali rdeči seznam po številu novoodkritih primerov. Če bi v šoli ne bi bilo okužbe, bi pouk potekal v šolah, ob okužbah pa bi ga prilagajali oz. prehajali na druge scenarije.

Ministrstvo za izobraževanje je sicer pripravilo štiri modele poteka pouka v jeseni. Skrajna sta, da vsi šolarji pridejo v šolo brez omejitev oz. da so vse šole zaradi izjemno slabe epidemiološke slike popolnoma zaprte. In potem sta predvidena še dva vmesna modela – kombinacija pouka v razredu in po spletu.

Tako bi imeli učenci od 1. do 5. razreda pouk v šoli, torej v fizični obliki, preostali na daljavo. Drugi model predvideva, da je lahko tudi nekaj učencev predmetne stopnje v šoli, drugi pa na daljavo.

Dr. Beovićeva sicer upa, da jim bo uspelo individualno obravnavati izbruhe okužb v šolah in da ne bodo prišli v položaj, ko bi bilo treba v vseh šolah spreminjati scenarije. Po drugi strani pa je tudi vprašanje, kako dobro se lahko šole pripravljajo na morebitne scenarije, če do zadnjega ne bodo vedele, katerega bodo morale izvesti. Hkrati pa se omenjajo le smernice za osnovne šole, na dijake in študente pa je pozabljeno.

September bo pokazal, kako bo potekal pouk in kakšna bo realnost učencev.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1413342672208008&id=100005968663401
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice