Naprej na vsebino

Ostanite doma, če lahko, saj virus ne izbira

Minuli vikend je bil za infektologe izredno zahteven, saj se je število na novo okuženih strmo povečalo, bilo je opravljenih ogromno testov in tudi sprejemov. V soboto je bilo okuženih 13,9 odstotka testiranih, včeraj 12 odstotkov. V številkah to pomeni, da smo v soboto imeli 411 na novo okuženih od 2956 testiranih, včeraj pa 169 na novo okuženih ob 1404 opravljenih testiranjih. Žal sta včeraj dve osebi preminuli. Za covidom je umrlo že 169 oseb.

Velik porast na novo okuženih je v Ljubljani – v osrednjeslovenski regiji, čeravno je bila še pred vikendom nekje na repu, se zdaj prebija v ospredje in sledi trendom na Koroškem.

V bolnišnici je trenutno 149 oseb. Vsak dan je v bolnišnično oskrbo zaupanih 7 do 9 bolnikov, zato se je ponovno pojavila potreba po dodatni kapaciteti, saj število bolnikov strmo raste, prostora pa imajo še samo za štiri bolnike. Kaj točno bodo naredili in če bo ortopedski oddelek tisti, ki bo prilagojen intenzivni negi, bomo izvedeli danes okoli 15. ure na novinarski konferenci. Dr. Bojana Beovič bo takrat pojasnila odločitev in orisala nadaljnje pristope.

Trenutno je na intenzivni negi 26 oseb, po besedah docentke dr. Mateje Logar, dr. med., s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana je med njimi tudi nekaj mladih, ki nimajo pridruženih bolezni. Najmlajši je star 44 let.

Kot je pojasnila Logarjeva, lahko trenutno na intenzivno nego sprejmejo še dva bolnika. Težava je tako v pomanjkanju postelj kot tudi osebja (zdravniki, medicinske sestre, negovalci). Slednjih je bistveno premalo, saj za enega pacienta, ki je v intenzivni negi ter je v umetni komi, skrbi 6 do 8 medicinskih sester na dan in na približno tri bolnike en zdravnik. Bolnike na intenzivni negi je treba vsaj na tri ure obrniti, treba je skrbeti za vitalne znake, hranjenje …

14-dnevna incidenca je 164,65, kar nas po v prejšnjem tednu predstavljenem načrtu ukrepov uvršča že globoko na rdeči seznam. A kot je danes obrazložil vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin, to ni edino merilo.

Res je, da je incidenca pomembna, a vendar ni ključna za sprejem dodatnih ukrepov. Odločitev za tovrstno dejanje je v rokah svetovalne skupine. Vendar je ob tem treba povedati, da vsi sprejeti ukrepi ne dajejo takojšnjega odgovora, ampak mora preteči vsaj 8 – 10 dni, da se pokaže, če so se ukrepi »prijeli«.

Na podlagi ugotovljenega in trenutnega stanja strokovna skupina podaja predloge za nove ukrepe. V vmesnem obdobju pa so sprejeti tisti, ki so najbolj smiselni, da bodo pomagali pri zajezitvi širjenja virusa.

Strokovna skupina ukrepe sprejema na osnovi konkretnih podatkov s terena. Tam, kjer se je pojavilo največ okužb, najprej predlagajo zaprtje. Bomo pa v naslednjih dneh izvedeli, če se bo pojavila nuja, da se zaprejo gostilne, frizerski saloni, šole, prepovedo verski obredi …

V zadnjem času se pojavljajo primerjave s Švedsko in pozivi, da bi tudi Slovenija ravnala po njihovih metodah, saj kot kažejo podatki, gre Švedom zelo dobro. Na to dr. Logarjeva odgovarja, da Švedske ne gre primerjati z nami, saj je tam kultura bistveno drugačna.

Res je, da imajo na Švedskem samo priporočila, a za njihove državljane pomeni to enako kot zakon ter se jih 100-odstotno držijo. V Sloveniji pa se niti ukrepov – zakonov državljani ne držijo in konstantno iščejo načine, kako le-te zaobiti.

Situacija je resna, saj le skupaj lahko preprečimo ponovno zaprtje države in zajezimo širjenje virusa. Jasno nam bi moralo že biti, da bo vsaj do cepiva, ki bo realno najhitreje na voljo spomladi, naše življenje ujeto v spremljanju številk na novo okuženih. Zima prinese običajno še kakšno bolezen več, zato je treba narediti največ, kar lahko. Vsak od nas, brez izjeme.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice