Naprej na vsebino

»Zadnji čas je, da skupimo skupaj!«

Prišli smo do točke, ko nam zdravstveno osebje sporoča, da ne zmorejo več in da je nujno, da se stvari spremenijo. Včeraj je bilo opravljenih 5126 testiranj, potrdili so 834 pozitivnih oseb na covid-19, kar znaša 16 odstotkov. 14-dnevna incidenca je že 257,21. V bolnišnici je 242 oseb, 45 na intenzivni negi, žal so štiri osebe umrle.

Vir slike: Sledilnik Covid

Specialist infektologije in intenzivne medicine Tomaž Vovko, dr. med., je na novinarski konferenci predstavil situacijo na ljubljanski intenzivni negi. Trenutno imajo tam 20 bolnikov na intenzivni negi ter 40 oseb na oddelku za covid.

Vovko je obrazložil, da ta hip delajo že z zadnjimi atomi svoje moči in sestre tam ne zmorejo več. Njihovo delo ni zgolj nega, ampak morajo še učiti druge, kako pravilno in ustrezno obravnavati bolnike na intenzivni negi. Vovko je povedal, da sicer dobijo kader z drugih oddelkov, a v večini jih morajo še učiti. Prav tako se dogaja, da pridejo nove sestre k njim, a po nekaj dneh obupajo in gredo na bolniško. »Sestre trenutno delajo na etični pogon, kar pa v nedogled ne gre,« je dejal Vovko.

Na njihovi intenzivni negi imajo samo tri specialiste, in če samo en zboli, se bo sistem zrušil in se bo odločalo, kdo je tisti, ki ima večjo verjetnost za preživetje. Vovko je predstavil še konkreten primer, ko je na intenzivno nego prišel zdrav, fit 58-letnik, ki se mu je čez noč stanje poslabšalo, tokrat so mu lahko pomagali, a ob naraščanju okuženih in potrebnih bolnišnične oskrbe to več ne bo možno.

Na intenzivni negi lahko po Vovkovih besedah sprejmejo največ 20 do 30 bolnikov. Trenutna povprečna starost na njihovi intenzivni enoti je 65 let.

»Niso pomembne samo številke, ampak so tu tudi zgodbe,« je povedal Vovko in dodal, da nihče ni varen, je pa zelo pomembno, da ljudje nosijo maske. Vsem je položil na srce, naj prenehajo debatirati o tem, ali virus je oziroma ni, ali gre za teorije zarote ali ne ter ali naj maske so ali ne, ker jih je težko nositi.

Predstavil je, s čim se sam sooča, ko nosi celotno zaščitno masko, ko težko diha in se mu rosijo oči in ga pečejo. Kirurške maske niti ne čuti več, zato meni, da je vse v prepričanju. Hkrati pa je zelo plastično razložil, zakaj so maske nujne. Če nosite masko in ste v bližini nekoga, ki je bolan, se MANJ virusa prinese na vas. Če jo nosita oba, pa je virusa manj. Ravno količina »prejetega« virusa odloča o tem, kako hudo bo pri bolniku bolezen potekala.

Vovko je še opozoril, da je največja težava tudi v tem, da je posameznik kužen že 2 do 3 dni, preden se pokažejo prvi simptomi, ter še 5 do 7 dni po tem. O zmedi okoli karantenskih odločb je dodal, da je odgovornost na ljudeh, in če se sami ne zavedajo njihove pomembnosti, potem jim nobena odločba ne pomaga. Vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin, je menil podobno, kajti čakanje na karantensko odločbo, ko že veš, da jo boš dobil, in veš, da moraš biti doma, pa tega ne narediš, je malce neodgovorno.

V preteklih dneh je bilo tudi kar nekaj polemik o tem, zakaj so cerkve lahko odprte in kaj bo z mašami ter veroukom. Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore je pojasnil, da se v rdečih regijah zapirajo cerkvena vrata, da bo verouk potekal na daljavo in da tokrat ne bo maš na daljavo, saj vernikom niso prinesle nobene dodane vrednosti.

V oranžnih regijah bodo maše potekale po navodilih NIJZ in vlade, torej bo smelo biti na njih prisotnih do deset vernikov. Zore pa svetuje duhovnikom, naj maše prilagodijo temu in razmislijo o alternativah. V oranžnih regijah bo verouk do petega razreda potekal kot običajno, od šestega do devetega razreda pa na daljavo.

Za prvega novembra bodo maše potekale brez prisotnosti vernikov, in to po vsej državi. Zore je povedal tudi, da je okuženih pet duhovnikov, en pa je ponoči izgubil bitko za življenje.

Kot je rekel Jelko Kacin, ukrepi niso zato, ker bi bila vlada zlobna, ampak zato, da ne bo štela mrtvih. Samo mi in zgolj mi imamo ključ do uspeha. Vsaka malenkost šteje, in če želimo to bitko dobiti, moramo vsi pihati v isti rog.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice