Skip to content

Kaj delate, izobraženec g. Marcel Štefančič?

V moji navadi ni, da bi bil nespodoben, nesramen in žaljiv. Delo z najtežjimi bolniki na intenzivni terapiji, tudi umirajočimi, me je naučilo spoštovati bolnika, spoštovanja njegovih želja in se boriti za njegovo življenje. Naučilo me je, da je bolniku treba povedati toliko, da sodeluje in ne odklanja zdravljenja, v kolikor je kakršno koli upanje za ozdravitev ali podaljšanje življenja vredno življenja!

Vsekakor je treba bolniku vedno pustiti upanje. Na drugi strani me je soočanje s svojci najtežjih, umirajočih bolnikov naučilo, da je njim, kljub upanju, treba povedati »trdo« resnico, primerno njihovi sposobnosti razumevanja in sprejemanja resnice. Bolnik je tako do zadnjega lahko upal, da se bo izšlo dobro, svojci pa so se imeli čas sprijazniti z bližajočo se izgubo ljube osebe!

Danes, ob izjemnem, kljub vsemu morda ne tudi nepričakovanem dogajanju ob soočenju s covidom-19, sem izjemno razočaran in kaj lahko bi me zaneslo, da bi postal nesramen, nespodoben do posameznikov, novinarjev, komentatorjev, urednikov na nacionalni televiziji, kajti vse do zadnjega so ukrepe vlade podcenjevali, celo odklanjali in se iz njih tudi norčevali in s tem zavajali ljudi!

Vir slike: SD

Spoštovani novinarji, želeli ste in nas želite narediti za idiote! Žal je veliko in preveč ljudi, sam ocenjujem, da zaradi ideologije in lastnih interesov sprejemalo vaša odklonilna stališča do ukrepov. Naloga opozicije je, da nasprotuje sklepom, uredbam, zakonom. 

Ko pa so stvari sprejete, z večino v parlamentu, je to treba spoštovati, še posebej ko so tu zdravstveni problemi! Tako je v demokraciji, ki deluje! Kaj pa imamo pri nas? Trenutna opozicija, ki v podobni sestavi pred časom ni sprejela sodbe ustavnega sodišča, je do sedaj na vse mogoče načine spodkopavala ukrepe vlade.

Ko kaže na sedanje zaskrbljujoče razmere, vpije o nesposobnosti vlade. Ob tem je seveda, le tako mimogrede, navajala težke razmere v vsej Evropi! Očitno imajo tudi tam nesposobne vlade! Šalim se! Mislim, da je v tem trenutku resen problem Evrope, povezan s covidom-19, demokracija, ki je postala negacija sama sebe, in nespoštovanje sprejetih ukrepov vlad.

Naša opozicija je bila vse do sedaj v svojem boju za oblast škodljiva za ljudi! To nam kažejo izvidi testiranj! Menim, da to dela namenoma! Spomnimo se razmišljanj komunistov: večja zmeda, ugodneje za revolucijo! S svojimi domislicami, kako nasprotovati vladi in biti čim bolj izviren, ne pameten, čim bolj provokativen, kar očitno kupujejo volivci, prednjači g. Moderndorfer!

Vir slike: Slovenske novice

Prepričan je, kot zdravstveni tehnik, da s svojim jezikom da v koš vse strokovnjake, ki sodelujejo pri odločitvah, sklepih za borbo proti virusu, in pri tem pozablja, da ni dovolj jezik, potrebno je tudi znanje, česar pa spoštovani poslanec očitno nima! Gre mu le za prestiž in nastopaštvo, kar očitno novinarjem zelo ustreza! Sami škodljivci, nevarni ljudje! In še nekaj!

Zavedati se moramo, da je pri vsem navedenem izjemno težko ujeti ravnotežje med medicino in interesi gospodarstva. Ampak saj smo slišali, za našo opozicijo bi bilo dovolj zamenjati dr. Kreka in g. Kacina in vse bi bilo rešeno! Primitivno!

Osebno menim, da je v teh resnih časih zadnji čas, da se z razlogom zamenja številne ljudi na RTV SLO. V zadnjih tednih so nam večkrat demonstrirali, kako se v primeru covida-19, da številnih neznank, povezanih z nepoznavanjem virusa, ko zdravila proti virusu sploh še nimamo, niti ne omenjam, ne sme ravnati!

Na osrednji televiziji nam »prodajajo« nastopače! To velja za posamezne zdravnike kot tudi pravnike, ki razmere izkoriščajo za svojo promocijo. Osrednji mediji to izkoriščajo za spotikanje vlade in vnašanje zmede med ljudi! Eden takih je g. Marcel Štefančič.

Teden dni pred zaostrovanjem sedanjih razmer s covidom-19 je gostil dr. Matjaža Figlja, internista, torej ne epidemiologa. Gospod zdravnik (torej naj bi bil verodostojen) je razlagal, »da ukrepi, kot so nošenje maske, vzdrževanje razdalje med ljudmi in karantena niso zelo učinkoviti, ker opažamo, da epidemija povsod po svetu narašča.«

Zakaj že? Pozabil je povedati, da smo se v demokraciji ljudje odvadili upoštevati navodila in želi vsak delati po svoje, kot mu paše. Posledice so tu! (Kitajci so uspešnejši.) Dodal je, »da bi otroci morali hoditi v šolo, študentje na univerzo«!? S tem je dokazal, da nima nikakršnega znanja iz epidemiologije in je s svojimi izjavami nevaren! In takega človeka ima g. Štefančič na nacionalni televiziji v oddaji v osrednjem času.

Zdravnik je na začetku še povedal, da je bistven ukrep, da se poskrbi za dobro zdravstvo, in to še enkrat ponovil kasneje. Štefančič pa ga je dopolnil, če ga je razumel prav, da potrebujemo dobro javno zdravstvo! Tega dr. Figelj ni rekel, se je pa g Štefančiču zdelo zelo pomembno, da se to sliši, kot da je to povedal »strokovnjak«.

Ne, dodal je g. Štefančič, z interesom! Ob neumnostih, ki jih je dr. Figelj kvasil glede mask in ostalih stvari, mu novinar ni oporekal. Seveda ne, saj to ni bilo v kontekstu interesa »nacionalke« in njihovega spotikanja vlade. Teden dni kasneje je bilo zanimivo na isti televiziji slišati podcenjujoče poročanje o ravnanju Trumpa, ki je imenoval skupino strokovnjakov z virologom dr. Antonyjem Stephenom Faucijem na čelu idiote.

Ti Trumpa ves čas opozarjajo na tiste ukrepe, ki se zde »strokovnjaku« dr. Figlju neučinkoviti. Več kot očitno je RTV SLO v tem primeru obrnila ploščo! Zakaj? Trump jim ni pogodu! Spoštovani uredniki in novinarji, dovolite mi, da vam povem, da vi želite iz nas narediti idiote. Ogrožate ljudi, ki žal verjamejo vse, kar se izreče na RTV SLO v informativnem programu!

Za g. Štefančiča pa še mali poduk! Res je, potrebujemo javno zdravstvo, in ne državno s korupcijo, kakršnega imamo, proti kateremu se neizmerno borite. Ali morda to ni le pesek v oči? To raziščite, g. Štefančič! Zanimivo je tudi, da Slovaki z javnim zdravstvom iščejo sedaj pomoč v Nemčiji, ki ima zdrav, urejen, nadzorovan mešan sistem zdravstva! Težko za razumeti? Kakor za koga. G. Štefančič zaradi ideologije in interesa najbrž ne more razumeti vsega!

Pa lepo pozdravljeni, »odlični« novinarji informativnega programa na RTV SLO!

Ljubljana, 20. 10. 2020

prim. Janez Remškar, dr. med.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Marcel
Marcel
3 years ago

To kar sedaj počnejo opozicija, pa omenjeni na RTV, Zlatko, Potrč itd. me spominja na moja pubertetniška leta. Ko je človek tako neumno pameten in nespoštuje pravil (ko danes pomislim na tisti čas, me je sram pred samim sabo.). Če ne spoštuješ pravil. te življenje te prej ali slej da kakšno okoli kepe, da se možgani postavijo na pravo mesto. Pred dnevi, v nedeljo, sem v Loki zapel z enim takim 50 let starim pubertetnikom, ki mi je siknil, da sem ovca z masko. Vprašal sem ga, zakaj ne gre kot prostovoljec delat v kakšno covid bolnico, če ni virusa.… Read more »

Prijava na e-novice