Naprej na vsebino

NIJZ odprl brezplačno telefonsko številko za psihološko pomoč

Vse več posameznih skupin se vključuje v bitko proti covidu-19. Večini je jasno, da bomo le skupaj uspeli premagati tega sovražnika. Že kar nekaj časa je jasno, da številke okuženih in testiranih ne povedo toliko kot številke hospitaliziranih.

Včeraj je bilo opravljenih 6311 testiranj, čeprav se izvaja nov način, pri katerem se testirajo zgolj tisti, ki spadajo v rizično skupino ali opravljajo delo z rizično skupino. Kar 2027 oseb je bilo pozitivnih, kar pomeni, da je 32 odstotkov opravljenih testov tudi pozitivnih. 14-dnevna incidenca je še vedno nad 1000 in znaša 1117.

Najhuje je še vedno na Gorenjskem, kjer 14-dnevna incidenca znaša 2000,3, vendar je že nekaj dni »stabilna«. Velik naskok sta v zadnjih dneh naredili Koroška in Pomurska.

Število oseb, ki potrebujejo bolnišnično nego, raste. Vsaj 979 oseb trenutno potrebuje bolnišnično nego, kar 158 pa intenzivno. Včeraj je umrlo 29 oseb, skupaj je že 441 oseb podleglo temu smrtonosnemu virusu.

Zdravniki in zdravniško osebje se ne dajo in kot smo včeraj slišali na novinarski konferenci iz ust v. d. Splošne bolnišnice Celje dr. Dragana Kovačića, bodo vztrajali, dokler bodo še stali na nogah. Ob tem pa vsekakor potrebujejo pomoč vseh, vsakega od nas.

Pomagajo redovnice in strokovnjaki s področja psihologije

Slabih 60 let nazaj so bile redovnice skoraj edino izobraženo in usposobljeno osebje za delo v bolnišnicah, danes so te prej izjema kot pravilo. Ne glede na politična gibanja preteklosti svojega znanja niso pozabile in so se v času epidemije in potrebe po medicinskih sestrah odločile, da bodo svoje znanje ponudile bolnišnicam.

Podobno je storilo kar nekaj koncesionarjev. Svojo pomoč pa so ponudili tudi psihologi, psihoterapevti in drugi strokovnjaki s področja duševnega znanja. Svojo strokovno pomoč bodo nudili na brezplačni številki 080 51 00 24 ur na dan, vse dni v tednu.

Epidemija, karantena, samoizolacija in nešteti ukrepi pomenijo svojstven izziv za vse. Teoretično pozivanje k treznemu razmišljanju in delu na sebi ni zadostno za vse, nekateri doživljajo hude stiske. Zato so na NIJZ poleg brezplačne telefonske številke, sestavili seznam vseh ustanov in institucij, ki vam lahko v teh dneh nudijo pomoč.

Namen telefonskega svetovanja je nudenje osnovne psihološke podpore. Pomoč se odvija v obliki razbremenilnega pogovora in ni poglobljena psihoterapija ali psihološka obravnava.

Ni sramotno, če priznamo, da ne zmoremo

Ne glede na to, če ste življenje vedno znali kontrolirati, ni sramotno ali narobe, če vam je covid zamajal tla pod nogami. Ljudje stresne situacije doživljamo različno in velik del doživljanja je odvisen od tega, v kakšni situaciji smo in kaj doživljamo kot največjo grozo.

Stiska lahko nastane zaradi strahu pred okužbo, osamo, prihodnostjo, finančno nestabilnostjo. Kaže se prav tako lahko na različne načine – kot žalost, strah, jeza, napadalnost, težnja po alkoholu ali drugih substancah.

Pomembno pa je, da zmoremo to pri sebi in svojih bližnjih prepoznati in se pravi čas in primerno odzvati. Če pri sebi ali svojih bližnjih opažate spremenjeno vedenje, je čas za pogovor, lahko najprej z najbližjimi, odraslimi seveda, če te možnosti nimate, zavrtite številko brezplačne psihološke pomoči ali na spletni strani NIJZ poiščite telefonski ali elektronski kontakt osebe, na katero se lahko obrnete po pomoč.

Pomoč boste našli za naslednje primere:

Včasih pomaga, če ste le slišani ali če slišite le, da bo vse v redu. Ne bojte se prositi za pomoč.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
enAdmin
1 year ago

Strah in negotovost nam dnevno prinašata vlada in stroka preko medijev.

Pesimistične informacije-novice sprožajo pesimistična razpoloženja. Slednja pa – ekperimentalno preverjeno – povzročajo stres, ki slabi imunski telesni sistem.

Minister za črnogledo progadando pa še kar vztraja…

Prijava na e-novice