Skip to content

Kako iz ujetosti?

Spoštovani svetniki RTV SLO!

Dovolite, da Vam posredujem javno pisno stališče oziroma pogled na glasovanje o razrešitvi GD in nadaljnje delovanje Sveta RTV. Z neuspelim glasovanjem za odstavitev GD sem postavljen pred dejstvo, da se bom v prihodnje spet moral odločati glede sodelovanja pri tveganjih, ki se dogajajo na RTV SLO in zbujajo utemeljene sume koruptivnosti, kar je bilo na tapeti že pri prvem glasovanju leta 2018 in zdaj ponovno. Za kolegice in kolege, ki so glasovali za odstranitev GD, bo verjetno dilema podobna.

Najprej beseda o »političnem glasovanju«, o čemer ste nekateri svetniki, ki ste bili proti, veliko govorili, omalovaževali nas in nas kot podpisnike celo javno blatili. Poučen sem bil, da je bila Vaša stran celo bolj politična, saj so našo sejo spremljali kampanja strank opozicije iz DZ (seja o medijih) ter pritiski iz ozadij velikih in malih ljudi.

Ne vem, ali bo med nami v prihodnje več uravnoteženosti in nepristranskosti, ki je bila tokrat nekaterim celo očitno kratena, torej tudi političnega sodelovanja. Nastopi nekaterih svetnikov so bili zelo podobni nastopom nekaterih na RTV SLO v širjenju sovražne propagande in neutemeljenega blatenja političnih nasprotnikov, ki ga izvaja opozicija ob podpori nacionalne hiše in za katerega način smo mislili, da je s padcem bivšega režima mimo.

Sam sem se ob izidu spraševal tudi o svetnikih, ki ste glasovali proti, ali vam je vseeno, kam gre hiša, posebej če na vse skupaj pogledamo etično trezno in odgovorno, kar pa je pri nas očitno problem celo pri ljudeh, ki naj bi jim to pripisovali ex officio.

Ne razumem tudi Sveta delavcev RTV SLO, ki je vse odgovorne in zavzete osebe v hiši postavil v omenjeni posplošeni tok delovanja hiše, ki  pa odgovarja le vplivnim v hiši, delavec pa ostaja nezaščiten, če ne trobi v ta rog, zato tudi ne ve, kaj bo z njim v prihodnje, saj je glede na stanje stvari lahko tudi njegova usoda negotova.

A za novinarje se pri nas komaj kdo zares postavi, še najmanj tisti, ki širijo floskule o novinarski svobodi, pristojni, celo na RTV SLO, pa delujejo žal pogosto po zelo pristranskih etičnih in medijskih merilih.

Za hišo bo očitno ostal problem uravnoteženosti programov, ki so sicer lepo pisani v PPN in FN, a zadeve tečejo po svojih kanalih. Tako RTV SLO nadaljuje pristransko in žal sovražno manipuliranje javnosti ter podpira rušilni naboj tistih, ki nimajo idej o smernicah razvoja te države, ki so odstopili v krizi v boju s covidom-19, zdaj pa pametujejo s puhlimi besedami o pomanjkljivi zdravstveni službi, medicinskem in administrativnem osebju  itd. in ukrepih, ki jih ta vlada v vsestransko zahtevnih razmerah za treznega človeka izvaja po svojih najboljših močeh.

RTV se ne strinja s prispevkom o osamosvojitvi! Torej 95 % državljanov, ki je bilo za svobodno Slovenijo, za RTV-jevce ne pomeni nič; ali ne gre to v smer iz nacionalne v partijsko RTV?
RTV se ne strinja s prispevkom o osamosvojitvi! Torej 95 % državljanov, ki je bilo za svobodno Slovenijo, za RTV-jevce ne pomeni nič; ali ne gre to v smer iz nacionalne v partijsko RTV?
Vir slike: Splet

Povrh so celo nekateri od teh »kritikov« prej na odgovornih mestih desetletja zanemarjali ureditev razmer za delovanje medicinskih sester in zdravnikov v konkurenčnih in enakopravnih pogojih ter pustili odtekati denar za zdravstvo v pogoltne žepe. 

Lahko, da bodo predlogi FN in PPN 2021 »obogateni« s kozmetičnimi popravki, a težko verjamem, da bodo glede na to stanje zadeve tekle drugačne, pač pa bomo isti spet deležni očitkov, da smo proti  predlogom vodstva, saj naj bi očitno s podporo omenjene politične večine vse potekalo tako kot do zdaj. Ker torej ne morem prevzemati odgovornosti za tako poslovanje, se bom, dokler se kaj ne spremeni, kot sem se do zdaj, na to tudi naprej kritično odzival.

Odgovornost za to prevzemate torej vodstvo, ki imate tako kljub naši kritični in odgovorni nalogi ključno vlogo. Boste pač v zgodovino šli kot tisti, ki niste delovali ne za nacionalno hišo ne za nacionalne interese ne za državo in vse njene državljane, pač pa predvsem za omejene koristi zgolj nekaterih. Morda pa boste še drugi svetniki le premislili in ne boste več podpirali tega stanja, čeprav ste zdaj vodstvu že dali bianco menico zanj.

Za dodatek še opomba nad prispevkom TVSLO 2, sobota, 7. 11. zvečer o osamosvajanju: RTV se ne strinja s prispevkom o osamosvojitvi! Torej 95 % državljanov, ki je bilo za svobodno Slovenijo, za RTV-jevce ne pomeni nič; ali ne gre to v smer iz nacionalne v partijsko RTV?

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice