Naprej na vsebino

Dosegli smo vrh drugega vala v bolnišnicah

Epidemiološka slika se vsaj na videz umirja in ni več eksponentne rasti ne novookuženih ne hospitaliziranih, le število mrtvih lahko nemo gledamo, saj so številke višje od 30. Do današnjega dne je preminulo že 995 oseb.

Vendar številke ne odražajo realne slike v bolnišnicah. Trenutno je v bolnišnici 1254 oseb, 201 oseba je na intenzivni negi. Čeravno naj bi bil plato zmožnosti zdravstvene kapacitete postavljen na 250–270 oseb na intenzivni negi in 1500–1600 oseb v bolnišnici, so zaradi kadrovske podhranjenosti le-tega dosegli zdaj.

Še eno hitro naraščanje okužb bo zrušilo zdravstveni sistem

Bolnišnice še enega hitrega naraščanja ne bodo zdržale. Trenutno se stanje umirja, a nenadnega padca ne bomo doživeli, ampak se bo število hospitaliziranih počasi zmanjševalo. Bolj realno sliko pa bomo vsekakor dobili naslednji teden, ko bo tudi jasno, kako smo martinovali.

Koordinator bolniških postelj za covid pri ministrstvu za zdravje dr. Robert Carotta ocenjuje tudi, da so v bolnišnicah dosegli vrh hospitalizacij in da se bo število hospitaliziranih v prihodnjem tednu počasi začelo zmanjševati. Kot že omenjeno, pa je to odvisno predvsem od tega, ali ne bo kakšnega novega izbruha, ki si ga pa slovensko zdravstvo ne more privoščiti.

Stanje v bolnišnicah se umirja, a še ene hitre rasti zdravstvo en bo zdržalo.
Stanje v bolnišnicah se umirja, a še ene hitre rasti zdravstvo en bo zdržalo.
Vir slike: SB Celje

Kršitev je manj, a ljudje se še vedno družijo

Da se stvari na vseh področjih umirjajo, menijo tudi inšpekcije in policija, saj je število sankcij in opozoril vse manjše. Predstavnica zdravstvenega inšpektorata Deana Potza je na današnji novinarski konferenci povedala, da je bilo v minulem tednu opravljenih 2578 nadzorov inšpekcijskih organov.

Izrečene so bile 104 prekrškovne sankcije v skupni vrednosti 56.400 evrov, poleg tega pa še 263 opozoril po zakonu o prekrških in 120 upravnih ukrepov.

Opozorila je na problematiko gostinskih vrtov, na katerih se posamezniki po opravljenem osebnem prevzemu hrane in pijače zadržujejo – tudi v večjem številu in seveda še posebej ob lepem vremenu. Hkrati pa je sicer manj, a še vedno veliko zasebnih zabav, kamor pa ne inšpekcija ne policija ne moreta poseči.

Kdaj in kako smemo jesti na javnem prostoru?

Ob tem je opozorila, da se prepoved konzumiranja hrane in pijače na javnih mestih navezuje izključno na prevzeto hrano in pijačo na prevzemnih mestih in ne velja za generalno prepoved konzumiranja hrane in pijače na javnih mestih. Ob tem pa se ne sme pozabiti, da je obvezno nošenje maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza pri zadrževanju in gibanju na javnih površinah, zapoveduje Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Kar v praksi pomeni, da hrane, ki ste jo prevzeli po predhodnem naročilu, ne smete in ne morete pojesti na vrtu ali bližnji klopici lokala. Četudi boste sami in daleč naokoli ne bo nikogar. Če pa boste zavili v bližnji park na zeleno površino, ker res ni šlo drugače, kot da pojeste hrano, ter boste ob tem upoštevali vsa ostala določila, vas nihče ne bo kaznoval.

Inšpektor, policist, redar pri nadzoru v okviru vsakega posameznega primera presoja dejstva in okoliščine ter ob upoštevanju načela sorazmernosti ustrezno ukrepa. Če se boste znašli v situaciji, ko boste po naključju kršili ukrep in boste ob opozorilu takoj popravili svoje dejanje, boste dobili zgolj opozorilo. Če se boste ob tem prerekali z uradno osebo, pa vas čaka kazen za vsak storjeni prekršek.

Ob tem ne moremo mimo nedavnega primera v Ljubljani – afere burek. Policija je jasno obrazložila, da mladenič ni dobil kazni zaradi bureka, ampak zaradi tega, ker si ni želel nadeti maske. Torej ni upošteval opozorila.

Kršitev je manj, a vendar bomo morali ponotranjiti, da odločamo mi.
Kršitev je manj, a vendar bomo morali ponotranjiti, da odločamo mi.
Vir slike: Sledilnik

Policisti začnejo z opozorilom in počasi stopnjujejo do globe

Generalni direktor policije Tomaž Pečjak je jasno povedal, da policisti pri svojem delu uporabljajo sorazmernost in kršitelja najprej opozorijo, v kolikor kršitelj temu oporeka, policist svoja opozorila stopnjuje do globe.

Policija je od začetka meseca opravila nadzore na 46.124 krajih, kjer je preverjala izvajanje določb vladnih odlokov. Nekatere nadzore so opravili na podlagi prijav občanov (604) in nekaj na podlagi lastnih opažanj. Ugotovili so 3894 kršitev. Izrekli so 2753 opozoril in izdali 1883 plačilnih nalogov. V 91 primerih so o kršitvi obvestili zdravstveni inšpektorat, ker je šlo za zadevo izven njihovih pristojnosti. Ob tem so v 15 primerih izvedli prekrškovni postopek zaradi neupoštevanja zakonitega ukrepanja policista.

Od 1. 11. 2020 do vključno 19. 11. 2020 je policija izdala tudi 4279 potrdil o napotitvi oseb v karanteno na domu, od tega 721 potrdil mladoletnim osebam.

Vsi organi, ki izvršujejo nadzor, poročajo o tem, da se je število kršiteljev zmanjšalo, da pa so še vedno deležni zmerjanj, groženj in nezakonitega snemanja.

Razumljivo je, da so ljudje naveličani vsega, a če želimo v tej bitki zmagati, je pomemben vsak posameznik.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice