Naprej na vsebino

Pred 100 leti v Slovencu

Danes boste lahko prebrali, s kakšnimi težavami so se srečevali slovenski vinogradniki, kaj se je dogajalo na okupiranem ozemlju ter kako je zdravstvo napredovalo pred 100 leti. Slovenec pred 100 leti ni pisal toliko o drugačnih temah, kot počnemo danes.

Preberite tudi:

Pred 100 leti v Slovencu

Pred 100 leti v Slovencu

Napredek v zdravstvu

Dr. Calmette je v tistih časih prišel do iznajdbe, s katero je pozdravil tuberkulozo pri živalih. Povedal je, da je to šele začetek in da še odkriva nove možnosti, kako bodo v tej smeri napredovali.

Arditi, specialni korpus Kraljeve italijanske kopenske vojske, so na otoku Krk skušali oropati prebivalce.
Arditi, specialni korpus Kraljeve italijanske kopenske vojske, so na otoku Krk skušali oropati prebivalce.
Vir slike: Pinterest

Napetosti na okupiranem ozemlju

Arditi, specialni korpus Kraljeve italijanske kopenske vojske, so na otoku Krk skušali oropati prebivalce. Ljudje pa so se organizirali, oborožili in pregnali ardite v mesto Krk, kjer so se zatočišče našli pri kraljevih karabinjerjev. Podobno se je zgodilo na otoku Rab. Prebivalstvo je ustanovilo narodne straže in v Slovencu so poročali, da je zavladal »največji red in mir«.

Nekaj dni kasneje so objavili nove informacije in sicer, da so ljudje na otoku Krk pregnali ardite, ki so pobegnili z ladjo, na otoku pa ustanovili republiko.

Proti italijanskemu vinu

V eni izmed takratnih številk Slovenca je članek opozarjal na pomembnost slovenskega vina in močno konkurenco, ki jo predstavljajo italijanski vinogradniki.

»Naša javnost se vse premalo zaveda velike narodno-gospodarske važnosti te panoge za nas, da je izkupiček za vino edini dohodek tisočev naših malih ljudi« so zapisali na začetku članka.

Pozvali so nasprotnike domače proizvodnje vina, da naj pomislijo, da zaenkrat naši vinogradniki nimajo druge poti do zaslužka in preživetja. Ne morejo se preživljati ne s poljedelstvom, ne z živinorejo in niti s sadjarstvom. Že tako so vino proizvajali pod težjimi pogoji kot drugje in se zaradi tega niso mogli kosati z nobenim tujim vinom, še posebej italijanskim ne.

Na vidiku pa je bilo opaziti samo še večanje konkurence italijanskih vinogradnikov. V Benetkah so začeli namreč proizvajati novo vrsto olja iz grozdnih semen, ki se ga nato uporablja kot jedilno, pomešano z olivnim, ali pa v industriji za izdelovanje mila.

Pomembnost tega novega načina za pridobivanje olja so pojasnili z dejstvom, da bodo lahko v Italiji ob trenutni pridelavi grozdja lahko proizvedli okoli 250 tisoč takratnih centov olja. Tudi francoski časopisi so že pisali o konkurenci s strani italijanskega mila v Egiptu in Indiji.

Še en razlog za tako močno konkurenčnost pa je bila tudi cenejša delovna sila, zelo nizka cena galice in pa podnebje, ki je veliko bolj ugajalo trti. Prav tako je italijanska vlada veliko bolj podpirala in ščitila vinogradništvo kot druge države. Ponekod so tudi izsilili carine oproščen uvoz vina v tuje države.

Slovensko vino je trn v peti sosedom že vrsto let.
Slovensko vino je trn v peti sosedom že vrsto let.
Vir slike: Primorske novice

Iznajdljivost italijanskih trgovcev vina

Slovenec je opozoril še na eno nevarnost, povezano s prodajo vina na naših tleh. V tistih dneh se je Slovenija pripravljala, da zasede ozemlje, ki ji je pripadlo po rapalski pogodbi. Pojavile pa so se govorice, da so italijanski trgovci na tem ozemlju nakopičili ogromne količine vina, ki so ga želeli na tak način vtihotapiti na slovenski trg brez plačila carine in drugih dajatev.

Članek so končali z naslednjim pozivom: »Z ozirom na naš domač vinski trg, ki je že prenapolnjen. In s stališča pravičnosti gospodarske politike, ki ne sme dopustiti, da se kdo obogati na škodo drugega, zahtevamo, da ukrene finančna uprava takoj potrebne korake, da se vse to vino zacarini, kakor vsako drugo importirano vino.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice