Naprej na vsebino

Miha Burger: Po 20 letih Slovenci še vedno jezni

Spodaj zapisani prispevek je sad odziva na dogajanje v državi pred 20 leti. Spomladi 2001 je bil poslan uredništvu Sobotne priloge Dela pod rubriko Prejeli smo, a ni bil nikoli objavljen. Urednica Sobotne priloge je po telefonskem poizvedovanju, zakaj ni objavljen, odgovorila, da so objavili že veliko mojih prispevkov in da je še veliko drugih, ki jih želijo objavljati, pa ne pridejo na vrsto. Uredništvo Slovenca je sprejelo mojo oceno, da je članek točno dvajset let kasneje, glede na rdečo nit člankov, ki jih objavljam v tem spletnem časopisu, še vedno aktualen.

Če kot Celota, v tem primeru kot Slovenija, ugotovimo npr. na katerikoli institucionalni, javni platformi, da se npr. več kot dve tretjini tistih, ki so dali svoj glas, strinja, da se je določena skupnostna, javna zadeva ali problem rešil oz. zgodil premalo prav, in se tudi strinja, da bi bilo to dobro popraviti, posebej ker se tudi strinja s podanim predlogom, kako to popraviti, potem imamo kot Celota pravico zahtevati od odgovornih oz. tistih, ki lahko to popravijo, da to tudi storijo. Brez potrebe ali nuje, da bi morali po pravni poti dokazovati, da je bilo nekaj storjeno narobe ali celo protizakonito! Ali pa celo čakati na prihodnje volitve in upati, da bodo novi odgovorni to popravili.

Na primer, premalo prav je potekalo dogajanje v zvezi s certifikati in so nekateri lastniki PID-ov postali milijonarji, večina, ki jim je dala svoje certifikate v upravljanje, pa je ostala brez vrednosti. In več kot dve tretjini udeležencev določene institucionalne javne platforme se strinja, da je bilo storjenega premalo prav, in se tudi strinjajo s predlogom, kako to popraviti.

Seveda, v trenutku se pojavi reakcija Sistema (tukaj me mika, da bi dodal izraze, ki so se izostrili v zadnjem času oziroma v vseh dvajsetih letih od poskusa objave tega članka, saj veste, birokratska žival, behemot itd.), da drugače kot po formalnopravni plati dokazovanja, kaj je bilo storjeno narobe, pač ne gre. Ne, ni res; ker imamo ustavno pravico to zahtevati mi, državljani, ki damo svoj glas v zvezi z določeno javno zadevo. Ker naš glas po formalnopravni poti obstoječega Sistema praktično nič ne šteje, si imamo zato pravico utreti svojo pot do veljave našega glasu, kot nam to omogoča ustava. Pa nam vi, zagovorniki le formalnopravne poti obstoječega Sistema, dokažite, da te pravice nimamo!

Ne vem, kje in kdaj nastopi tisti trenutek, ko ti oblast tako stopi v glavo, da ne narediš dovolj prav za Celoto, ampak poskrbiš le za svojo rit oziroma za tiste, ki so ti pomagali tvojo rit posaditi na oblastni stolček. Res je sicer, da se to dogaja v vseh Sistemih, povsod po svetu, ne glede na vse možne demokratične nadzorne mehanizme, a vseeno je treba poskušati narediti še kaj, da se prepreči tisti trenutek v glavah oblastnikov. Tudi tako, da se okrepi moč tistih, ki se ne borijo za oblast. Ki nimajo želje po oblasti, ampak le željo narediti kakšen korak k bolj prav za Celoto. Želja po oblasti je dejansko uresničljiva le po poti, ki jo tlakujejo holivudski dramaturgi ali pa Pristopovi piarovci. Želja narediti kakšen korak k bolj prav za Celoto pa je uresničljiva, če se državljan udeleži institucionalizirane javne platforme, organizirane za določen akuten javni problem ali zadevo, in da svoj glas za ali proti predlogu rešitve ali samo popravka te javne zadeve ali problema. Ne da bi moral državljan dokazovati npr. kakšnemu lastniku PID-a, kaj je naredil narobe.  

Je to le paradoks demokracije ali preprosta pot, da se pride do boljše rešitve javnega problema?

Miha Burger

(konec članka iz l. 2001)

Za objavo tega pred dvajsetimi leti neobjavljenega članka pa sem se odločil predvsem zato, ker je danes še bolj kot takrat, vsaj meni osebno, popolnoma jasno, da tisti preskok v glavi oblastnika nikoli ne more povzročiti kdorkoli, ki se tudi bori za oblast, in da imajo možnost, da oblastnika prisilijo k delanju bolj prav, le tisti državljani, ki se NE borijo za oblast, ki si samo želijo, da bi bila oblast čim bolj kontrolirana, in jih mora preprosto dovolj veliko število to kontrolo tudi udejanjati. Narediti tisti enostavni korak. Tako kot se mora cepiti dovolj veliko število ljudi, da pride do zmage nad virusom!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice