Naprej na vsebino

Posvet o razvojnih priložnostih Slovenije

Letos mineva 30 let od usodnega koraka Slovenije, ko smo se odločili, da je čas za novo poglavje in smo stopili na pot samostojnosti. V 30 letih smo ogromno zgradili, obnovili in izboljšali, a prostora za nove podvige, nove cilje je še ogromno.

Če se le zapeljete po Sloveniji, kaj kmalu ugotovite, da je veliko cest dotrajanih, da se železnice zadnjih 100 let niso spremenile ter da je še vedno velik podvig priti na Koroško. Kljub temu da smo lastniki premnogih nepremičnin, stanovanj za mlade manjka. Smo v času digitalizacije, a še vedno so območja, kjer lahko le sanjajo o internetni povezavi. Še vedno nimajo povsod urejene kanalizacije in vodovoda. Velik izziv so tudi energetski projekti, želja po t. i. zeleni politiki. In še bi lahko naštevali projekte, ki bi jih bilo treba realizirati in se predvsem o njih pogovarjati, saj se na trenutke zdi, da imamo vse.

Tega se zavedajo v Društvu poslancev 90, ki je včeraj organiziralo prvega izmed  posvetov v sklopu svojega projekta, v katerem imajo namen v duhu 30. obletnice naše države izvesti serijo posvetov. Tokrat so k sodelovanju povabili ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca in generalnega direktorja družbe MIK Celje Francija Pliberška.

Društvo poslancev 90 je bilo ustanovljeno leta 2008, njegov namen pa je združevanje poslancev, bivših poslancev, delegatk in delegatov Skupščine Republike Slovenije, izvoljenih na volitvah leta 1990, kakor tudi poslancev in bivših poslancev Evropskega parlamenta, spodbujanje aktivnosti za urejanje statusnih zadev poslancev, skrb za interese članov in medsebojna pomoč pri razreševanju težav in problemov, s katerimi se soočajo člani. Predsednik društva je Marjan Podobnik, ki je včerajšnji posvet tudi odlično povezoval.

Minister Vrtovec je prisotnim predstavil svojo vizijo in cilje svojega ministrstva, hkrati pa je izpostavil, da je v preteklih letih prevladovala negativna politika, da se preveč graja in premalo pohvali dobre prakse, hkrati pa se ne znamo povezovati in sodelovati, kar pa je nujno za razvoj in napredek. Izpostavil je, da se je treba zavedati, da Slovenija ni samo Ljubljana, ampak tudi podeželje. Meni, da bo predsedovanje priložnost, da pokažemo in dokažemo, da lahko skupaj gradimo lepšo deželo.

Po besedah Vrtovca nas v naslednjih letih čakajo projekti s področja cestne in železniške infrastrukture, ki že tečejo oz. so načrtovani. Vrtovec pa se zavzema tudi za ambiciozne, trajnostne, zelene in digitalne projekte.

Franci Pliberšek pa je opozoril na paradoks, da se preveč vračamo v preteklost in premalo gledamo v prihodnost, ter da znamo bistveno premalo izkoristiti znanje zelo uspešnih posameznikov, ki uspehe nizajo tako v Sloveniji kot v tujini. Izpostavil pa je tudi težavo, o kateri se je počasi že začelo govoriti, a bistveno premalo – o šolstvu, ki producira preveč teoretikov in premalo praktikov. Sam meni, da ni čas za obtožbe, ampak da je čas, da se zavemo, da le tisti, ki dela, dela tudi napake.

Oba osrednja govorca sta številne prisotne sogovorce na posvetu spodbudila k pogovoru, čeravno je bilo največ zanimanja za cestne in železniške povezave. Minister Vrtovec je prisotne tako povabil tudi na ministrstvo, da bi lahko skupaj preučili in dorekli vse zagate, ki se pojavljajo, organizacijo pa prepustil Marjanu Podobniku. Le-ta je zagotovil, da bo to tudi uredil.

Po včerajšnjem uspešnem in zanimivem posvetu je jasno, da so infrastrukturni projekti zelo pereča tema, kljub temu da jim osrednji mediji ne dajejo dovolj medijskega prostora, razen če jih lahko grajajo. TEŠ in drugi tir sta trenutno »vroči temi«, ki sta bili v preteklosti medijem zanimivi zgolj zaradi nepravilnosti, kakšno je stanje sedaj, pa očitno ni zanimivo nikomur. Podobno je z ostalimi tematikami s področja infrastrukture, zato smo se v uredništvu Slovenca odločili, da Društvu poslancev 90 ponudimo prostor ter v naslednjih tednih organiziramo javno soočenje ključnih akterjev. O podrobnostih vas bomo še obvestili.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice